23 april – 4 mei 2014
Wat slaperig zaten wij voor ons uit te kijken, de 14 uur durende KLM vlucht van Amsterdam naar Buenos Aires hadden we bijna achter de rug toen de vrolijke stewardess Dani naar ons toe kwam met een bijzondere vraag. Ze vertelde ons dat ze met een project bezig was: ‘Thousand Smiles’ en omdat ze ons zo’n blij en stralend stel vond wilde ze graag een foto van ons maken. Verrast door dit compliment poetsten wij Klaas Vaak uit onze ogen en poseerden om later op haar site te verschijnen. De hond die de gehele vlucht braaf achter ons had gelegen strekte haar poten, ze vond het nu wel tijd voor een sanitaire stop maar helaas, in het vliegtuig was geen grasje te bekennen dus plofte ze maar weer neer.
Buenos Aires
In het vliegtuig hadden we nog zo ons best gedaan om de Spaanse taalcursus wat op te frissen maar verder dan Sesamstraat niveau kwam het niet dus hadden we wat moeite om de vriendelijke taxi chauffeur te verstaan die ons van alles wilde vertellen over zijn stad Buenos Aires. We knikten enthousiast en keken in de richting waarin hij wees terwijl wij probeerden te ontcijferen waar deze vriendelijke man het over had. Oef… dat zou nog wel even oefenen worden de komende tijd!
De zon kwam langzaam op en kleurde het landschap rood en liet ze mistlaag optrekken, de temperatuur steeg iets boven de +6 C, dit was een hele andere temperatuur dan we van Afrika gewend waren. Met een grote boog reden we om de oude auto met pech heen waarvan de chauffeur midden op de snelweg verwoede pogingen deed om de motor met een extra accu weer aan de praat te krijgen.
Buenos Aires is de hoofdstad en met ruim 3 miljoen inwoners is het de grootste stad van Argentinië. In de directe omgeving wonen meer dan 12 miljoen mensen die veelal werkzaam zijn in het centrum. Buenos Aires beleefde zijn gouden tijd tussen 1880 en 1920 toen Argentinië tot de tien welvarendste landen van de wereld behoorde. Helaas heeft de stad veel van zijn vroegere grandeur verloren en lijkt de bijnaam Parijs van het zuiden niet geheel meer op zijn plaats.
In 1516 zette de eerste Spaanse zeevaarder Juan Díaz de Solís voet aan wal. Een permanente vestiging ontstond uiteindelijk in 1580, toen een groep Spaanse kolonisten naar het gebied kwam. De stad bleef voor pakweg 200 jaar een onbelangrijke plaats en smokkelarij diende als voornaamste broodwinning. Na jaren van strijd tegen de kolonisten werd in 1816 de onafhankelijkheid verklaard en wisselden democratisch verkozen regeringen zich af met militaire dictaturen. In 1946 werd Juan Perón verkozen tot president. Hij en zijn vrouw Eva werden erg populair, oa vanwege zijn sociale maatregelen (oa gratis medische zorg en pensioenen). Na het bewind van Perón begon een periode van economische achteruitgang met inflatie, corruptie en bureaucratie tot gevolg met korte bloeiperiodes tussendoor. Tot op de dag van vandaag leven vele mensen onder de armoedegrens. De Argentijnse Peso kent een grote inflatie en ons werd dan ook aangeraden om Amerikaanse Dollars op de zwarte markt te wisselen tegen een betere koers.
Kinderen in een witte uniform wat erg veel weg had van een doktersoverjas stonden ongeduldig bij het stoplicht te wachten. Met hun schrift stevig onder hun arm geklemd stoeiden ze nog even met elkaar voordat ze bij het groene licht over renden op weg naar school. Verderop liep een vrouw met ongeveer 10 honden aangelijnd, de hondenuitlaat dienst. Helaas vonden ze niet allemaal op tijd een stukje gras, de komende dagen moesten wij goed opletten om de ‘stap in het geluk’ te ontwijken (meestal lukte dit…).
