Zuid Afrika – dagboekverslagje

Dagboekje van willekeurige dagen in Zuid Afrika

Regelmatig krijgen wij vragen over onze dagindeling, hoe het gaat om de auto als huis te hebben en steeds onderweg te zijn. Het antwoord op de vraag hoe het is om 24/7 samen te leven in een kleine ruimte is simpel: 1 Zeerust-008theerlijk en gezellig saampjes! Hoewel wij de meeste tijd gebruiken om te genieten moeten we ook vaak tijd maken voor regeldingen, routeplanningen en onze huishoudelijke zaken. En natuurlijk niet te vergeten het bijwerken van de foto’s, recepten en teksten voor de website, een leuke maar tijdrovende klus. Om jullie een beeld te geven hebben we gedurende een paar dagen een dagboekje bijgehouden terwijl wij in Zuid Afrika waren.

5:45 uur
Ray wordt wakker van het zonnetje wat aan zijn kant de tent in schijnt. Tijd om op te staan terwijl Wendy zich nog heel even omdraait.
6:15 uur
Na heerlijk vast geslapen te hebben ondanks de harde wind die vannacht om de tent gierde wordt Wendy nu ook wakker. Ze ritst de tent aan alle kant open om het even lekker te laten luchten. Ray is inmiddels teleurgesteld terug gekomen van de douche, er was geen water, laat staan een warme douche. Alleen uit het kraantje bij de wastafel komt een klein straaltje. Er zit niets anders op dan daar een beetje wassen.
6:30 uur
Ray beantwoord wat e-mail terwijl Wendy een ontbijtje maakt. We besluiten de koffie en thee deze morgen maar achterwege te laten. Als de broodjes die we gisteren kochten ook nog beschimmeld blijken te zijn blijft er weinig over van het ontbijtplan. Wat crackers en een tomaat dan maar.
6:45 uur
Nadat de tafel er weer in geschoven is, de kussens en deken op de juiste manier liggen en de elastieken vast zitten klappen we samen de tent in waarbij we ons dagelijkse ritueel herhalen. Ray doet de achterkant goed, ieder aan een kant aan de voorkant, Wendy stopt de zijkanten in. Al vaak hebben we verbaasde reacties gekregen van andere reizigers over het grote gebruiksgemak van deze tent, echt een geweldige aanschaf. Het trapje leggen we achterin de auto. Vanwege het boxspring systeem wat we onder ons matras hebben gemaakt past de trap niet meer in de tentbox. We pakken de laatste dingen in, zetten alle bandjes vast waardoor de kratten in de auto niet verschuiven onderweg.
7:00 uur
Nog even tandenpoetsen en plassen, daarna zijn we zover om weg te gaan.
1 Hluhluwe Imfolozi-108t7:15 uur
We melden ons bij het park, de pumba met haar vier kleintjes scharrelt wat bij de ingang rond. Even schrikken ze als ze Wendy met de camera aan zien komen maar storen zich er verder niet aan.
8:30 uur
Tijd voor een Rooibos theetje. Op de parkeerplaats van de luxe lodge controleren we goed of alle ramen dicht zijn en doen we het dakraam er weer in, je weet maar nooit met die brutale apen in de buurt.
8:45 uur
Snel komt er een aap het restaurant in gerent maar nog voordat hij de suiker te pakken heeft wordt hij weggejaagd, pech gehad, volgende keer beter.
8:50 uur
Wij gaan weer op pad, diertjes spotten.
12:15 uur
Niet erg gezond maar met chips en een frisdrank brengen wij ons suiker en zoutgehalte weer op peil. Dat was wel nodig want bij een temperatuur van 53,8 graden in de auto is het behoorlijk warm. Alleen water drinken is dan niet voldoende en we hadden helaas geen broodjes meer. We worden door een aantal mensen aangesproken en kletsen wat over onze reiservaringen.
12:45 uur
We zetten de gamedrive weer voort maar zien weinig, waarschijnlijk is het ook voor de dieren veel te warm en verstoppen ze zich op een schaduwplekje.
14:15 uur
Bij het uitzichtpunt bij de rivier lassen we een korte pauze in. Even de benen strekken en een cracker eten. Al snel komt er weer een stel aan die een praatje wil maken. De man vertelt ons dat hij graag vanuit Duitsland op de motor naar Zuid Afrika was gekomen maar dat dat niet meer kon vanwege de problemen in Egypte. Hij is nu maar met het vliegtuig gekomen om zijn vrouw op te zoeken die tijdelijk in Zuid Afrika werkt.
1 Hluhluwe Imfolozi-139t14:35 uur
Tijd om weer verder door het park te rijden. Gelukkig zien we nu veel meer dieren dan vamorgen.
17:00 uur
Het einde van de dag begint te naderen, tijd om plannen te maken wat we verder zullen doen, waar we vannacht willen overnachten en wat morgen de reisbestemming zal worden. Plan A: Als we aan de zuid-oost kant het park uit gaan dan is dat het dichtsbij van waar we nu zijn maar buiten het park is er geen kampeerplek in de buurt. Wildkamperen is hier lastig en niet aan te raden, ondanks de mooie omgeving. Voor morgen hebben we een mooie route in gedachten richting het zuiden. Plan B: Als we kiezen voor de noordelijke uitgang dan kunnen we naar de kampeerplek waar we vannacht ook waren, zijn er winkels (verse broodjes!) en een tankstation in de buurt. Voor morgen wordt de weg wel saaier, een lang stuk over de snelweg richting Durban. De routeplanner geeft aan dat dit plan wel wat tijd kost, om 19:15 uur zullen we dan bij de gate aankomen terwijl die om 19:00 uur sluit. Dat wordt doorrijden dus! We kiezen voor plan C: de oostelijke uitgang halverwege het park, ter hoogte van Mtubatuba. We hebben geen idee of daar een kampeerplek is maar het is een toeristisch gedeelte dus daar maken we ons geen zorgen om.
18:00 uur
Het gaat harder waaien en de temperatuur daalt naar zo’n 24 graden.
18:30 uur
Netjes op tijd komen we bij de gate aan. De auto wordt gecontroleerd en dan kunnen we weer door. Het begint iets te schemeren.
19:00 uur
Inmiddels is het hartstikke donker. Op het onverlichte bospad doen we de grote gameverlichting aan. Op de doorgaande weg hadden we borden zien staan met kaasboerderij/ lodge/ pizza. Bij aankomst blijkt de boerderij gesloten te zijn, de lodge is niet te vinden en de pizza ovens zijn inmiddels uit. Ons plannetje om hier een kampeerplek op de parkeerplaats te vinden en een lekkere pizza te eten gaat niet door. We vervolgen onze route richting de kust.
19:30 uur
De kattenogen op de weg geven de richting aan, de borden zijn niet te lezen in het donker en de voetgangers die vlak langs de weg lopen zijn moeilijk te onderscheiden. Nu weten we weer waarom we ’s avonds rijden zoveel mogelijk proberen te vermijden.
20:00 uur
In St. Lucia vinden we een backpackers plaats. Helaas mag de auto de campsite niet op, het wordt dus een plekje op de parkeerplaats.
20:30 uur
Inmiddels een leuk restaurant gevonden, we hadden geen zin in koken en hebben lekkere sushi besteld. We genieten van ons diner, het was alweer 9 maanden geleden dat we voor het laatst sushi aten. We bestellen nog wat extra en Ray sluit af met Irish coffee en een lekker dessert. Terwijl we op de rekening wachten komt er een Zweedse vrouw naar ons toe. Ze hebben ons vandaag in het park gezien verteld ze enthousiast en wijst naar de groep waarmee ze reist. Ze zijn maar wat benieuwd naar onze reis en de ohhhh’s en ahhh’s blijven niet uit.
22:00 uur
Het was best een intensieve dag met veel rijden, we zijn moe. Snel zetten we de tent op, nemen een lekkere warme douche en poetsen onze tanden. Terwijl Ray vast zijn bedje in kruipt doet Wendy nog even snel een handwasje, de handdoeken stinken behoorlijk. De rolkooi dient als wasrek, daar kan het mooi blijven hangen vannacht.
22:30 uur
Tijd om te gaan slapen, welterusten!

