Argentinië – Zárate

24 april – 6 mei 2014
Samen met onze agent Duncan dachten we het allemaal goed gepland te hebben vanuit Zuid Afrika: na onze tussenstop in Nederland kwamen wij op 23 april aan in Argentinië, de auto zou de 24ste komen. Maar helaas… de auto vertrok vanuit Kaapstad naar het oosten in plaats van naar het westen en stond vervolgens een week lang op de kade van Durban wat verward om zich heen te kijken.

Een volgend schip was zo vriendelijk om hem mee te nemen, richting het westen echter met twee dagen vertraging. Twee dagen werden vijf dagen, de tussenstop Las Palmas werd maar overgeslagen, voor ons geen probleem 29/4 aankomst was nu de planning. Het was een ruige rit midden op zee, het grote schip vocht zich tegen de golven op terwijl wij ongeduldig stonden te wachten op de kade van Buenos Aires. Sorry, het zou weer een dagje later worden. Donderdag 1 mei was de dag van de arbeid in Argentinië dus iedereen was vrij (?!) inclusief de havenarbeiders en de mensen van de douane. Op 2 mei voer het schip trots met onze container de Argentijnse haven Zárate in maar helaas, niemand stond onze auto daar op te wachten: iedereen had ook de vrijdag als vrije dag genomen waardoor er een lekker lang vrij weekend ontstond.

Reikhalzend keek de auto vanuit de container naar ons uit en op maandag 5 mei zag hij ons vanaf de parkeerplaats, echter nog gescheiden door de douane en papierwinkel. 12t IbeX eindelijk uit de container-014Wij waren die ochtend druk in de weer geweest bij de fixer Martin vanuit Buenos Aires om alle papieren te verzamelen en vervolgens met een snelle taxirit naar Zárate te vertrekken. Op de snelweg sjeesden we over twee banen tegelijk, gelukkig werden de vrachtwagens net op tijd ontweken en hadden we ook geen aanrijdingen met de motorrijders die vlak langs ons scheurden zonder helm of beschermende kleding. In Zárate aangekomen wist onze chauffeur ook niet precies waar het was maar vroeg overal kris kras in het rond. Terwijl men nog aan het uitleggen was hoe we het beste konden gaan trapte hij alweer op het gaspedaal en ging er vandoor. Verkeersregels werden niet gebruikt, zonder richtingaanwijzing vlogen we de hoek om en op de kruispunten werd het rode licht gewoon genegeerd. Was dit alles om ons zo snel mogelijk met onze auto te herenigen of wilde hij gewoon zo snel mogelijk terug naar Buenos Aires?! Eindelijk hadden we het haventerrein bereikt en bij de eerste de beste container werden wij er uit gegooid, de taak van de taxi chauffeur zat er op. Snel keerde hij de auto om weer richting de hoofdstad te vertrekken: daaag!

Wat verwonderd stonden we op het haventerrein waar een vriendelijke portier ons opving en naar de fixer Natalia bracht. We mochten even wachten in de kleine kantine terwijl zij met de papieren bij de douane langs ging en een afspraak maakte voor de volgende dag om de container te openen. Nog even een korte stop bij het verzekeringskantoor en daarna bracht de vrolijke en praatgrage chauffeur Carlos ons naar een hotelletje in Zárate.

Met een positieve spanning in onze buik vertrokken we naar de haven. Al snel waren de douane formulieren in orde, het wachten was op de container, wat spannend! Na twee uur kwam er een vrachtwagen aangereden met een mooie gele container met het juiste nummer. Een enorme takelwagen tilde het gevaarte van de wagen af en plaatste de container precies naast ons. Met een grote schaar werd de zegel verbroken en daar stond onze grote IbeX vriend, stevig vastgesnoerd en onbeschadigd. Ray sloot de accu aan, de banden en blokken voor de wielen werden verwijderd en snorrend startte de motor: hij deed het weer! Twee man achterop om de tent te sparen in verband met de hoogte maar deze keer ging het moeiteloos: met gemak reden we de container uit.

12t IbeX eindelijk uit de container. -026

Twee weken waren wij inmiddels in Argentinië, met ons gebrekkige Spaans was het lastig om met de mensen te communiceren. Het was wel erg frappant dat we samen met de auto binnen 5 minuten aanspraak hadden en iedereen benieuwd was naar onze trip! De auto kreeg nu ook achter de beloofde nieuwe banden maar de monteurs begonnen niet voordat iedereen bij de garage de stoere Land Rover had mogen bewonderen. Na een hoop kletspraatjes in het Spaans/ Engels had de auto nieuwe banden en wij een zeer uitgebreide routekaart op ons navigatiesysteem: ontzettend bedankt!

Foto album Zárate:

Argentinie Zarate
Argentinie Zaratemei 6, 2014Google Maps Location Photos: 9
 

Nu nog even de luchtvering terugplaatsen en dan zijn wij klaar voor het vervolg van de route: door naar Uruguay Kust…