Recept: Gebackene Champignons met tartaarsaus
Dit gerecht brengt vooral voor Ray herinneringen boven aan de skivakantie met zijn ouders in Hopfgarten bij hotel Fuchs. Hoewel ze speciaal zakgeld van hun ouders kregen om op de piste te eten tijdens de lunch gebeurde het regelmatig dat Ray de verleiding niet kon weerstaan om terug te keren naar het hotel om daar stiekem Gebackene Champignons te eten, verscholen aan een tafeltje in de hoek voor het geval zijn ouders onverwachts binnenkwamen… Grote hilariteit als zijn broers Quint en Olaf op dezelfde manier aan een ander tafeltje bleken te zitten! Alle drie genieten van de super lekkere champignons die op de algemene hotel rekening kwamen en de jongens wat zakgeld overhielden…. Soms gebeurde het ook wel dat ook Wim en Ineke in het hotel kwamen lunchen, dan doken drie jongens onder tafel om daar snel hun bordjes verder leeg te eten, daarna slopen ze het hotel uit richting de skipiste alsof er niets gebeurd was!
Ingredienten
250 gram kleine champignons
zout
versgemalen peper
8 eetlepels (ongeveer 100 gram) bloem
0,5 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel provincaalse kruiden
1 ei
bakje paneermeel
frituurvet of olie om in te bakken
voor de saus:
2,5 deciliter mayonaise
2 eetlepels fijn geraspte ui
2 eetlepels fijn gehakte kappertjes
2 eetlepels fijn gehakte augurken
2 eetlepels fijn gehakte peterselie
1 eetlepel citroensap
scheutje rode tabascopeper naar smaak
Bereiding:
Verhit het frituurvet of de olie in de frituurpan tot 180 graden C.
Het is het handigste om te beginnen met de tartaarsaus. Alle ingrediënten voor de saus door elkaar roeren in een kom. Tot gebruik afgedekt met plastic folie in de koelkast zetten.
Veeg de champignons schoon met keukenpapier.Mix de bloem met het paprikapoeder, provincaalse kruiden en een theelepel zout door elkaar. Voeg daarna het ei en 1 dl water toe en roer dit alles tot een glad beslag. Doop de champignons in het beslag en zorg dat ze goed bedekt worden. Wentel de champignons daarna een voor een door de paneermeel.
Frituur een aantal champignons tegelijk in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar. Even laten uitlekken en serveer ze warm met de tartaarsaus.
Recept: Kaiserschmarrn
Een gerecht dat je tegenkomt in de bergen van Oostenrijk is Kaiserschmarrn met Zwetschkenroster. Het is een dikke pannenkoek maar dan met heel veel eieren en rozijnen. Zodra deze dikke pannenkoek wat stevigheid heeft gekregen tijdens het bakken wordt hij door middel van spatels helemaal uit elkaar getrokken zodat er allemaal kleine stukjes overblijven. Kaiserschmarrn wordt gegeten met Zwetschkenroster en poedersuiker.
Ingrediënten
3 eieren
2 eetlepels boter
150 ml melk
180 gram meel
Snufje zout
1 eetlepel rozijnen
Poedersuiker
Zwetschkenroster
1 kg pruimen of kwetsen
200 gr suiker
1 citroen
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
Bereiding Kaiserschmarrn
De eierdooiers moet je van het eiwit scheiden. Doe de dooiers en het eiwit allebei apart in een bakje. Het eiwit met het snufje zout tot een tamelijk stevige massa slaan. Voeg de melk en het meel aan het eigeel toe. Met een mixer alles goed door elkaar roeren zodat er geen meelklontjes meer zijn. Het eiwit nu toevoegen en het geheel goed door elkaar scheppen. Eventueel wat extra suiker toevoegen.
In een grote koekenpan de boter later smelten. De Kaiserschmarrn-massa in de pan gieten en een paar rozijnen over het geheel heen strooien. Het geheel bij een niet te hoge temperatuur enige minuten aanbakken totdat de onderkant goudbruin is geworden.
De pannenkoek draaien. Mocht de pannenkoek scheuren dan is dat geen probleem aangezien we deze later toch helemaal uit elkaar trekken. Zodra de onderkant ook goudbruin gebakken is mag je het geheel met 2 spatels uit elkaar trekken totdat er uiteindelijk kleine blokjes overblijven. Als het geheel gaar is de poedersuiker er overheen strooien.
Bereiding Zwetschkenroster
Was de pruimen, halveer ze en haal de pitten eruit. Was de citroen grondig met heet water, snijd er de schil heel dun af en pers hem uit. Breng in een grote pan 1/8 liter water met de suiker, de kruidnagels, het kaneelstokje, de citroenschil en het citroensap aan de kook. Voeg eventueel wat meer suiker toe. Laat het water ca. 3 minuten koken.
Verwijder dan de kruidnagels, het kaneelstokje en de citroenschil. Voeg de pruimen toe en laat ze op laag vuur zo lang koken tot de schilletjes ingerold zijn en de vruchten bijna uit elkaar vallen. (Dit duurt ca. 1 uur). Roer de pruimen regelmatig door, omdat ze gauw aanbranden. Laat de compôte dan afkoelen.