Samenvatting van 27 maanden reizen

Nu wij weer terug zijn in Nederland mijmeren wij na over onze fantastische overland trip door Eurazië, Afrika en Latijns Amerika. Een 27 maanden durende reis vol bijzondere momenten.

t1 NL vertrek Vertrek vanuit Scheveningen
Een ontroerend afscheid van vrienden en familie in Scheveningen, het begin van ons bijzondere avontuur.
t2 Duitsland (2)Carnet in Duitsland
Na een gezellig bezoek aan onze vrienden en de Biergarten in München het Carnet de Passage opgehaald, ook de auto beschikte nu over een eigen paspoort, onontbeerlijk voor de Afrikaanse landen.
DCIM101GOPROSkiën in Oostenrijk
Een paar dagen skiën in de Oostenrijkse bergen, een heel bijzondere start op weg naar het zonnige zuiden. Vol ongeloof keek de receptioniste van het appartementen complex ons aan: had ze het goed verstaan, waren wij ècht onderweg naar Zuid Afrika en stopten wij nu even voor een paar witte pistes?! Helaas liep Wendy een geblesseerde knie op. Dus strompelend werd de reis voortgezet.
tSlovenieWinters Slovenië
Striemende wind, vrieskou en in de file tijdens een sneeuwstorm maar prachtige natuur. Een kort ritje door winters Slovenië.
Markt in DubrovnikOpenluchtmuseum Kroatië
Prachtige historische gebouwen verspreid over het land. Heerlijke ontspannen dagen in het mooie Split, gevolgd door een bezoek aan het schitterende openluchtmuseum Dubrovnik waar de auto een luxe overnachting kreeg bij het Hilton hotel terwijl wij onze nachten in een eenvoudige bed en breakfast doorbrachten.
Sneeuw in Lovcen National ParkBergweggetjes in Montenegro
De eerste smalle bergweggetjes vol haarspeldbochten en sneeuw maar ook gezellige oude dorpjes waar vooral de auto veel bekijks kreeg. Agenten die we met een stoer verhaal over onze reis van een bekeuring af wisten te houden, een goede oefening voor de rest van de reis!
Ons Knus Albanië
In eerste instantie waren wij niet zo gecharmeerd door dit land maar na de tip van een reisleider bezochten wij het zuidelijk gedeelte van Albanië waarop onze mening op slag veranderde. Een knus avondje bij het haardvuur van een klein hotelletje waar we door middel van gebarentaal contact maakten met het personeel, gevolgd door een ijzig koude nacht in een heel klein bedje.
Church of Agios Dimitrios ThessalonikiOudheden in Griekenland
Een nieuwe stad gebouwd op oude fundamenten. Hier en daar kregen wij een glimp te zien van het oude Thessaloniki, een stad uit de Romeinse tijd. Prachtige kathedraal maar ook kleine kerken die volop in gebruik waren. Bij het passeren van een religieus gebouw hield men steeds even stil om een eerbiedig kruis te slaan. Een bedrijvige stad, vol auto's en verkeer, het was nog een hele toer om onze auto op een veilige manier te parkeren.
t2 Pamukkale-037Fantastisch Turkije
Heerlijk eten, vriendelijke mensen en ontzettend veel te beleven, wat genoten wij van Turkije! Het indrukwekkende Istanbul met haar kleurrijke moskees maar ook de natuurwonderen van Pamakule en Cappadocië.
tEgypte woestijnEgypte, eerste ontmoeting met Afrika
Met de overtocht naar Egypte begon ons Afrikaanse avontuur. De geweldige ervaring van het rijden door het prachtige landschap van de witte en zwarte woestijn en het eten en slapen onder duizenden sterren behoorde tot een van de hoogte punten van de gehele reis. Egypte was op dat moment stabiel genoeg om veilig te reizen. Overal hoorde je mensen klagen over de revolutie van twee en een halfjaar eerder. Economisch gezien was het voor de vele verkopers er niet beter op geworden. Discussies over of het beter was voor of na de revolutie konden dan ook lang duren. Ray had bij de douane het voorrecht een uur naar het gesprek tussen de douanier en zijn ondergeschikte te mogen luisteren terwijl zij eigenlijk de voor ons zo belangrijke papieren in moesten vullen. Terwijl Wendy buiten in de kokende hitte moest wachten ging het maar over Mursi en Mubarrak. Toen Ray na een uur vroeg of hij misschien vast het formulier in mocht vullen - het is tenslotte een lastige achternaam - zei de douanier dat ze werkoverleg hadden, ze kwamen zo bij de formulieren helpen. Met het risico om het proces ernstig te vertragen vroeg Ray of de politieke situatie werkoverleg was. Geschrokken vroeg de douanier of Ray Arabisch verstond en ging direct met de formulieren aan het werk. Pff, dat had heel anders af kunnen lopen...
