Turkije Aphrodisias en Pamukkale

Via een prachtig duinenlandschap verlieten wij de westkust richting het binnenland om naar Aphrodisias en Pamukkale te gaan waar wij zeker geen spijt van hebben gekregen, wat een geweldige ervaring!!

Aphrodisias
1 Aphrodisias-014tDe oorsprong van deze stad, die nabij een marmergroeve werd gebouwd, kan worden teruggevoerd tot 3000 v.Chr. De stad vernoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. De stad groeide in de Romeinse periode, de beeldhouwers van het marmer van Aphrodisias waren bekend over heel de Romeinse wereld. De site ligt in een aardbevingszone en heeft op diverse tijdstippen veel schade geleden, voornamelijk in de 4e en 7e eeuw. Een extra complicatie was dat een van de 4e-eeuwse aardbevingen het grondwaterpeil veranderde, wat ervoor zorgde dat delen van stad last hebben van overstromingen. Bewijs voor de ernst van de situatie is te zien aan het afvoersysteem dat men installeerde om dit probleem te bestrijden. Tijdens ons bezoek zagen we dat de vele kikkers dankbaar gebruik maakten van de koninklijke moerassen. Aphrodisias herstelde nooit volledig van de 7e-eeuwse aardbeving en verviel in ruïnes.

Pamukkale
2 Pamukkale-033tHet natuurfenomeen in Pamukkale is uniek te noemen, zeker in deze afmeting. Pamukkale betekent “kasteel van katoen” in het Turks. Het sterk kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder uitzicht: het lijkt op een warme besneeuwde piste of op een bevroren waterval.
Bij het betreden van de helling moesten wij onze schoenen uitdoen en werden we verrast met het gevoel: het kalk voelde stroef en hard aan en het stromende water was heerlijk warm! Het stilstaande water was echter ijzig koud terwijl het zonnetje er op scheen. Op plekken waar het warme water veelvuldig doorheen stroomde was het kalk soms zacht en zelfs spekglad dus bij iedere stap was het goed oppassen. Sowiezo was het prachtig om het kalk van dichtbij te bekijken, fantastische structuren en lijnenspel, veel inspiratie voor onze dessinontwerpster! We wandelden door deze geweldige omgeving, steeds weer verrast over de mooie details en uitzichten. Sterke kleurcontrasten van het wit, helder turkooise meertjes, een stralend blauwe lucht en groene begroeiing in de omgeving. Boven aangekomen wachtte een heerlijke warme poel op ons, die verleiding konden we niet weerstaan dus genietend in het kalkhoudende water gezeten. We hadden een prachtig uitzicht over Pamukkale met op de achtergrond  de ruines van de oudheidkundige stad Hierapolis. Deze plek is heel terecht opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bij ons staat deze plaats zeer zeker op de favorieten lijst!!

Foto album Aphrodisias en Pamukkale

Verder langs de Turkse bergroutes…