7:00 uur
Wendy springt de daktent uit, snel plassen. Het heeft de hele nacht geregend, de was is nog veel natter dan gisterenavond. We kloppen de daktent uit, droog inklappen gaat vandaag helaas niet lukken. Hopelijk vinden we vanmiddag een plek waar dat alsnog kan waardoor het tentdoek niet gaat stinken. We wringen de was goed uit en hangen het met wasknijpers aan de bandjes binnen in de auto, dat moet overdag maar drogen.
7:30 uur
Tijd voor een lekkere warme douche en daarna een ontbijtje, maar weer crackers, we hebben nog steeds geen boodschappen kunnen doen tenslotte. Met een lekker tomaatje erbij.
7:45 uur
Er is een gezamenlijke keuken waar we graag gebruik van maken om een theetje te zetten, dat is toch fijner dan buiten in de regen. We kletsen nog wat met een aantal mensen.
8:00 uur
De auto heeft inmiddels ook dorst gekregen, even tanken dus. Voor onszelf kopen we wat lekkere croissantjes die we onderweg opeten. In de regen rijden we richting Richards bay. We worden uitgezwaaid door de Zweedse groep.
9:45 uur
In Richards bay is het gelukkig droog maar met net boven de 20 graden vinden we het wel koud. We gaan langs een aantal bedrijven om informatie te verkrijgen, oa voor de aanschaf van nieuwe banden. Hoewel we hier en daar al best veel navraag hebben gedaan zijn we er nog niet helemaal uit. Het type wat we willen is hier erg lastig verkrijgbaar en zeker niet op voorraad. Bovendien zijn ze echt veel duurder dan in Nederland. Met alternatieven lijkt Ray nog niet helemaal tevreden. Het feit dat we nu al zoveel kilometers hebben gereden zonder lekke band zegt ook wel iets over de bandenkwaliteit. 2 Richard bay-001tWe nemen nog even een kijkje bij het strand en hoewel we bijna uit ons shirt waaien is het wel heerlijk. De golven slaan tegen de rotsen, surfers trotseren schuimkoppen. Bij de grote supermarkt doen we boodschappen voor een aantal dagen. We kopen oa een grote doos met 1,5 kg heerlijke zoete druiven, lekker om onderweg van te snoepen.

