Brazilië – Kust

31 mei – 9 juni 2014
Heftig gebarend kwam hij op ons af, plaatste zijn blikje Skol op de motorkap en begon een warrig verhaal over een hotel en de politie. Hij noteerde zijn gegevens in ons schriftje, altijd handig voor als er iets zou gebeuren maar we hadden geen idee waar hij het over had. We bedankten hem, wezen op zijn bierblikje en slingerend verdween hij weer uit het beeld. In tegenstelling tot de meeste Spaans sprekende mensen die we op onze reis tegen kwamen viel het op dat de meeste Portugeestalige hun zinnen en woorden alleen maar langer leken te maken naarmate wij ze glaziger en niet begrijpend aankeken. Waarschijnlijk in de hoop dat we ergens een bekend woord op zouden vangen. Van rustig spreken hadden ze sowieso nog nooit gehoord. Wanneer ze op een enthousiaste manier met elkaar spraken klonk het ons Russisch in combinatie met Scandinavisch in de oren.

Iguape
Wat een indrukwekkende plafondschilderingen! Inmiddels waren we in Iguape aangekomen, t2 Ilha Comprida-009een klein dorpje vol gekleurde huisjes en een mooie kathedraal We waren duidelijk de enige toeristen op dit moment en nieuwsgierig keek men naar onze auto. Vissers struinden met hun netten langs het strand, hun gebruinde huid verraadde dat ze zich veelvuldig buiten bevonden. De meeste inwoners van dit gebied hadden een donkerder getinte huid dan we eerder van Brazilianen zagen. Op het eiland Ilha Comprida genoten we van een heerlijke zwoele avond met uitzicht op de Atlantische oceaan. Talloze sterren verschenen aan de strak zwarte hemel, af en toe aangevuld door een intensieve bliksemschicht boven de zee, een schitterend gezicht.

De omgeving werd dichter begroeid, allerlei verschillende boomsoorten bedekten de bergruggen, in het dal werd het moerassiger. Nog net op tijd konden we uitwijken, snel rende de dikke zwarte spin over, dit formaat van ca 10 cm waren we nog niet eerder tegengekomen. We reden langs enorme bananenbomen, bij de stalletjes langs de weg verkochten ze de vruchten. t3 Onderweg-005Vanaf hier wisselde het landschap zich snel af, een mooie boulevard compleet met palmbomen en strandtentjes maar ook grote stukken snelweg met uitzicht op armoedige steden en krottenwijken. Hoewel de weg vlak langs de kust liep zagen wij hier vooral hoge muren en hekken met prikkeldraad. De weg ging verder over het water, met de verkeersstroom mee werden we de veerpont opgestuurd. Een groot containerschip voer langs, zwarte vogels (de lokale meeuwen) vlogen af en aan op zoek naar voedsel.

t4 Ubatuba-010Ubatuba
Aan de overkant werd het weer heuvelachtiger, we slingerden om de bergen heen. In slechts een aantal bochten stegen we 300 meter om vervolgens weer naar zeeniveau af te dalen. Af en toe vingen we een glimp op van een mooie baai. Bij een van de baaitjes genoten we van een heerlijke Libanese lunch in de zon en vierden onze volgende mijlpaal: we waren zojuist de Steenbokskeerkring over gestoken.

Een complete verrassing stond ons te wachten toen we vanaf ons campplekje door het bos liepen. Het zou een klein stukje door ondiep water worden maar wij werden tot onze billen nat. t4 Ubatuba-055Koel en helder water bracht ons bij een schitterende baai waar de Atlantische Oceaan met veel geweld op de kust sloeg. De zon wierp haar stralen op het strandje en wij doken in het blauwe water. Verschillende eilandjes vol rotsen, groene begroeiing en witte strandjes zorgden voor een prachtig uitzicht. Kleine helder groen met gele vogeltjes lieten zich bewonderen op de boomtak, een grote krab verstopte zich onder de planten.

Paraty
Een haven met vrolijk gekleurde houten bootjes, een historisch dorpscentrum uit 1500 met niet minder dan vijf kerken. t5 Paraty-008Lage witte huizen met gekleurde raamkozijnen, grote hobbelige keien als bestrating waar geen auto’s maar voetgangers en paard en wagen toegang hadden. Dit is de beschrijving van het zeer levendige dorpje Paraty. Overal hingen rood met witte vlaggen ter ere van het Festa do Divino Espirito Santo, het feest wat 50 dagen na Pasen plaatsvond. Een week lang speciale kerkdiensten en processies maar ook feest en muziekoptredens. Wij waren getuigen van een deel van het festijn.