t8 Thee met de locals MigrehVerrassend Sudan
Vanuit de westerse media kenden wij Sudan als een land verwikkeld in een tragische oorlog met Zuid Sudan, waarbij uiteraard de gewone bevolking van beide landen het slachtoffer is. Ondanks dat de mensen arm waren heeft de vriendelijkheid, vrolijkheid en gastvrijheid van de bevolking een diepe indruk op ons gemaakt. Zelfs de politie bij de controleposten nodigde ons uit voor thee. De autopapieren waren totaal niet belangrijk een kletspraatje des te meer.
t2 Lalibela-051Van Sudan naar Ethiopië
Een land waar we een aantal andere overlanders hebben ontmoet maar waar we ook het contact met de bevolking hebben beleeft. Een zondag te midden van vijf bruiloftsfeesten waar wij probeerden niet meer aandacht te trekken dan de bruidsparen. Ibexen in het wild, bijzondere rotskerken in Lalibela, ontbossing in de bergen en een oerwoud van borden van hulporganisaties.
tSamburu-103tIn konvooi naar Kenia
Niet om het gevaar maar omdat er bij Lake Turkana geen brandstof verkrijgbaar is, er geen garages of ziekenhuizen zijn en omdat er geen telefoon netwerk is. In het afgelegen gebied komen nauwelijks auto's dus ben je op elkaar aangewezen. Het was een vrolijke groep bestaande uit drie auto's en drie motoren. De benzine voor de motoren was al verdeeld over de auto's maar naarmate de rit over zand en keien zwaarder werd kwam er stiekem ook steeds meer bagage de auto's in. In rode doeken gehulde Maasai rijkelijk versierd met kralensieraden kleurden het landschap. Omringt door duizenden dieren in de Maasai Mara, de indrukwekkende migratie van de gnoes en zebra's welke vanuit de Tanzaniaanse Serengetti massaal naar Kenia trokken.
tUganda Nkuringo Gorillas-037Ontmoetingen in Uganda
Ook in Uganda heeft de vriendelijkheid van de bevolking ons geraakt. Heuvelachtig en vruchtbaar, overal groeiden de heerlijkste vruchten. De bergen stonden vol koffie- en thee plantages. In beschermde oerwouden leefden nog chimpansees en gorilla's. De tocht door de jungle was zwaar, stijl omlaag tussen bomen en struiken, slechts een smal pad hakte de gids vrij. Na uren kregen wij ze eindelijk zien, een groep van tien gorilla's. Een hele bijzondere ervaring.
t3 Butare-008tSchoongeveegd Rwanda
Een keurig schoon geveegd Rwanda en een indrukwekkend verhaal over de genocide. Vlijtig werd de donkere geschiedenis echter onder de mat geveegd, het verhaal was slechts in de musea te aanschouwen. Bij gebrek aan bestaande campings creëerden wij mooie overnachtingsplekjes aan het meer, in een prachtige bloementuin en op het terrein van verschillende hotels.
t1 Noorden-067Kleurrijk Burundi
Prachtige kleuren, heerlijke geuren en stralende gezichten waren kenmerkend voor Burundi. De bijzondere kampeerplek op het strand was een ware verrassing.
t2 Katavi NP-014Hippo ontmoeting in Tanzania
Een heerlijke duik in het stralend blauwe Tanganyika meer als start van een stralende dag, inkopen doen op de locale markt en stuiterend over de zandweg richting het zuiden. 's Nachts een ontmoeting met een groep nijlpaarden rond de auto. Wat mopperend struinden ze door het gras om vervolgens met een grote plons de rivier weer in te duiken.
t1 Malawi Noord-026Kinderrijk Malawi
Met een slinger aan schoolkinderen wandelden we door de bergen. Bij het turkoois gekleurde meer waren vissers aan het werk, kinderen speelden in het zand. Een groep van wel 70 olifanten kwam ons tegemoet op de kampeerplek in Vwaza, een wat spannende maar wel fantastische ontmoeting. Wij leefden ons uit op het muziekfestival in de hoofdstad.
t4 Nacht South Luanga -016Takkenbossen in Zambia
Leeuwen, luipaarden, serval en hyena's, krokodillen en aapjes, wij genoten van het rijke dierenleven in South Luanga. De olifanten wierpen een aantal roadblocks op: wel 43 omgetrokken bomen blokkeerden de doorgang en bezorgden ons een urenlange en spannende klus. Tijdens het badderen in de hotspring van Kapisha konden we weer lachen om het voorval van onze olifanten vrienden.
