Zambia – Livingstone

24 – 28 oktober 2013
Het was druk onderweg, omleidingen, roadblocks en veel langzame en erg vol beladen vrachtwagens, gelukkig niet allemaal op hun kant maar ze zaten ons wel in de weg. Samen beoordeelden we of we konden inhalen en zo ja wanneer. We reden tenslotte nog steeds aan de linkerkant terwijl ons stuur ook links zit. Bij de volgende politiestop waren ze het niet eens met onze inhaalmanoeuvre en werden we gestopt. Een bekeuring van 550 kwatcha, E 75,00, $ 100,00 mocht ook. Helaas…. dat hadden we niet op zak. Na het toestoppen van 100 kwatcha mochten we weer door.

Livingstone
1 Livingstone Independence Day-007tHet bleek een zeer levendig stadje te zijn waar vooral voor de toeristen van alles te doen was. Wij besloten dan ook al snel om een aantal dagen te blijven.
Het was Independence Day en Livingstone vierde haar 49 jaar van onafhankelijkheid, de optocht trok door het centrum. De helft van de bevolking liep mee uit naam van een vereniging, de andere helft stond langs de kant om ze aan te moedigen. In het museum leerde we meer over de geschiedenis van Zambia en haar ontwikkelingen van de mensen maar ook werd er veel aandacht besteed aan de diversiteit van het wildlife in dit land en het belang om daar goed mee om te gaan. De oude stoomtrein uit 1924 stond te wachten op zijn volgende ritje. We hadden hem al eerder zien rijden over het smalle spoor maar nu konden we hem goed bekijken en foto’s maken voor onze grote neef Constantijn die dit vast geweldig zou vinden.

Mosi-oa-Tunya National Park
Eigenlijk waren we niet van plan om wederom een park te bezoeken maar toen we hoorden dat hier neushoorns zaten veranderde dat onze plannen. Er zijn niet veel neushoorns over in Zambia, slechts een klein aantal zit in North Luanga NP, de grootste groep woont hier in Livingstone. De acht dieren: twee mannen, drie vrouwen en drie kleine baby vrouwtjes worden 24 uur per dag goed bewaakt door 30 bewakers. De mens vormt het grootste gevaar voor de deze dieren, de Chinezen zijn van mening dat de tot poeder gemalen hoorn heilzaam is voor het menselijk lichaam.

3 Mosi-oa-Tunya NP-010tWe reden een mooi park in, het landschap was afwisselend. Crèmekleurige giraffen stonden langs de waterkant, de rivier was hier rijkelijk gevuld. Overal zagen we impala’s rondwandelen. Af en toe zagen we wat hippo koppies boven het water uitkomen waarna ze zich weer lekker onderdompelden in het water, het was veel te warm. Moeder en dochter olifant keken ons nieuwsgierig aan van onder de boom, de tantes trokken zich niet veel van ons aan en scharrelden lekker wat in de schaduw rond, net als de buffels. Een enorme olifantenbul was zojuist de rivier overgestoken en klom met zijn zware lichaam de steile kant op, met zijn oren wapperend om droog te worden.

Een van de bewakers was met ons meegereden op zoek naar de neushoorns. Even verderop stond zijn collega ons op te wachten en na een briefing werden we door de twee zwaar gewapende guards naar de dieren geleid. We hadden de poep al zien liggen, een teken dat ze in de buurt waren. De dieren geven hiermee hun territorium aan en als er een andere Rhino in de buurt komt wordt hij verwacht om daar ook te poepen om daarmee aan te kondigen dat hij er is. Het is dan aan de leider van de oorspronkelijke groep of de gast welkom geheten zal worden of juist wordt verjaagt. Gelukkig werd dit niet van ons verwacht, stilletjes slopen we in hun richting. 3 Mosi-oa-Tunya NP-025tPlotseling stonden we voor de enorme dieren, de mannen zagen er indrukwekkend uit met hun 3000 kg lichaamsgewicht. De kleintjes van nog geen jaar oud stonden dicht tegen hun moeder aan terwijl ze knabbelden aan het groene gras. Het werd even spannend toen een van de mannen vond dat moeder en kind teveel gras aten terwijl hij ook honger had. Grommend en uitdagend beukte hij met zijn hoorn tegen moeders flank. Het vrouwtje liet zich niet wegjagen en deed stoer terug waardoor er een gestoei ontstond. Wij deden maar even een stapje achteruit, wij stonden slechts 7 meter van ze verwijderd. Wat indrukwekkend!

Victoria Falls
Heel toevallig en ontzettend leuk tegelijkertijd: onze vriendin Marinde maakte een rondreis door Afrika en sloot haar tour af in Livingstone, juist op het moment dat wij daar ook waren. We kletsten gezellig bij en deelden onze ervaringen. Met elkaar bezochten we de Victoria watervallen.

4 Victoria Falls-020tHoewel het met 40 – 45 graden en een hoge luchtvochtigheid behoorlijk warm was hier in het zuiden van Zambia was het natuurlijk wel heerlijk dat ieder dag de zon scheen. Terwijl de herfst in Nederland inmiddels haar intrede had gedaan en er al menige regenbui was gevallen was het hier nog steeds droog, heerlijk. Het gevolg was echter wel dat niet alleen veel rivieren droog stonden maar ook dat de grootste waterval van Afrika nauwelijks water bevatte. Een vrij kleine stroom water kletterde naar beneden, ca 150 meter de enorme afgrond in, op weg naar de kolkende rivier. De zon liet het water glinsteren en creëerde prachtige regenboogkleuren. Wij hadden goed zicht op de enorme zwarte rotspartijen waar normaal gesproken het water langs gaat en groene algensporen op het gesteente achterlaat. Het zeer gevarieerde landschap toonde ons verschillende uitzichten en perspectieven tijdens de wandeling door dit gebied.