Terwijl muzikanten in de grote eettent hun eerste klanken lieten horen openden de kraampjes hun keukens en werden de vlees spiezen gebraden voor de lunch. De obers dansten schuifelend tussen de tafels door en de bekende Braziliaanse nummers werden uit volle borst meegezongen. t5 Paraty-027Buiten werd de rij kerkbezoekers langer en zodra de deuren zich openden en de klokken werden geluid stroomde de kerk helemaal vol. Helaas was er niet voor iedereen een zitplekje beschikbaar maar de deuren bleven open zodat men ook vanaf het dorpsplein de dienst bij kon wonen. Binnen was alles versierd in rood en wit en het koor zong prachtig liederen. Een hond had een heerlijk plekje vlakbij het altaar gevonden, af en toe wandelde hij wat rond om zijn poten te strekken. Een groep vaandel dragers kwam naar buiten, gevolgd door een groep blaas muzikanten waaronder een jongetje van ongeveer 6 jaar oud. Vervolgens trok de stoet het dorpje in.

t5 Paraty-037De vaandel dragers waren het startsein voor de organisatie in de grote tent, na de kerkdienst mocht het hippe muziekfestijn beginnen. De tent was inmiddels afgeladen en ook achter de coulissen was het een drukte van jewelste. Tante Juanita betrad het podium en begon uit volle borst te zingen waarbij ze wat met haar heupen wiegde om de aandacht van het valse gezang af te leiden. Pablo had zijn gitaar gestemd en was klaar voor zijn optreden. Het viel niet mee om zijn aandacht te verdelen over zijn gezang, gitaarspel en de aandacht die hij aan de zaal besteedde met als gevolg dat alles in het honderd liep. Fabio en Fevo hadden het beter voorbereid: ze beperkten zich tot een semi sexy stripdans. Fabio was nog wat onwennig met zijn strakke strikje maar erg trots op zijn blote gespierde borst. Fevo schudde stevig met haar billen. Laysla kwam met haar hoge hakken het podium op, ze wuifde sierlijk met de witte boa. Ze had een nummer van Whitney Housten voorbereid en kopieerde vol overtuiging allerlei maniertjes van de zangeres. Nog voordat het eerste couplet was afgerond draaide ze zich van de microfoon weg terwijl de zangstem uit de speakers bleef klinken, slechts een playback foutje. Zo volgden er nog vele optredens, wij waren bij de lokale talentenjacht beland. Of het echte talent op deze avond gevonden werd betwijfelden wij ten zeerste.

t5 Paraty-004Op het strand en de terrasjes genoten wij van het zonnetje terwijl de auto op de campsite wachtte op onze terugkomt. Hij voelde zich een beetje anders en kleiner dan de anderen die daar gestald waren. Hutje mutje stonden enorme caravans naast elkaar gepropt, compleet met waanzinnig grote voortenten voorzien van complete keukens met stromend water, lederen bankstellen en dressoirs. Hier konden de Zuid Afrikaners nog wat van opsteken. Om er zeker van te zijn dat alles droog zou blijven bij een regenbui en om te voorkomen dat de mensen elkaar konden zien waren er enorme dekzijlen over de bouwwerken gespannen, voorzien van talloze scheerlijnen en haringen.

In de kerk was inmiddels de volgende stemmingsvolle dienst gestart en net als de vorige dag was het afgeladen. Op het dorpsplein staken een aantal baldadige jongetjes wat rotjes en ander klein vuurwerk af, al hun zakgeld werd ingewisseld voor vurige knallers. Een tapdanser en percussionist presenteerden een wervelende show terwijl een goochelaar op de terrassen zijn kunsten vertoonde om vervolgens met de pet rond te gaan. Later op de avond straalde Cecilia Militao met haar muzikanten van Banda Palace op het grote podium compleet met knalharde versterking en lichtshow. Paraty, een paar dagen vol sterke sfeer contrasten maar een tegelijkertijd een gemoedelijk en gezellig dorpje.

t4 Ubatuba-003Rio de Janeiro
Via de mooie groene route vervolgden wij onze weg langs de kust naar het noord oosten. Weer kregen we af een toe een mooi baaitje te zien maar de meeste lagen verstopt achter de bomen. Naarmate we dichterbij de grote stad kwamen nam de verkeersdrukte toe en de gemiddelde rijkunsten af.

