Slovenië en Kroatië

Slovenië 14 Maart 2013
Vanwege het feit dat we later vertrokken en de sneeuwval onderweg besloten we minder tussenstops te houden dan we eigenlijk van plan waren geweest.
In Bled zijn we even gestopt om het kasteel te bezoeken, prachtig gelegen op een berg. maar… wat was het daar koud!!-3 en veel wind, brrr! We zijn weer doorgereden: naar het zuiden.. net na Ljubjana kwamen we in de file terecht: het stond compleet stil en sneeuwde nog steeds! De afgelopen dagen is er veel sneeuw gevallen in Duitsland en Frankrijk wat voor veel problemen heeft gezorgd, oa een file die 24 uur stil stond en waar men het koud had… wij waren gerustgesteld: dubbele accu, voldoende water en eten aan boord, zelfs een waterkoker om een soepje op te warmen en een volle tank. Gelukkig kwam het niet zover en konden we na 45 minuten weer doorrijden. Euro = Kuna, van Slovenië naar Kroatië

De landweg die we daarna hadden was erg mooi, kronkelend door dorpjes en beboste stukken met een snelstromend beekje.
Plotseling stond daar een groot bord: E = Kuna. Een geldwisselkantoor, we waren bijna bij de grens met Kroatië en lieten Slovenië alweer achter ons.

Door naar Kroatië…

Kroatië Opatija 15 Maart 2013
We zijn doorgereden naar Opatija aan de kust. Een mondaine badplaats echter wel wat vergane glorie met veel oude hotels. Deze toeristische badplaats in Istrië heeft zijn naam ontleent aan een 14de eeuwse benedictijnse abdij waaromheen een dorp werd gebouwd. Op de plaats van het klooster staat nu de Jacobuskerk. Het toerisme begon omstreeks 1845 op gang te komen, toen een edelman uit Rijeka, hier de grandioze villa Angiolina bouwde. De door een groot park omgeven villa werd het eerste hotel. Een paar jaar later verbleef de Oostenrijkse keizerin Maria Anna hier, en haar bezoek werd onmiddellijk gevolg door dat van andere leden van het hof. Er werden meer luxehotels en villas gebouwd en het plaatje werd een mondaine badplaats. Tegenwoordig staan er langs de kust veel laat 19de eeuws luxe hotels, omgeven door parken en tuinen. Bij een klein restaurantje de heerlijke lokale specialiteit gegeten: truffel! Op de receptenpagina staat het recept hiervan.

Senj
Via de snelweg zijn we naar Senj gereden. Prachtige nieuwe snelwegen met aan alle kanten een mooi uitzicht op de besneeuwde omgeving en het Velebit gebergte. In Senj zijn we gestopt om dit oude haven plaatsje te bekijken.
De koude wind die bekend staat als de Bora van Senj waait door een pas van het Velebit-gebergte en maakt Senj tot de koudste plaats aan de Adriatische zee. Dit is al sinds mensenheugenis bekend, maar desondanks is Senj altijd bewoond geweest. De machtige stadsmuren die de stad eeuwenlang beschermde zijn helaas maar ten dele bewaard gebleven.

Zadar
Vanuit Senj hebben we gekozen voor de kustweg naar Zadar. Kronkelige wegen tussen de bergen door met sterke steigingen en dalingen vroegen heel wat van de stuur beheersing van Ray maar dat ging hem goed af. Langs de kust straalde het turkooise water ons tegemoet, de verleiding om een duikje te nemen was erg groot maar de temperatuur weerhield ons hiervan.  Onderweg naar Zadar - Kroatië Dit was trouwens een gebied met sterkte temperatuur wisselingen buiten, het varieerde van -1 tot +7,8 graden. De Bora wind was ook hier duidelijk aanwezig, dit was voor ons vooral te merken aan het feit dat wij een zware belading op het dak hebben (de daktent) waardoor de auto soms wel topzwaar leek. De gemiddelde snelheid lag niet hoog (ca 50 km) per uur maar dat gaf ons wel de gelegenheid om te genieten van de omgeving en een echt vakantie gevoel te geven, vooral op stukken waar we helemaal niemand tegen kwamen!
Zadar is de voormalige hoofdstad van Dalmatië en vormt met meer dan 90.000 inwoners de vijfde stad van Kroatië. Hier schilderachtige steegjes en prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal Sveta Stosija en de ronde kerk Sveti Donat. Deze Kroatische stad heeft een rijke historische kern met Romeinse en Venetiaanse invloeden. Opvallend is dat alles zeer goed onderhouden en schoon is. De moderne aanpassingen passen over het algemeen erg goed bij de oude stijl van de stad zonder teveel in nep replica te vervallen. Veel licht natuursteen met glas en rvs. Behalve het bekijken van deze stad hebben we ook nog heerlijk kunnen genieten op een terrasje in de zon.

Split
In Split hebben we een mooi plekje gevonden: een appartement in het oude centrum. De auto moesten we iets verderop parkeren vanwege de kleine steile paadjes waar we niet doorheen kunnen met onze auto…. Veel oude ruïnes en mooie gebouwen sieren deze havenstad. De gehele oude stad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Deel van het paleis in SplitHet centrum wordt deels gevormd door het paleis van Diocletianus, de Romeinse keizer die heerste van 285 tot 305 na Chr. De stad en het paleis zijn min of meer in elkaar vergroeid. Nadat Diocletanius in 295 dit paleis in Split liet bouwen heeft het meerdere bestemmingen gehad zoals legerbasis, maar ook als opslagplaats. Nadat in 615 een groot deel van de stad vernietigd werd zochten de bewoners van Split een nieuw onderkomen en met materiaal uit het paleis bouwden ze nieuwe huizen in en om het paleis. Eerst als tijdelijke verblijfplaats, later groeide dit uit als stad, deels in het paleis. Hierdoor zijn veel oude Romeinse restanten bewaard gebleven. In het oude centrum zijn veel oude en smalle straatjes en pleinen, voorzien van enorme marmeren stenen. Steile straatjes tussen de gebouwen door voorzien van kleine winkeltjes en bakkerijen. Opvallend is hoeveel lingerie en schoenenwinkeltjes zich tegenwoordig in het oude centrum bevinden.

De haven biedt plaats aan vele grote ferryschepen maar ook kleinere boten. De boulevard is ingericht op veel toeristen maar gelukkig waren die er nu nog niet zoveel. De wandeling langs de zee en rotsen was weer erg mooi. In de zon is het heerlijk maar ook hier kent de koude Bora wind zijn weg.
In het centrum is een uitgebreide groentenmarkt waar mensen hun waren aanprijzen. Gewassen waarschijnlijk allemaal afkomstig van kleine lokale boeren, waarbij de ene vooral kruiden aanbood en de ander veel sla in haar kraampje had. Split heeft ook een uitgebreide vismarkt. Hier kwamen wij iets te laat aan, alleen de geur was op dat moment nog aanwezig….

Foto album Kroatië:

Door naar Bosnië Herzegovina en dan weer naar Kroatië…