Zuid Afrika – Verscheping

16 – 23 maart 2014
Langzaam aan begaven wij ons richting onze eindbestemming: Cape Town in Zuid Afrika. We genoten van de laatste mooie dingen en namen afscheid van onze vrienden terwijl wij ons voorbereidde op de verscheping en de vlucht.

1t Langs de zuidkust-014In het haventje van Agulhas zwom de enorme rog een rondje en zwaaide met zijn grote vinnen. Wij reden deels door het moerasgebied, gevolgd door de rijk begroeide duinen waar talloze vogels zich ophielden en bloemen het landschap kleur gaven. We zaten lekker aan het strand, gefascineerd door de enorme golven die tegen de rotsen opsloeg. Ray nam een duik in het koude water maar hield niet lang stand. Gelukkig warmde het zonnetje hem snel weer op. In Gansbaai gingen we op zoek naar de witte haaien maar vanwege het lage water hielden ze zich verder van de baai schuil in afwachting van een hogere waterstand en lieten zich niet aan ons zien. Grote groepen zwarte vogels scheerden vlak boven de zee om vervolgens op de rotsen neer te strijken en rustig om zich heen te kijken, de rotsen waren bezaaid met kleine mosselschelpjes.

Bij een Nederlands strandtentje -Dutchies genaamd- in Hermanus genoten we van kroketten, verse muntthee en bitterballen. Er hing een dikke mist boven de zee, aan de andere kant kwam de zon achter de bergen tevoorschijn en de stralen priemden zich door de bewolking heen waarna de mist optrok. Steile rotskloven leidde ons van de weg naar de oceaan, hier en daar zagen we een kleine baai met helder wit zand. De weg meanderde door dit prachtige landschap terwijl het kelp en de rotsen glinsterden in de zon.

3t Wijn en olijfolie-004Verschillende dorpjes wisselden elkaar af, sommige puur toeristisch en commercieel. Andere vol historie, er waren kleine vissersdorpjes en verderop slapende niets zeggende nederzettingen. We genoten van heerlijke dagen met Bonnie en Dave in Somerset West. Bij de wine and olive celler Morgenster uit 1711 werden we verwend met een fantastische wijn en olijfolie proeverij terwijl de zon op de wijnranken scheen.

Kaap de Goede Hoop
Aan de oostkant van het schiereiland was het bewolkt terwijl aan de westkant de blauwe lucht reflecteerde in de oceaan. 4t Kaap de Goede Hoop-008Een prachtige route door het National park leidde ons naar het uitkijkpunt Cape Point vanaf waar de oude vuurtoren uit 1860 haar licht scheen over de oceaan. Kaap de Goede Hoop vormde een bijzondere markering, het meest zuid westelijk gelegen punt van Afrika wat we na ruim een jaar reizen bereikten. Kaap de Goede Hoop, een mooie Afrikaanse eindbestemming. Wij verlangden naar een mooi vervolg en hadden daar goede hoop op!

Cape Town
Op naar Cape Town, een zeer levendige stad vol artistieke invloeden. Op het terras aan de waterkant namen we onder het genot van een heerlijk biertje afscheid van het zonnetje terwijl een zeehondje zijn zwem- en danskunsten vertoonde in de haven. We lunchten met onze Schotse vriend Archie met wie we verschillende motoravonturen hadden beleefd in Ethiopië, Kenia en Zambia. 2t Banden-003Hij had inmiddels een huis in Cape Town gevonden en was druk bezig om zijn bedrijf in Zuid Afrika op te zetten. Voor ons werd het tijd voor praktische zaken, de auto kreeg eindelijk haar lang beloofde zes nieuwe banden en nu ook nieuwe schokbrekers aan de achterkant. Een grote wasbeurt liet onze IbeX er weer stralend uitzien. Wij deden de laatste inkopen, boekten de vlucht en begonnen met inpakken.

Verscheping
Toen wij op 6 maart 2013 Nederland verlieten was het de bedoeling dat wij er een jaartje tussenuit zouden gaan om daarna ons leven in Nederland te hervatten. Al snel kregen wij echter het beroemde reisvirus te pakken en begonnen we voorzichtig te dromen over verlenging van de vrijheid en de geweldige ervaringen. Ideeën die we al voor vertrek hadden werden concreter en we besloten op zoek te gaan naar mogelijkheden om ook deze droom te verwezenlijken, een overtocht van Zuid Afrika naar Zuid Amerika en een jaar verlenging van de trip.

