Zuid Africa – Cape Agulhas

6 – 13 maart 2014
1t Colchester 1 jaar onderweg-014

6 Maart 2014 was een hele bijzondere dag, wij waren precies een jaar onderweg!! We proosten met een heerlijke champagne van Rickety Bridge op dit heugelijke feit. Uiteraard kreeg ook onze IbeX een slokje, met elkaar hadden we al vele avonturen beleefd.

 

Addo Elephant Park
Het hoge gras ontnam bijna al het zicht maar daar stak een klein slurfje bovenuit, een bruin baby olifantje. 1t Addo Elephant Park-025Haar moeder liep iets verderop te grazen, snel huppelde ze daarheen. De hartebeesten, zebra’s, struisvogels en olifanten stonden gemoedelijk bij elkaar in het open veld. De kleintjes renden wat met elkaar op maar niet te ver van hun eigen groep, vanaf een heuveltje hielden ze die goed in de gaten. Elanden, kudu’s en buffels graasden in het hoge gras.

 

1t Addo Elephant Park-001In het struikgewas lag een grote leeuw wat te luieren, zijn zwarte manen staken mooi af tegen het lichtgroene gras. Verderop klonk een luide brul, een andere leeuw kwam met zijn vriendinnetje aangelopen en plofte vlak naast de weg neer. Een pumba familie scharrelde wat tussen de struikjes, de kleintjes kopieerden het gedrag van hun ouders exact. Hoewel… een baby pumba was iets teveel in gedachten en had niet door dat papa en mama verder de bosjes in waren gegaan toen ze ons aan hoorden komen. Plotseling was hij zijn familie kwijt. Angstig keek hij om zich heen en rende van rechts naar links, steeds vlak voor de auto langs. Wanneer wij stopten deed hij dat ook, zodra wij voorzichtig doorrolden rende hij weer mee, de paniek in zijn kleine kraaloogjes nam toe. Eindelijk schoot hij in de bosjes, in de richting van zijn familie en was de stress weer voorbij, mama stond hem aan de andere kant van het bosje op te wachten.

Blij om zijn vriendjes te zien huppelde het natte olifantje naar de andere olifantjes die onderweg waren naar de poel voor een heerlijk modderbad. 1t Addo Elephant Park-069Vrolijk wiegden ze met hun koppies en lieten de slurfjes slingeren waarna ze elkaar een slurven knuffel gaven. Honderden olifanten verzamelden zich bij de poel, een voor een kreeg een familiegroep de gelegenheid om eerst een modderbad te nemen en zich daarna af te spoelen in het water. Terwijl de kleintjes met elkaar aan het ravotten waren en met water sproeiden daagden de pubermannen elkaar uit voor een stoei partijtje wat eindigde in een vriendschappelijke knuffel. De grote oude olifanten begroette elkaar eerbiedig en maakten ruimte voor de volgende groep.

Vanaf de heuvel hadden we een mooi uitzicht over het veld en de verderop gelegen witte duinen. Aan de horizon verscheen een klein strookje van de oceaan, dit was een prachtig afwisselend park met veel verschillende sferen. 1t Addo Elephant Park-013Een pumba stond met zijn korte pootjes in een kleurig bloemenbed terwijl hij van de paarse bloemetjes peuzelde. De grijze pumba’s daagden de donkerbruine pumba’s uit om wat te spelen en te stoeien, de lichtbruine keken op een afstandje toe terwijl hun lange kuifharen wapperden in de wind. Parmantig staken alle antenne staartjes omhoog. Niet eerder zagen we zulke grote aantallen wrattenzwijnen, hier waren honderden van deze grappige dieren met hun kindjes, in veel verschillende tinten. Een groepje rende met ons mee, een snelheid van wel 25 km per uur bleek geen probleem te zijn voor hun korte pootjes.

Drie grote buffels liepen op hun gemakje over de weg en blokkeerden het kruispunt. Ze namen uitgebreid de tijd om te beslissing te nemen of ze deze keer naar het noorden, het zuiden of westen zouden gaan. Uiteindelijk vertrokken ze in de bosjes, in oostelijke richting. Een jakhals rende snel het veld over en verstopte zich achter een klein bosje. Het ene stel leeuwen lag aan de ene kant, het andere leeuwen stel aan de andere kant van de weg. 1t Addo Elephant Park-166De grote man aan de linker zijde knuffelde zijn vrouwtje en likte liefkozend aan haar oor en over haar kop. Wat verstoord keek de leeuwin op en opende een oog waarna ze verder sliep. De man liet zich niet zomaar afleiden en ging door met zijn avances. Grommend hief ze zich op en ontblootte haar tanden. Toen dit niet hielp om haar man te kalmeren stond ze mopperend op en gaf toe. De grote man klom vol overtuiging achterop en grommend genoot hij van het speciale moment waarop hij zich van haar af liet rollen. Voldaan likte hij met zijn lange tong langs zijn lippen waarna hij zich neerplofte en klaar was voor een tukkie. Deze scene had ook bij de overbuurman gevoelens wakker gemaakt maar helaas was zijn vriendinnetje niet bereid om hem een kans te geven.

1t Addo Elephant Park-022Wederom een roadblok, een grote grijze olifant stond midden op de weg en was voorlopig nog niet van plan om door te lopen. Rechts van ons liep een enorm groot dier met slagtanden van wel 1,5 meter: de koning onder de olifanten. Dit park heet niet voor niets Addo Elephant park, vele honderden van deze imposante dieren ontmoetten wij hier. Iedere keer was het weer een bijzondere belevenis om oog in oog te staan met deze grote maar tegelijk vertederende dieren. Net voor sluitingstijd namen wij afscheid van onze laatste Afrikaanse olifanten.