Oude gebouwen vol kunstige beeldhouwwerken en architectonische decoraties, helaas niet allemaal in even goede staat maar toch zagen wij dat liever dan de moderne spiegel kantoorflats die er vlak naast stonden. Een aantal panden stond in de steigers om in oude staat terug gebracht te worden terwijl het tegenover gelegen industriële gebouw wachtte op een nieuwe bestemming: appartementencomplex of een luxe winkelcentrum. Een 20 baans(!) weg, vernoemd naar de onafhankelijkheidsdag 9 juli, doorkruiste het centrum. In een aantal verschillende fases staken wij deze drukke straat over vol talloze auto’s, fietsers en vrachtverkeer.
Regoletto Cemetry
Een dodenstad midden in de levendige wereldstad, dat leek ons de beste omschrijving van de bijzondere begraafplaats waar ook Eva Perón- Duarte (de vrouw van president Juan Perón maar beter bekent als Evita) begraven lag. Op dit kerkhof beperkte men zich niet tot een enkele grafsteen of een metalen kooitje zoals we in Afrika vaker zagen. Hier waren komplete bouwwerken neergezet waardoor we het gevoel kregen dat we door een stadje liepen. Uitbundige beeldhouwwerken en minikerken met kleurrijke glas-in-loodramen. Gebouwen in donker graniet, wit marmer met zwart en glanzend koper sierden het kerkhof met een opvallende afwezigheid van gekleurde bloemen. Gestapelde doodskisten in ondergrondse kelders waren duidelijk zichtbaar van buitenaf, dit waren de familiegraven. Hoewel het onderhoud van sommige graven aan de spinnen en planten overgelaten werd glommen de meesten in het zonlicht en werd er duidelijk veel zorg besteed aan de graven door de nabestaanden. Hier heerste meer de sfeer van uitbundige architectuur dan een grafstemming, een bijzondere ervaring.
La Boca
De toeristenbus bracht ons naar verschillende bijzondere punten in de stad. Zo stonden wij oog in oog met het beroemdste voetbalstadion in Buenos Aires: van de La Boca juniors. Door een openstaande deur konden we het helder groene gras zien liggen, wachtend op de volgende wedstrijd. De wijk was geel/blauw gekleurd, de kleuren van de club, op veel plaatsen was het club logo op de gevel geschilderd. Verderop lagen de gekleurde huisjes van de Caminito, het werk van kunstenaar Benito Quinquela Martin uit 1950. Tango dansers en kunstenaars toonden hun kunsten tegen de achtergrond van de vrolijk gekleurde gevels, in het zonnetje heerste hier een zomerse sfeer.
Struinen door de stad
Tijd om even tot rust te komen en te genieten van het zonnetje, dat was iets wat meerdere mensen hadden bedacht. De groene parkjes werden volop benut en sommigen besloten daar de rest van hun leven door te brengen. Ze stalden de inhoud hun winkelwagentje uit en maakten een bed van een stapel dekens. Een stel sleepte een oud fornuis naar hun verblijfplaats maar bij gebrek aan een gas of stroomaansluiting deed deze vervolgens dienst als kast. Tezamen met hun hond en alcoholische vriend keken ze naar de zakenmensen die strak in pak met hun smartphone aan het oor voorbij snelden op weg naar hun volgende afspraak. Behalve het kleine houten bruggetje was er niet veel wat wij met een Japanse tuin associeerden: geen bonsai en keurig aangelegde perkjes met kiezels. In plaats daarvan had de Japanse gemeenschap in deze stad gekozen voor statige grote bomen en een helder groen grasveld aan het water. Een jonge acrobaat was zijn kunsten aan het oefenen, op een elastieken koord wat hij tussen twee bomen gespannen had sprong hij met sierlijke bewegingen en draaiingen. Af en toe landde hij naast het koord waarna hij er weer opklom en de move talloze keren herhaalde om het goed onder de knie te krijgen. Vol verbazing keken wij toe, deze man had geen eenvoudig beroep gekozen.