We namen contact op met Duncan van African Overlanders, een shipping agent in Cape Town waarna maandenlang intensief email contact ontstond. Al snel werd duidelijk dat verschepen van Cape Town naar Buenos Aires in Argentinië mogelijk was. De gunstigste optie zou zijn om een grote 40ft container te delen met een andere reiziger om zodoende kosten te besparen. Binnen een paar weken diende een container partner zich aan, fantastisch! Wij dachten de verscheping eind november 2013 te laten plaats vinden maar Afrika had ons geheel in haar greep en al snel bleek dat we dat niet gingen halen. De streefdatum verschoof naar eind februari 2014, iets wat onze partner ook beter uitkwam.

In december kregen we problemen met auto en waren we genoodzaakt om de gehele motor uit elkaar te halen en een van de zuigers te vervangen, wij raakten achter op ons reisschema waardoor we een bezoek aan de Caprivi strook in Namibië over moesten slaan om op tijd in Cape Town aan te komen. reparatie001tTwee maanden van onzekerheid over het rijgedrag van de auto volgden, was het wel verstandig om de auto mee te nemen naar Zuid Amerika, het Land Rover vrije continent? We bedachten talloze variaties maar steeds kwamen we weer terug bij onze intense droom: samen met onze IbeX naar Latijns Amerika. Ondanks wat hoestbuitjes en vreemde geluiden afkomstig van een ochtendhumeur zette de auto zijn beste wieltje voor. Uiteindelijk besloten we het gewoon te doen, onze Landy mocht verder mee op reis!

Ondertussen was onze containerpartner van gedachten veranderd, half februari zag hij af van verscheping, wij waren inmiddels bijna in Cape Town aangekomen. Er was in geen velden of wegen een andere container buddy te vinden. Dit alles had grote invloed op onze beslissing om met de auto naar de overkant te gaan want buiten het feit dat de 20ft container een stuk duurder was dan de gedeelde 40ft was het grootste probleem dat onze auto met de daktent net 10 cm te hoog was voor de ingang van de container. Banden leeg laten lopen gaf niet genoeg speling. Ondanks vele horror stories over inbraken en schades informeerden we naar Roll on- Roll off verscheping (RoRo) maar de schepen op de route van Zuid Afrika naar Zuid Amerika waren al geruime tijd uit de vaart genomen.

3t Zuidkust-004Allerlei plannen voor de lage en kleine 20ft container volgden en uiteindelijk fabriceerden we een metalen constructie om de ijzersterke achtervering met veel kracht in te trekken en daarmee de auto net genoeg te laten zakken. In Plettenberg Bay stond een lege 20ft container en de eigenaar vond ons reisplan geweldig, graag stond hij zijn container even af voor een ‘proef sessie’. We hielden onze adem in terwijl Ray voorzichtig de container inreed en Wendy achterop voor wat extra gewicht zorgde en de top goed in de gaten hield. Een spannend moment…. met slechts 1cm speling reed de auto keurig naar binnen: het lukte!! Opgetogen belden we met Duncan om de 20ft container te bestellen, ondanks de meerprijs zonder partner.

Het schip zou er ongeveer drie weken over doen om in Argentinië aan te komen, dit gaf ons de gelegenheid om familie en vrienden te bezoeken in Nederland en daarna door te vliegen naar Buenos Aires. Onduidelijkheid over de vertrek en aankomstdatum van de auto weerhield ons er lange tijd van om de vluchten te boeken, de vliegtickets fluctueerden erg in prijs. Eindelijk vielen alle puzzelstukjes samen: er was een betaalbare vlucht beschikbaar en Duncan zou de auto een aantal dagen later in de container plaatsen, een fantastische service van een voortreffelijke agent!

Inmiddels hadden wij bijna 50.000 km op onze reisteller staan, onze rugzak was rijkelijk gevuld met geweldige ervaringen en belevenissen op een prachtig continent. Wij wensten onze trouwe IbeX een goede vaart en met gemengde gevoelens stapten wij in het vliegtuig. Na ruim een jaar afscheid moeten nemen van Afrika viel niet mee maar het weerzien van dierbaren in Nederland zou geweldig zijn. Het nieuwe reisavontuur in Latijns Amerika lonkte naar ons, een heerlijk gevoel!

Foto album zuiden van Afrika en de verscheping:

Zuid Afrika Verscheping
Zuid Afrika Verschepingmrt 19, 2014Photos: 20
 

Wij gaan via Parijs en Nederland ons volgende avontuur tegemoet…
Latijns Amerika!!!