Kroatië Paddenstoelen risotto met truffel

 Recept: Paddenstoelen risotto met truffel

Truffels uit Istrië zijn echt een delikatesse. Er zijn witte en zwarte truffels en deze zeer gewaardeerde zwam is echt een juweeltje van de gastronomie in Istrië. Truffels groeien onder de grond en ze zijn haast niet te vinden zonder de hulp van honden die hier speciaal voor zijn getraind. Istrië biedt de ideale omstandigheden voor truffels om te groeien; vruchtbare grond, een mild klimaat en de aanwezigheid van bepaalde andere planten waar de truffel profijt van heeft. De grote witte truffel is de meest kostbare soort.

Ingrediënten:
1 liter kippenbouillon
500 gr champignons grofgehakt
100 gr boter
sap van 1/2 citroen
2 sjalotjes gesnipperd
350 arboriorijst
1 glas witte wijn
300 gr wilde paddestoelen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, …)
peper en zout
1 dl slagroom lobbig geslagen
25 gr wintertruffel
50 gr parmezaanse kaas

Bereiding:
Verhit de bouillon samen met de champignons, 50 gr van de boter en het citroensap. Laat de bouillon een half uur trekken. 
Zeef de bouillon en houd hem warm in een pan
. Fruit de sjalotjes in 25gr boter
. Voeg dan de rijst toe en bak het mee met de boter tot deze goed heet is. Schenk de witte wijn erbij en laat die al roerende geheel verdampen. 
Schenk dan een flinke lepel champignonbouillon bij de rijst en laat deze al roerend opnemen door de rijst. Werk op een hoog vuur en roer goed. Verwerk beetje bij beetje alle bouillon, maar voeg pas nieuwe bouillon toe als de oude door de rijst opgenomen is. 
Bak ondertussen in de rest van de boter de gemengde paddestoelen in 3 tot 5 minuten gaar. Breng dan op smaak met wat peper en zout. 
Haal de risotto van het vuur en roer de lobbig geslagen room erdoor. Schaaf de truffel erboven en roer deze er snel met de parmezaan doorheen. 
Serveer de risotto met de gebakken paddestoelen.