Wij vervolgden onze route door de stad en zagen een groot polo terrein, behendig bewogen de paarden en hun ruiters zich over het veld. Verderop in de stad was een enorme paardenrenbaan waar 10.000 bezoekers de race konden aanschouwen. We struinden langs de plezier haven met haar mooie jachten, op de achtergrond zagen we de grote containers liggen van de overslaghaven Puerto Madero. Via dit kanaal zou later ook onze container met de auto binnenkomen, met de losplaats in Zarate. In de zon steeg de temperatuur naar ongeveer 17 graden maar door de hoge gebouwen lagen de straten in schaduw en was het vrij fris, ondanks onze lange broeken en jas. We gingen verschillende kerken binnen en iedere keer werden we weer verrast door de uitbundige decoraties en de uitstekende staat. Een straat vol foto apparatuur, een volgende met juwelen en een derde straat met uitsluitend compressors. Deze zeer gespecialiseerde straten deden ons terugdenken aan Istanbul.
Grote drukte in de straten, politie en ambulance zette hun sirenes en zwaailichten aan maar het leek niet echt te helpen, de toeterende auto’s weken niet van hun plaats. Verderop was weer een demonstratie, gekleurde spandoeken wapperden in de wind. Muziek schalde uit de boxen, een percussie groep sloeg stevig op de trommels om aandacht te krijgen. De Moeders van de Verloren Kinderen vroegen tevergeefs iedere donderdagmiddag opheldering over de verdwijningen van duizenden mensen tijdens de militaire dictatuur, 30 jaar geleden. Verschillende demonstraties hadden een politieke lading, het doel van een aantal andere demonstraties ontging ons echter maar het zag er wel feestelijk uit.
Opvallend waren de broeken met uitbundige prints, duidelijk de mode trend van dit moment. Hoewel de meeste dames lang zwart haar hadden waren er ook een aantal blondines, meestal geblondeerd. Gisteren zagen wij nog een mooie blondine in een veel te kort rokje… eenmaal dichterbij was het mooi toch ‘anders’ en aan het eind van de straat wisten we het zeker, dit was een tippelzone van travestieten. Een dame moest zelfs even voor het oversteken het zaakje in de onderbroek schikken. Van dit gebied hebben we geen foto’s, Ray wilde liever niet teveel opvallen…
Muziek en dans
Straatmuzikanten speelden geweldige rock muziek en in ons enthousiasme kochten we twee cd’s waar achteraf hele andere muziek op bleek te staan. Ondanks onze teleurstelling konden we er ook wel erg om lachen. Tango dansers vertoonden hun kunsten op straat: sierlijke dames maar ook oudere wat schuifelende mannetjes gezamenlijk op de dansvloer. Jonge mensen deden erg hun best om het optreden met hun band in de kroeg tot een succes te maken, het volume werd flink opgeschroefd en gekleurde knipperende lampen werkten sfeerverhogend vonden ze. De swingende 14 koppige percussie band leidde de nieuwe week in met het Fiesta de La Bomba de Tiempo optreden, een echt feestje! Het jazz/pop trio in de universiteit was iets minder uitbundig maar zeker ook erg leuk. De Feriade de Mataderos was een kleurrijke bijeenkomst van locals (deels in klederdracht) die graag een dansje deden op het marktplein tussen de verschillende dans en muziekoptredens op het podium door. Bij de kraampjes werden diverse streekgerechten verkocht. Slechts een verdwaalde toerist liep hier tussen de lokale Argentijnen door.
Bij een klein groentestalletje deden wij wat boodschappen waarbij we zoveel mogelijk Spaans gebruikten en nieuwe woorden leerden. Buenos Aires, een levendige stad vol geschiedenis maar ook met beide voeten in het heden, de start van ons nieuwe reis avontuur door Latijns Amerika.
Foto album Buenos Aires:
Wij gaan binnenkort de auto ophalen in de haven van Zárate, Argentinië….