12:00 uur
De volgende bestemming zou eigenlijk Durban zijn hoewel we eigenlijk geen zin hebben in een grote stad. Nu we info hebben verzameld in Richard bay lijkt te noodzaak voor Durban te vervallen dus bedenken we een nieuw plan en nieuwe route.
12:30 uur
We vertrekken richting Drakensbergen, meer naar het binnenland. Het eerste deel van de route zetteen we in de Garmin routeplanner en daarna gaan we weer op pad.
2 Richard bay-005t13:00 uur
Het weer wordt weer slechter, het begint te regenen en in de bergen hangt een dichte mist. De temperatuur daalt verder.
16:30 uur
We gaan onze dagbestemming niet halen vandaag. Het is erg vermoeiend rijden met dit weer. Bij een boerderij staat een groot bord dat ze ook een campsite hebben. We klopten bij verschillende lodges aan maar die waren helaas boven ons budget.
17:00 uur
Schuilend onder het afdakje snoepen we van ons voorafje, crackers met avocado. De regen en onweer doen hun best, wij hebben inmiddels onze sokken, dichte schoenen en trui tevoorschijn gehaald.
18:00 uur
Heerlijk die warme pasta met verse champignons in kaas roomsaus! Biertje erbij en een warme thee achteraf. Het lijkt wel winter hier, zijn we nog wel in Afrika?!
18:15 uur
Tussen een paar heftige regenbuien in doen we snel de afwas.
18:30 uur
Hoewel de warmte van ons bedje eigenlijk wel lonkt vinden we dit nog wel heel vroeg en besluiten we aan het werk te gaan. Ray maakt een back-up van de route en de foto’s op de computer. Hij maakt vast een voorselectie van de vele foto’s van de afgelopen dagen. Wendy schrijft ondertussen aan de tekst voor de website.
20:30 uur
Nu zitten we echt te bibberen, tijd voor een warme douche.
21:00 uur
Omdat het nog steeds regent en het voorlopig nog niet voorbij lijkt parkeren we de auto onder de entreepoort, dan wordt de tent tenminste ook niet nat. De eigenaar vindt het een briljant plan en besluit ook de dichtbij zijnde toiletruimte te openen waardoor we niet door de regen hoeven. We mogen stroom gebruiken voor de koelkast maar dat is niet echt nodig, de accu is nog vol genoeg op dit moment. We kruipen met sokken aan ons bedje in, hopelijk helpt dat tegen de ijsklompjes.
21:30 uur
Terwijl Ray al lekker slaapt schrijft Wendy nog even wat aan het verslag. Ondertussen denderen een aantal grote vrachtwagens dichtbij langs, een geluid wat extra weergalmt onder het stalen afdak.

3 Rondom Cathedral Peak-002t7:00 uur
Tijd voor Wendy’s ritueel: een sprintje naar het toilet. De grijze wolken hangen er nog steeds en even later begint het weer te regenen. Met 12 graden hebben we het weer koud, Ray loopt bibberend rondjes rond de auto. We klappen de tent provisorisch in en rijden de auto in de richting van de warme douche.
7:30 uur
De tent staat open om te luchten, we houden de miezer-regen goed in de gaten, we willen niet alsnog een nat bed. Tijdens het opwarmen van het water voor de pasta hadden we gisteren al twee eitjes gekookt, die eten we nu lekker met wat sla op een broodje. Kopje koffie en thee maken het ontbijtje compleet.
8:00 uur
Afwassen, inpakken en de tent inklappen, waterbekers vullen voor onderweg, de auto weer rijklaar maken. Slippers vervangen voor sokken en schoenen.
8:15 uur
We spreiden de kaart uit op tafel en bedenken verschillende routes, afhankelijk van de weersomstandigheden. Met mist is er weinig te zien van de uitzichten in de Drakensbergen. Als de mist optrekt en de regen verdwijnt schijnt het erg mooi te zijn, de reden om dit gebied te bezoeken. Laten we onderweg zien hoe het gaat, we hebben in elk geval een aantal plannetjes.
3 Rondom Cathedral Peak-036t8:30 uur
Ray start de motor, we gaan weer op pad.
8:40 uur
Wendy begint met het schrijven van het dagboekverslag terwijl Ray zich een weg baant door de regen en de mist, ondertussen gaten in de weg vermijdend. Vlak voor het dorpje Lowlands een roadblock van langharige geiten op de weg. Na wat aandringen gaan ze opzij en kunnen we weer door. De regen houdt aan maar dat hoort bij Lowlands toch?
Tot zover ons dagboekverslag in de regen en de kou, de volgende keer zullen we vertellen hoe het met ons gaat wanneer het mooi weer is en we echt buiten leven.
Wij gaan door naar Zuid Afrika Kwazulu-Natal….