Rwanda Abesha Gomen en Charkalaka

Abesha Gomen
Ingrediënten:
500 g (Afrikaanse) snijbiet
4 eetlepels olijfolie
2 kleine rode uien gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 theelepel geraspte verse gember
2 groene chilipepers ontzaad en in plakjes
1 dl groentebouillon
1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in repen
zout
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
Was de snijbiet, haal de bladeren van de stengels en stoom de bladen circa 5 minuten boven een pan kokend water tot ze geslonken zijn. Leg de bladen op een bord en zet weg om af te koelen. Doe ze daarna in een vergiet of zeef en druk ze aan om overtollig water te verwijderen. Snijd de bladeren met een scherp mes in dunne repen. Verhit de olie in een pan en fruit er de ui in tot die bruin is. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak dit alles een paar minuten. Voeg de chilipeper en wat van de bouillon toe en kook dit een paar minuten. Voeg de snijbiet, de rode paprika en de rest van de bouillon toe en breng het op smaak met zout en peper.

CharkalakaCharkalaka
Ingrediënten:
1 ui in ringen
2 teentjes knoflook uitgeperst
1 – 2 rode pepers
120 ml olijfolie
1 groene paprika in repen
1 rode paprika in repen
1 gele paprika in repen
500 g witte kool in dunne repen
500 g wortels, geraspt
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel paprikapoeder
400 gram doperwtjes (blik of diepvries)
zout
versgemalen peper

Bereidingswijze:
Laat de doperwten iets ontdooien of het blikje doperwten uitlekken. Fruit de ui, knoflook en pepers in de olie tot de ui verkleurt. Voeg de paprika’s toe en laat het een paar minuten mee bakken. Nu mag de kool, wortel, cayennepeper en, paprikapoeder erbij. Voeg wat zout en peper naar smaak toe en bak dit tot de groenten beetgaar zijn. Voeg nu de doperwten toe en warm het geheel nog even op. Je kan dit gerecht warm of koud serveren.