Uganda Matoke en kip

Pittige Matoke (groene bananen) Puree
Matoke wordt in Uganda tot wel drie keer per dag gegeten. Wij kregen verschillende variaties voorgeschoteld, de gekruide variatie zoals Arafat die maakte had duidelijk onze voorkeur! De matoke wordt met verschillende vlees of bonengerechten gecombineerd, ook de pindahachee wordt er vaak bij gegeten.
bakbanaanmatokereceptmashedmatoke.jpg
Ingrediënten:
4 – 5 matoke (groene bakbananen uit Uganda)
1 blik 200g gepelde tomaten; met het sap
2 fijngehakte knoflookteentjes
1 fijngesneden ui
2-3 cm stuk geraspte gemberwortel
2 rode pepers- fijngesneden
1 eetlepel plantaardige olie (zonnebloemolie)
1 theelepel mosterdzaadjes
1/2 theelepel komijnzaadjes
1/2 theelepel Kurkuma
2 theelepel Korianderzaadjes/Komijn mix
Zout naar smaak
Verse koriander voor garnering

Bereiding:
Pel de bananen en snijd het in stukken van ongeveer 2 cm dik, doe het in een pan met water en kook het met wat zout. Verhit olie in een koekepan met een dikke bodem en gooi het mosterdzaad en de komijnzaadjes erin, zodra het begint te knisperen, voeg de ui en bak het tot het goudbruin kleurt. Voeg dan de tomaten, knoflook, gember en de gesneden pepers toe, bak het al roerend een paar minuten. Voeg de komijn, korianderzaad en kurkumapoeder en bak het een paar minuten mee. Doe dan de bananen erbij (houd het water apart) en stamp het fijn met een pureestamper. Voeg 2 kopjes water toe en mix het met de bananen tot een gladde puree. Serveer het met vers korianderblad, ook erg lekker met kikkererwten en een  chili-tomatensalsa.

Pindahachee met kip en/of aubergine

Ingrediënten:
2 kippen van elk 1 1/2 kg of  4 aubergines
5 theelepels olie
1 pot pindakaas of verse op de steen gewreven pindapasta
3 uien
1 blikje tomatenpuree
1,8 liter bouillon
1 rode paprika
zout naar smaak

Bereidingswijze:
Kook het vlees en snij het in kleine stukjes, of was de aubergines, snij ze in stukjes en laat ze uitlekken. Snipper de uien en bak ze in olie. Roer de pindakaas erdoorheen en bak alles twee minuten. Voeg de bouillon langzaam toe. Meng de tomatenpuree met een klein beetje water en doe het bij de bouillon met pindakaas. Doe de rode paprika in stukjes erbij. Vervolgens het vlees of de aubergines erbij en breng het geheel weer op temperatuur en voeg zout naar smaak toe.