t1 Olifantjes-145Olifantenbezoek in Botswana
Ploeterend door het diepe zand, oog in oog met enorme groepen buffels en olifanten. Onze daktent was precies op olifantenhoogte, nieuwsgierig keek de grijze reus naar binnen om te controleren of wij al sliepen. Vervolgens draaide hij zich om en liet een enorme scheet, de sterke geur deed ons tentje opbollen. Giechelend verstopten wij ons onder het laken waarop het dier verder sjokte op zoek naar vers drinkwater. Een indrukwekkende vlucht over de Okavanga Delta toonde de rijke kleurschakeringen tussen de begroeiing en het prachtige waterlandschap van de delta.
t1 Zeerust-008tBlyde ontmoeting in Zuid Afrika
Heerlijk verwend door onze vrienden Magda en Louis in Johannesburg, genietend van het natuurschoon bij Blyde en Treur rivier en een prachtig uitzicht vanaf God's Window. Duiken in de Indische Oceaan en de eerste kennismaking met een zwarte neushoorn in Hluhluwi-Imfolozi. In dichte mist verzonken grillige toppen van de Drakensbergen en knuffelen met baby leeuwtjes.
t SwazilandZwaaiend door Swaziland
Ondanks de regen werd er door de kinderen uitgebreid gezwaaid. De enorme watermassa was de brug teveel geworden en was naar de bodem gezakt. Voorzichtig doorwaadde wij de rivier en een luid applaus van de omstanders volgde zodra wij de overkant bereikt hadden. Vervolgens fungeerden wij als veerpont en hangend aan de auto brachten wij de passagiers naar de overkant.
t4 In de buurt van Opuwo-025Gevarieerd Namibië
Bezoek van een parmantige struisvogels en grote baboons op de auto en rondom de daktent. Brullende leeuwen, wilde honden een cheetah's. Een passagier met een stinkend tasje en Himba's en Herero's in traditionele kledij. Fantastische uitzichten, ruige landschappen en na 40.000 reiskilometers voor het eerst vast in de modderige rivierbedding.
t6 Zuidelijkste punt l'Agulhas-005Westers Zuid Afrika
Gehuld in de geur van de zilte lucht van de oceaan, gecombineerd met de speelse zeehondjes ging onze route naar het zuiden via wijnproeverijen in Stellenbosch en Franschhoek. Door ruig berglandschap van de Swartbergpas en Baviaanskloofberge. Via Stormsrivier naar het meest zuidelijke punt van Afrika: l'Agulhas waar de Atlantische- en Indische Oceaan elkaar ontmoette.
t3 La Boca-067Tango dansen in Argentinië
Terwijl wij op de boot moesten wachten die onze auto naar nieuwe werelddeel Latijns Amerika zou vervoeren vermaakten wij ons prima met de talloze tango shows, straatmuzikanten, de prachtige architectuur en heerlijke terrasjes in de wereldstad Buenos Aires.
t2 Colonia de Sacramento-002Auto's in Uruguay
Historische stadjes vol monumentale gebouwen en schitterende oude auto's in wisselende staat. Uitgestrekte landerijen vol nieuwsgierige koeien en dik behaarde schapen. Zeer vriendelijke en behulpzame mensen die hun uiterste best deden om ons geharrewar in het Spaans te begrijpen.
t2 Trinidad-009Ongedwongen Paraguay
Even waanden wij ons weer in Afrika. Stoffige en rommelige straten, chaotisch verkeer en stalletjes langs de weg. Een ongedwongen sfeer waar men het moment nam zoals het kwam. Een overnachting tussen de sinaasappelbomen, struinen langs de oudheden en tussen de regenbuien door ontspannen aan het strand.
t5 Capoeira repetitie-015Contrastrijk Brazilië
Aan de ene kant helderwitte stranden, voorzien van een zelfverzekerde bevolking in kleine bikini's en aan de andere kant de ondoorgrondelijkheid van de amazone met haar kleurrijke vogels. Een ware stortvloed bij de Iguazu watervallen, zowel aan de Braziliaanse, als aan de Argentijnse kant. Feestelijke sferen tijdens het WK voetbal waarbij het gehele land geel en groen kleurde maar waar ook het oranje team op handen gedragen werd en wij dus als Nederlanders ook zeer gastvrij onthaald werden. Soms vormde de Portugese taal een barrière maar vindingrijk en open minded als men was slaagden ze er toch meestal in om ons te begrijpen.
t11 Mallasa Zoo. Mallasa Zoo-104Sfeervol Bolivia
Een smeltkroes van invloeden uit verschillende culturen, geplaatst in een rijkdom van afwisselende landschappen. Een rijke variatie in tradities, culturen en sferen die ons zeer fascineerde. Bolivia, veruit ons meest favoriete land wat wij op dit continent bezochten.