 

Rio de Janeiro, de stad die in 1502 ontdekt werd door de Portugezen en ‘de stad aan de januari rivier’ genoemd werd. Voor ons was een bezoek aan Rio was natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het beroemde t6 Rio de Janeiro-018Christusbeeld Cristo Redentor op de Corcovado berg. We slingerden door het Parque Naciona da Tijuca omhoog en stonden toen oog in oog met het 30 meter hoge beeld. Het witte natuursteen stak sterk af tegen de stralend helder blauwe hemel, een prachtige combinatie waarbij de eenvoud van het beeld sterk tot uitdrukking kwam. Vanaf de berg hadden we een uitzicht over de immens grote stad aan de Atlantische Oceaan.

We struinden door de stad en wandelden over het strand van Ipanema. Dames in kleine bikini’s compleet met strakke string genoten van het zonnetje, ongeacht of ze een maatje meer of minder hadden. Mannen toonden trots hun buik: de meeste hard getraind in de sportschool maar anderen door middel van t6 Rio de Janeiro-067grote vleesschotels van de churrascaria en wat litertjes bier. Opvallend waren de grote hoeveelheden tattoo’s die de lichamen sierden. Het natte zand floot onder onze blote voeten op het strand van Copacabana en met Rob en Evelyne in gedachten nam Ray een duik in de blauwe golven van dit bekende strand. Golf peddelaars gleden over het water, de temperatuur steeg naar even boven de 30 graden er heerste een heerlijke zomerse sfeer.

Sport
Nog maar vier dagen te gaan tot aan de opening van het voetbal World Cup. Veel Brazilianen waren gekleed in geel-groene supporterstruitjes. Vanaf de Corcovado berg hadden we het veld zien liggen waar de Oranjes aan het trainen waren, langs de stranden zagen we de hotels waar de meeste teams logeerden. Journalistenteams probeerden een glimp op te vangen van de spelers.

Wij dachten altijd dat voetbal de volkssport nummer 1 was in Brazilië maar daar gingen we wel aan twijfelen toen we in de buurt van Rio kwamen. Grote borden stonden langs de weg met aanbiedingen voor 17+ hotels. Ondanks de romantische hotelnamen waarin vooral de woorden Amor en Love in voorkwamen zagen ze er maar triest uit. Deze kamers bleken vooral per dagdeel boekbaar, Adults only. Wij verbaasden ons over de enorme hoeveelheid mega grote hotelcomplexen in dit genre, niet alleen aan de rand van de stad maar ook in het centrum van Rio de Janeiro. Elders kwamen we het motel tegen met de wel erg recht-door-zee naam: Jump. Terwijl wij ons verbaasden over de lokatie vlak naast een overslagplaats en het lelijke entree met grote borden in-, en uitrit realiseerden wij ons dat dat helemaal niet belangrijk was. Achter de gevel bevond zich een hele rij garageboxen. Door middel van het sluiten van een vinyl rolgordijn (lekker gemakkelijk af te nemen…) kon aangegeven worden dat die afwerkplek tijdelijk bezet was. Langs de rest van de route kwamen we nog vele van dit soort gezellige motels tegen.

Voetbalfans uit verschillende landen droegen trots de kleding van hun favoriete team, diverse talen klonken op de boulevard. Er werd enthousiast gegroet als ze landgenoten tegenkwamen. t6 Rio de Janeiro-045Vooral de Mexicanen lieten van zich horen, de groep werd door het zwaan-kleef-aan effect steeds groter en luidruchtiger. Op het terras kregen we een aantal malen hun volkslied te horen. De zon zakte achter de gebouwen en de flats wierpen hun schaduw over het strand, hier geen zonsondergang in zee. Iedereen begon in te pakken en de vele verkopers probeerden nog snel even wat van hun waren te verkopen maar er leek weinig interesse te zijn voor de voetbalattributen, badkleding, en hangmatten. Ook de ijscoman, de koeldrankverkopers en koks met kleine barbecues waarop ze garnalenspiezen bakten vertrokken met hun voorraad huiswaarts. Op de terrassen gingen de sieraden-, prullaria-, en pindaverkopers nog even door. Wij genoten van de heerlijke temperatuur in deze wereldstad aan zee. Ons volgende bezoek aan een oceaan zou nog even op zich laten wachten.

Foto album Brazilië kust:

Brazilie Kust
Brazilie Kustjun 1, 2014Google Maps Location Photos: 34
 

We trekken het binnenland van Brazilië in….