Port Elizabeth
In de Baviaanskloof hadden wij Gerrit leren kennen, een hele aardige motorrijder die samen met zijn broer Tinus en vriend Gert aan paar dagen door het gebied aan het toeren was. 2t Port Elizabeth-013Gerrit nodigde ons uit om naar Port Elizabeth te komen en samen met hem zijn vrouw Estelle hadden we een gezellig weekend. Hoewel het een zeer mistige en regenachtige dag was namen ze ons mee voor een toer langs de kust en door de mooie oude binnenstad. We bezochten het oude fort en het kanon maar reden ook langs het oude stadhuis, talloze kerkjes, de moskee en het theater. Thuisgekomen kletsen we wat rondom het haardvuur en genoten van het heerlijke eten en de gastvrijheid.

6t Zuidelijk 018Gardenroute
Een mooie route door een groen en heuvelig landschap volgde met hier en daar een boerderij. Een groot windmolenpark in het duingebied en voor ons een korte blik op de oceaan waarna de weg weer verder landinwaarts voerde en we omgeven werden door het groen. Talloze ooievaars hadden een plekje gevonden op het grote open veld. Verderop doorkruisden wij dennenbomenplantages.

Bij Stormsrivier genoten wij van een lekkere lunch terwijl de zee tegen de rotsen sloeg en de wind om onze oren gierde. De meeuwen hadden moeite met het vasthouden van hun koers en werden de andere kant op geblazen.

Wij vervolgden de groene sight seeing garden route via Plettenberg Bay en George naar Mossel Bay. In deze dorpjes waren de grote verschillen tussen de arme en rijke bevolking extra duidelijk zichtbaar. De sloppenwijken aan de rand van de villawijken en dure vakantie appartementen met ligplaatsen voor de pleziervaartuigen voor de deur. Zwarte parkeerwachters assisteerden de chauffeurs bij het inparkeren en hielden een oogje in het zeil terwijl de eigenaren op het terras van hun wijntje en sigaar genoten, de parkeerwachters hoopten op een paar Rand fooi. 4t Mossel Bay-004In Mossel Bay begon onze zoektocht naar een overnachtingsplekje. Ongelooflijke prijzen werden genoemd voor sfeerloze plekjes die meer weg hadden van kale parkeerplaatsen dan wat dan ook. Uiteindelijk belanden wij bij de campsite met de meest vreselijke sfeer van de gehele reis, een stuk grasveld met een kaal hek eromheen alsof we in een dierentuin zaten en iedereen ons vanaf de weg goed kon bekijken. Helaas hadden we verder geen keuze, op het strand parkeren was strikt verboden. Wij waren waarschijnlijk de enigen die hier ons niet op ons gemak voelden, de camping stond stampvol met Afrikaners met hun mega caravans, tenten, luifels en bijzettenten, haring aan haring met droogmolens ertussen. Rond etenstijd gingen overal de braai’s aan en zaten de mannen met hun dikke buiken en biertje in de hand naar het vlees te staren terwijl moeders de afwas deed in het vrijstaande afwasmeubel en ondertussen de gerechten in de magnetron en heteluchtoven in de gaten hield. Om acht uur lag iedereen op een oor en zochten wij de lokale kroeg op.

Zuidelijkste punt bij Cape Agulhas
Een mooie gravelweg langs uitgestrekte landerijen, kleine lammetjes en kalfjes speelden in de weide. Grote Blue Crane vogels vlogen over. 5t Onderweg naar l'AgulhasGrote struisvogel- en schapenfarms lagen naast elkaar. Vele schapen stonden vlak tegen elkaar geplakt met hun kop omlaag om een beetje schaduw te vangen terwijl het grote open veld er verlaten bij lag. Plotseling hield de weg op en lag een klein veerpontje op ons te wachten om de rivier over te steken. Drie vrolijke mannen met een leren band om heette ons welkom en zodra wij een plaatsje op de pont hadden gevonden haakten ze een dunne stalen ketting aan het koord wat beide oevers met elkaar verbond en begonnen te lopen. In toerbeurt liepen ze de lengte van het pontje heen en weer en de pont begon zich nar de overkant te begeven, deze veerpont werd door middel van mankracht bediend.

6t Zuidelijkste punt l'Agulhas1Cape Agulhas, de plek waar de Atlantische- en Indische Oceaan samenkomen maar ook het meest zuidelijke puntje van Afrika. Vanaf hier konden wij echt niet verder naar het zuiden, een bijzonder moment na onze lange reis zuidwaarts. We maakten vele foto’s van ons en de IbeX, samen hadden we een hele prestatie volbracht helemaal vanaf Nederland! De zee stortte zich op de golven en wij stapten met een voet in het Atlantische deel terwijl de andere voet het Indische deel bezocht, de zon straalde ons tegemoet.

Foto album Addo Elephant park:

Zuid Afrika Addo Elephant Park
Zuid Afrika Addo Elephant Parkmrt 7, 2014Google Maps Location Photos: 36
 

Foto album Zuidpunt:
Zuid Afrika Zuidkust
Zuid Afrika Zuidkustmrt 6, 2014Google Maps Location Photos: 16
 

De volgende grote belevenis zal zijn om de auto te verschepen vanuit Zuid  Afrika….