In Azie kan je natuurlijk heerlijk eten. Per land verschillen de gerechten door het gebruik van lokale kruiden. Het eten in Laos is niet zo pittig als in Thailand. Omdat we de Laotiaanse keuken erg lekker vinden hebben we een kookcursus gevolgd om de lokale gerechten te leren bereiden. We zijn eerst naar de lokale markt geweest waar we uitleg kregen over de typische Lao producten en groenten, die zijn totaal anders dan wat we in Nederland kennen. De markt was relatief schoon en de producten zagen er vers uit. Ook de stank viel gelukkig erg mee.
In de culinaire hoofdsteden Vientiane en Luang Prabang zijn relatief veel restaurants, met een ruime keuze uit Laotiaanse en Westerse (veelal Franse) menu’s. Buiten de steden en de toeristische gebieden zijn weinig restaurants te vinden. Menukaarten zijn vaak in het Lao met een Engelse vertaling. De vertaling is meestal niet helemaal correct, we hebben veel Fired (ontslagen) springrolls gegeten ipv Fried (gebakken). Maar het smaakte er niet minder om!
De kook school was net buiten Luang Prabang, Prachtig gelegen in een omgeving van vijvers, waterlelies en een kruidentuin. Hier hebben we hebben verschillende gerechten klaar gemaakt en gegeten. Je bent natuurlijk zelf proefkonijn voor de gerechten die je maakt....
De groep was met 14 mensen wel erg groot maar het paste net en het was een leuke dag. We kregen de recepten mee dus kunnen we het thuis ook nog een keer klaarmaken. De amok (in bananenbladeren gestoomde vis of vlees) en de soep gaan we zeker maken!
Typische Laotiaanse gerechten zijn:
Kleefrijst (Khào niaw): Deze zoetige rijst wordt gestoomd in een mandje en vervolgens met mandje en al geserveerd. Een hapje moet met de hand letterlijk van de homp afgetrokken worden, waarna je je kaakspieren kunt trainen. Waren wij niet zo gek op.
Papaja salade: Voor deze salade worden papaja’s gebruikt die nog niet rijp zijn, gemarineerd in rode peper, suiker en knoflook. Ziet er lekker uit maar is ontzettend pittig!
Làap:Fijngehakte vlees of vis, gekruid met peper, mint en knoflook. Dit wordt gegeten met kleefrijst en bijvoorbeeld limoensaus.  Erg lekker!
Een populaire sterke drank onder de Laotianen zelf is Lào-láo. Dit is een rijstdrank met flink alcoholpromillage, die voor of na de maaltijd gedronken wordt.
Voor ons een beetje teveel van het goede.

De Laotiaanse keuken is oosters, wat betekent: het kan pittig zijn. De gerechten bestaan vaak uit vlees (van kip, zoetwatervis, eend, varken of rundvlees en ook vaak water buffel) met groenten en rijst. Verder worden vaak citroen, gember en rode peper toegevoegd. De gerechten lijken veel op die uit de Thaise keuken.