Lion Encounter
De mannen stoeiden wat met elkaar, het vrouwtje lag al op ons te wachten. De jonge leeuwtjes hadden wel zin in een uitje! Ze huppelden iets vooruit, af en toe omkijkend of wij hen wel volgden. Hun haren voelde wat stug aan, de mannen hadden al wat donshaartjes op de plek waar over een klein jaartje de mooie manenkraag zou verschijnen. Het aaien werkte blijkbaar wel ontspannend bij de leeuwin, een enorme geeuw ontsnapte waardoor we een blik konden werpen op de scherpe tanden. We liepen weer door, de acht en tien maanden oude dieren huppelden vrolijk met ons mee. Pootje baden bij de rivier bracht wat verkoeling, ook de leeuwenneuzen werden even ondergedompeld waarna het tijd was om wat insectjes uit te dagen die zich in de kano verstopt hadden. Met hun grote poten en scherpe nagels graaiden ze wat in de boot maar helaas, de hagedisjes waren sneller deze keer. De waterbok kregen ze ook in het vizier maar die uitdaging was nu te groot, zoveel honger hadden ze nog niet. 1 Leeuwen-103t,jpgHet vrouwtje sprong in de boom en keek ons van een paar meter hoogte uitdagend aan. Rap was ze de boom in geklommen, er uit bleek wel wat lastiger te zijn. Ze zette haar poten schrap, de tenen en nagels gespreid en zo gleed ze voorzichtig weer naar beneden. Even verderop kwam er een groep wilde olifanten onze kant op, wij namen een ander weggetje waardoor wij uit het gezichtsveld van de grote grijze dieren waren en we verder konden lopen met de leeuwen die zich nergens van bewust leken te zijn. We namen afscheid van onze kleine leeuwtjes, een geweldige ervaring rijker!

Lion Encounter is nog een vrij jong project in zowel Zambia als Zimbabwe en heeft als doel om jonge leeuwen in het wild uit te zetten en zodoende de leeuwenpopulatie weer te laten groeien. De populatie is de laatste decennia sterk gekrompen dus een ommekeer is van groot belang voor het welzijn van de dieren en hun omgeving. Wij bezochten het project in Zambia wat nu 5 jaar bestaat en gerund wordt door een enthousiast team en vrijwilligers. Het programma kent verschillende stadia, afhankelijk van de leeftijd en zelfstandigheid van de dieren.

Fase 1
1 Leeuwen-119tDe dieren tussen 3 en 18 maanden worden meegenomen tijdens de wandelingen door de bush en zo maken ze kennis en raken ze vertrouwd met hun natuurlijke omgeving.
Ze worden daarbij begeleid door de rangers, vrijwilligers en gasten. Zodra ze 18 maanden zijn wordt het menselijk contact verbroken en krijgen ze de gelegenheid om zelf hun jachtvaardigheden te oefenen in een veilige omgeving zonder menselijk contact.

Fase 2
Zodra de leeuwen 2,5 jaar oud zijn komen ze in een groter gebied en leren ze te jagen op groter wild om zodoende voor zichzelf op te komen en voedsel te bemachtigen. Voor onderzoek worden ze goed door de mensen in de gaten gehouden, er is echter geen menselijk contact of bemoeienis bij het jagen.

Fase 3
De dieren gaan wederom naar een groter gebied waarin verschillende dieren leven, waaronder ook andere roofdieren. De leeuwen die oorspronkelijk uit gevangenschap komen of om een andere reden niet terug kunnen naar het wild blijven voor de rest van hun leven in fase 3 en zorgen voor het nageslacht wat wel uitgezet kan worden. Ze worden door de mensen in de gaten gehouden maar menselijk contact is niet aanwezig.

Fase 4
De jonge leeuwen die in fase 3 geboren zijn worden opgevoed door hun groep in een volledig natuurlijke omgeving. Zodra ze oud genoeg zijn worden ze uitgezet in het wild, in een gebied in Afrika waar behoefte is aan nieuwe aanwas. Omdat het project nog niet zo lang bestaat is deze fase op dit moment nog niet aangebroken. 10 maanden geleden zijn er twee welpjes geboren in fase 3, zodra deze oud genoeg zijn zullen dit de eerste dieren zijn die uitgezet gaan worden. Over ongeveer 2,5 jaar is het zover.

Lion Encounter is een zelfstandig project en wordt vrijwel geheel gefinancierd door sponsoring en donaties. Het wandelen met de leeuwen door de gasten brengt enerzijds geld in de lade en anderzijds versterkt het de naamsbekendheid en de sympathie voor het project. www.lionencounter.com

Foto album Zambia Livingstone

Zambia Livingstone
Zambia Livingstoneokt 28, 2013Photos: 18
 

Foto album Lion Encounter
Zambia Lion Encounter
Zambia Lion Encounterokt 27, 2013Google Maps Location Photos: 29
 

Door naar Botswana….