Turkije Sarma, Dolma, Çay

Weer een recept met een bijzondere herinnering voor mij, Ray: Yaprak dolması (Yaprak sarma), gevulde wijnbladeren

Ik was altijd heel veel bij mijn vriend Sinan thuis, zoveel dat ik zelfs een eigen huissleutel had. Vaak hadden wij een Belgisch bier avondje waarbij we een biermenu samenstelden van gelijksoortige bieren, oplopend in zwaarte. Hier genoten we onder het luisteren van muziek van. Van dit soort avondjes kunnen we nog steeds van genieten al komt het minder vaak voor dan toen. Natuurlijk krijg je van al dat zware bier snacktrek.
Meestal plunderden we dan de ijskast maar deze avond was bijzonder. Sinan’s oma was op bezoek en had de hele dag in de keuken gestaan om een feestmaaltijd voor de volgende dag te bereiden. Een feestmaal was het zeker, de volgende dag heeft het echter nooit gehaald.
dolma-gevulde-wijnbladerenEen grote pan zat tot de rand vol met, zelfgemaakte, gevulde wijnbladeren, zo dun als kleine sigaartjes. In tegenstelling tot degene die je tegenwoordig bijna overal kunt kopen zat er in de vulling ook gehakt verwerkt. Het was een grote hoeveelheid, in lagen opgebouwd. Na enig twijfelen besloten we dat er beste een paar gemist konden worden.
Heerlijk!!! We waren niet te stoppen, de eerste laag was zo verdwenen. We besloten het zo te laten en weer verder te gaan met bier en muziek. Dom, dom, dom.
Na een paar minuten stonden we weer, als twee dieven in de nacht, over de pan gebogen. Een gat in de volgende laag viel te veel op dus de hele laag ging er weer aan. Dit ging een aantal keer zo door tot de pan dus uiteindelijk helemaal leeg was. Gelukkig sliep ik gewoon thuis want Sinan kreeg de volgende dag vast een uitbrander. Oma vond het echter alleen maar fijn dat wij zo genoten hadden en ging direct weer aan de slag om een nieuwe pan voor die avond te maken. Dit gerecht is in mijn beleving super. Het smaakt zeer zeker ook zonder Belgisch bier heel goed. Vooral met wat Turkse yoghurt en citroen.

Yaprak dolması (Yaprak sarma), gevulde wijnbladeren

Ingrediënten:
1 ui
1 tomaat
halve eetlepel tomatenpuree
100 gram gehakt
een bosje peterselie
1 theelepel rode peper
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
2 eetlepels zonnebloemolie
1 glas rijst
40 druivenbladeren
2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de sarma zelf)
1 citroen (voor op de sarma zelf)
1 beker gekookt water (voor op de sarma zelf)

Bereiding:
Doe de ui, tomaat, tomatenpuree, zonnebloemolie, peterselie en het gehakt in een kom.
Voeg de rode peper, zwarte peper en het zout ook in de kom bij het gehakt.
Was de rijst en laat het zeven zodat het water eruit kan. Doe de rijst daarna in de kom.
Meng met je handen alles tot één geheel.

Was de druivenbladeren en laat het 5 minuten in warm water staan zodat het makkelijker is om mee te werken. (Als ze uit de winkel komen, laat de druivenbladeren ongeveer een half uur in warm water staan. Dit doe je zodat het zout eruit gaat.)
Pak een druivenblad. Doe een beetje gehakt op de onderkant van het blad.
Rol het onderste stukje van de blad over het gehakt heen.
Sluit de uiteindes naar binnen toe. Rol het geheel helemaal naar de bovenkant toe.
Doe alle Sarma’s in een pan. Doe de zonnebloemolie over de Sarma’s heen.
Voeg ook het water bij de Sarma’s.
Snijd de citroen in schijfjes en plaats deze bovenop de Sarma’s. Laat de Sarma’s zo staan totdat het water begint te koken. Als het begint te koken, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de sarma’s 45 minuten staan.

gevulde paprika en wijnbladeren

Bulgurlu biber dolmasi, gevulde paprika met bulgur
(dit gerecht kan ook met rijst gemaakt worden)

Ingrediënten:
8 groene paprika’s
1 beker dikke bulgur (of rijst)
1 ui
half bosje peterselie
150 gram gehakt
3 eetlepel tomatenpuree
2 theelepel rode peper
2 theelepel zwarte peper
1 eetlepel zout
1 tomaat
4 eetlepels zonnebloemolie
1,5 beker gekookt water

Bereiding:
Doe de bulgur in een zeef en houd het onder de kraan zodat de bulgur schoon wordt gewassen. Snijd alvast de tomaten, peterselie en uien in stukjes. Snijd ook de kopjes van de paprika’s eraf en haal de pitjes en het stronkje er uit. Vermeng daarna in een kom de bulgur, 2 eetlepels tomatenpuree, het gehakt, zwarte en rode peper en het zout. Nu mag ook de gesneden peterselie, uien en tomaat en wat zonnebloemolie erbij. Kneed het mengsel goed. Vul de paprika’s met het zojuist gemaakte mengsel en druk het goed aan in de paprika. Zet de paprika’s vervolgens rechtop in een pan. Zet eventueel de kopjes weer op de paprika’s.

Zet een andere pan op het vuur en voeg hier aan toe: 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel tomatenpuree en 1,5 beker gekookt water. Laat dit koken, tot het de vorm van een saus krijgt. Giet deze saus vervolgens over de paprika’s in de andere pan. Leg een bord omgekeerd op de dolma’s in de pan. Dit voorkomt dat de vulling van de paprika’s eruit komt. Doe de deksel op de pan en laat het geheel koken. Zodra het kookt op een lager pitje een half uur laten staan.

______

Çay, Turkse thee

Ingrediënten:
water
turkse (zwarte) thee

Bereiding:
Bereidingstijd 30 minuten. Let er op dat je de goede thee in huis hebt! Dit moet zwarte (Turkse) thee zijn, bekende merken zijn: Filiz Cayi van Caykur, of ook: Mevlana.

cay waterkokerVul de speciale Turkse waterkoker voor de helft met water en zet deze alvast op het vuur. Doe twee eetlepels thee in de waterpot. Doe wat water in de waterpot waar de thee in zit en laat het water er weer uit lopen, zodat de thee als het ware een douche krijgt in de waterpot. Leg de waterpot terug boven op de waterkoker en voeg één suikerklontje toe aan de waterpot. Wacht nu tot de waterkoker begint met koken. Als de waterkoker begint met koken, giet dan ongeveer 2 glazen kokend water uit de waterkoker in de waterpot. Haal de waterkoker (en waterpot) van het vuur, en wacht ongeveer 15 minuten. Schenk daarna de thee uit de waterpot in een glas totdat dit voor de helft gevuld is. Vul dan de rest van het glas bij met het water uit de waterkoker tot aan de rand. De Çay is nu klaar! Nu hoef je alleen nog maar een aantal suikerklontjes aan de thee toe te voegen.