Bosnië Herzogovina en weer Kroatië

Stukje door Bosnië Herzegovina 17 maart 2013
De oorlogen in de jaren ’90 in Joegoslavië als gevolg van het uiteenvallen van de socialistische federatie Joegoslavië heeft veel gevolgen gehad voor dit gebied. Nadat de federale staat uiteen was gevallen in Slovenië, Kroatië en romp-Joegoslavië (Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en Macedonië) ontstond in delen van Kroatië en in Bosnië en Herzegovina een hevige burgeroorlog. Een van de eerste gewelddadige incidenten vond plaats op 30 september 1991, toen het Joegoslavische Volksleger, dat voornamelijk uit Bosnische Serviërs bestond, het door Bosnische Kroaten bewoonde stadje Ravno verwoestte, tijdens de strijd om het in Kroatië gelegen Dubrovnik.
Tegenwoordig kampt Bosnië en Herzegovina nog steeds met twee verschillende problemen: de wederopbouw na de oorlog en de verandering van een communistisch systeem naar een kapitalistische samenleving.

Dat er tijdens de oorlog ook langs de kust erg veel strijd is geleverd tussen de verschillende landen is ook nu nog duidelijk zichtbaar. Bosnië Herzegovina heeft een eigen stukje grondgebied verovert aan de kust met ten noorden en ten zuiden het buurland Kroatie. Om Dubrovnik te bereiken moesten wij dit stukje Bosnië door.

Bosnië Herzegovina Rond de grensstreek werd de sfeer duidelijk anders. Veel verlaten en uitgebrande huizen, eigenlijk meer ruines en mistroostige dorpjes. Waarschijnlijk is iedereen hier tijdens de oorlog vertrokken, verdreven en misschien wel gedood en na de oorlog is er niemand voor deze panden teruggekomen. Een indrukwekkende sfeer en gedachte.

Bij de grens Kroatië/ Bosnië was er een paspoort controle en een half uur later toen wij Bosnië weer verlieten moesten we weer de paspoorten tevoorschijn halen voor controle en waren we weer terug in Kroatië. In Europa zijn er nauwelijks nog grenscontroles, hier waren ze bezig met het bouwen van nieuwe grote complexen waarbij de controle waarschijnlijk nog veel strenger gaat worden….

Door naar Kroatië…

Terug in Kroatië: Dubrovnik 17 – 20 maart 2013
Wauw….. we zijn in een openlucht museum aangekomen!!! Onze accomodatie lag in het oude centrum van de stad, binnen de enorme stadsmuren. Met de auto konden we hier niet komen maar dat was op zich geen probleem. Wat lastiger was, was het feit dat er nauwelijks parkeerplaatsen waren waar we voor langere tijd konden staan (meeste plekken max 2 uur) en waar de garage hoog genoeg was voor onze 2.40 m hoge Defender. Uiteindelijk kreeg de auto een luxe plek in de garage van het Hilton hotel en zochten wij ons onderkomen in een eenvoudige kamer bij Linda thuis. De rekening van de garage was aanzienlijk hoger dan die van onze kamer…..

De stad ligt onder de berg Srdj. Dubrovnik en wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en daarom ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. De oude stad van Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De stad ontving, als één van de eerste steden in Europa, de hoge onderscheiding ‘gouden medaille van Europa voor bescherming van cultuurmonumenten’. Torens, bastions en stadsomwalling zorgen voor een middeleeuwse sfeer.
Huizen, paleizen, kerken en kloosters worden op een vooruitspringende rots in zee omsloten door de twee kilometer lange vestingmuur. Binnen deze muur is het een labyrint van straatjes en steegjes en vormt een waar openluchtmuseum. Smalle zijstraatjes in Dubrovnik
De aanwezige kerken, voorzover niet verwoest, dateren uit de pre Romaanse periode. Van het najaar van 1991 tot mei 1992 was Dubrovnik het doelwit van zware beschietingen door de Serviers. Sommige gebouwen in de zijstraatjes zijn nog beschadigd, maar doordat de luiken dicht zijn, merk je er niet veel van. Voor de restauratie van Dubrovnik werd na de oorlog door UNESKO een speciale commissie opgericht. Het grootste en meest dringende probleem waren de speciale dakpannen, speciaal door de kleur en ook door de vorm. De opdracht voor nieuwe dakpannen werd aan twee fabieken gegeven die deze grote opdracht aankonden: in Frankrijk en in Slovenie.

Dubrovnik was eeuwen lang een centrum van vrede en voorspoed en veel inwoners specialiseerden zich in kunst en wetenschappen. In 1526 erkende Dubrovnik het gezag van de Turkse Sultan, en werd jaarlijkse belasting aan hem betaald. De Turkse overheersing duurde tot het begin van de negentiende eeuw. Jammer genoeg ging veel van de renaissance kunst en architectuur die Dubrovnik rijk was verloren door een dramatische aardbeving in 1667.
Na de eerste wereldoorlog werd Dubrovnik Joegoslavisch onder koning Petar I. In de tweede wereldoorlog werd deze streek (Dalmatie) door de Italianen bezet. In 1943 maakten zij er een koninkrijk Kroatië van. Na de oorlog werd de stad een onderdeel van de republiek Kroatië, een deel van de federatie Joegoslavië. Na de dood van Tito viel Joegoslavië uiteen. Kroatië verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. Tijdens deze strijd heeft de stad veel te lijden gehad onder de beschietingen van 1991 en 1992 door de Serviers.

Stadsmuren van Dubrovnik (Gradske Zidine) In Dubrovnik hadden wij prachtig weer en genoten van deze mooie oude stad! Het was heerlijk om hier rond te lopen maar ook te genieten aan de buitenrand van de stadsmuur: op een rotsblok met uitzicht over de Adriatische zee, de stralende zon en haar warmte te voelen en een boekje te lezen: dit is echt vakantie!

Foto album Dubrovnik:

Door naar Montenegro…