t9 Moray_072Oudheden in Peru
Gedomineerd door oude invloeden uit de tijd van de Inca's en de Spaanse overheersers gecombineerd met een ruig landschap rondom de Andes. Prachtige rode zandstranden vol roze flamingo's en pelikanen en okergele Paracas woestijngebieden. Wij volgden een deel van de Dakar route over de zandvlaktes.
t5 Tres Cruces-015Verrassend Chili
Gortdroge woestijngebieden met heerlijk zomerse temperaturen gelegen tussen de woeste oceaan en ijzigkoude ruige bergstreken. Verborgen pareltjes natuur rondom San Pedro de Atacama met indrukwekkende kleurstellingen en prachtige vormen en structuren. Besneeuwde bergtoppen naast een stralend witte zoutvlakte, gelegen naast een diep turkoois bergmeer. Wij genoten intens van dit prachtige landschap maar de nachttemperaturen tot -16,8C bevielen ons minder.
t1 Glacier Perito Moreno_022Terug in Argentinië
Bevroren bergbeekjes en prachtige kleuren in de rotsen rondom Salta, condors vlogen rond de hoge bergtoppen. Langs besneeuwde bergtoppen en grote open vlaktes waar de snijdende wind vrij spel had. Het zuidelijk Patagonia werd gedomineerd door schitterende ijssculpturen van gletsjer. Met een donderend geweld stortte een ijsblok het water in, het geluid weergalmde over het meer. De kleuren van het ijs varieerden van stralend wit via kristal helder ijsblauw naar intens kobaltblauw, werkelijk schitterend!
t5 In Kwazulu Natal M&L -010Thuis in Zuid Afrika
Terwijl de auto terug naar Afrika werd verscheept vermaakten wij ons met onze vrienden in Zuid Afrika. We struinden langs het strand aan de oostkust rondom Durban en even later aan de westkust rondom Kaapstad. Eindelijk kwam de container in zicht en gingen wij samen met de auto weer op pad door Afrika.
t3 CKGR dag 3 piper_136Spannende momenten in Botswana
Absolute rust maar ook spannende momenten met leeuwen op de campsite in de Central Kalahari, rijden over de natte zoutvlakte en achterna gezeten worden door een olifant. Uitgestrekte vlaktes, het complete gevoel van vrijheid en eenheid met de natuur en haar grote verscheidenheid aan wilde dieren, Botswana bleef ons fascineren.
t2 Naukluft NP_055Ruig Namibië
Dwars door rivierbeddingen, klauteren over rotsen in het afgelegen noorden en wildkamperen onder duizenden sterren in Damaraland. Schitterende kleurcontrasten in de duinen bij de Sossusvlei. Ploeterend door het diepe zand en met autopech in het afgelegen Khaudum NP.
t3 Manapools vast in de modder_019Verrassend Zimbabwe
Uitgebreid zwaaiend naar de vriendelijke mensen in het noordelijk gebied waar men weinig toeristen ziet. Op bezoek bij de Rhino's en meerdere keren vast in de diepe modder. Prachtige berggebieden en overblijfselen uit de oudheid.
t3 Pomene_037Stranden in Mozambique
Helder witte stranden met palmbomen, een heerlijk warm zonnetje en vissersbootjes op het water stonden garant voor een heerlijke vakantie sfeer. De prachtige strak turkoois blauwe zee bleek plaatselijk een duidelijke eigen mening te hebben en de golven stoeiden samen met de sterke onderstroom.
t1 Hho Hho_022Politie in Swaziland
Keurig aangeveegde paden en perken, vriendelijke bevolking. Een heel oplettende politie agent die Ray met een mooi verhaal over onze fantastische reis om de tuin wist te leiden waardoor een boete voor versleten banden achterwege bleef.
T2LESO~2Oorspronkelijk Lesotho
Samen met ruiters te paard langs ijspegels over ruige paden dwars door het bergachtige binnenland. Herders gekleed in de Basotho deken en Mokorotlo hoed dreven het vee over de vlaktes. Even waanden wij ons een hele tijd terug, hier ervaarden wij nog het echte oude Afrika. Via de uitdagende Sani Pass op naar onze laatste bestemming: Zuid Afrika.
t2 Transkei_056Eindpunt Zuid Afrika
Via de stoere Wild Coast, langs de Garden route en door Karoo naar de wijnstreken rondom Cape Town. Een afwisselende route naar ons eindpunt van onze geweldige reis. Na 110.000km namen wij afscheid van onze auto en vlogen terug naar Nederland. Een lastig afscheid maar tegelijkertijd een nieuw begin.

Ben je benieuwd naar onze ervaringen per land? Klik dan op het kopje in blauwe tekst.
Wil je de gehele reis mee beleven? Begin dan bij ons hoofdstuk Den Haag en volg de blauwe links onderaan iedere pagina….