Zambia – Centraal

10 – 18 oktober 2013
Mutinondo Wilderness
1 Mutinondo WildernesstOp de top van de heuvel met een prachtig uitzicht over de vallei. Bomen in allerlei tinten groen en bruin, afgewisseld met zwarte rotsblokken en helder geel gras. We wandelden langs de rivier en onderweg vonden we een aantal ronde vruchten: monkeyfruit. Met hun helder groen- gele kleur vielen ze op als ze op de grond vielen. De val hinderde ze niet, de harde korst die leek op een kokosnoot beschermde de vrucht die als passievrucht smaakt.

Een kleurrijke zonsondergang en de Cicada’s,cicadaeen soort krekels met kikkerkoppie zongen op hun hardst. Wij staken het vuur aan en genoten van deze mooie plek.

 

Kasanka National Park
De wind trok aan, de zon begon te zakken en wierp haar rode gloed over de uitgestrekte velden. 2 Kasanka NP-037tDe witte wolken stapelden zich op en kregen een gouden rand. Krachtige bliksemschichten in de verte zorgden voor een extra dimensie. De kleur en vorm expressie werd sterker, een hemel gevuld met prachtige kleuren was het gevolg. Vanuit het oosten kwamen ze muisstil aangevlogen, de vleermuizen. Op zoek naar de vruchten waar Kasanka zo bekend om is bij deze dieren.

Kasanka is met haar ca 400 km2 een van de kleinste parken in Zambia maar vanwege haar tijdelijke bewoners voor ons de reden om te bezoeken. Van heinde en verre komen de Straw-coloured Fruitbats ieder jaar voor een aantal weken naar Kasanka. Hoewel het eigenlijk nog iets te vroeg in het seizoen was kregen wij toch een aantal duizenden van deze bijzondere vleermuizen te zien, een indrukwekkend gezicht.

Het was bijna 5:30 uur, de zon kwam net op en er lag een heiige laag over het landschap wat haast een spookachtige sfeer opleverde. De impala’s kregen een stralend gouden glans en de grote baboons huppelden samen met de vervet aapjes over het veld. 2 Kasanka NP-084tDe Puku’s en Bushbuck’s bekeken ons aandachtig waarna ze weer verder graasden. We vingen een glimp op van de bijzondere Sitatunga antilope maar deze verstopte zich snel weer. Vanuit het meer klonken de inmiddels zeer bekende geluiden van de hippo’s. Het landschap van Kasanka was met haar beboste gedeeltes, moerasgebieden en uitgestrekte grasvelden zeer afwisselend. De vele termiet heuvels op het gras leken op rotsenblokken die willekeurig over het veld verspreid lagen. De meeste paden werden niet vaak bereden door auto’s en er was daarom meer sprake van het volgen van tracks dan van echte wegen wat een extra uitdaging opleverde.

Onderweg
Lange uitgestrekte wegen glad asfalt brachten ons verder naar het zuiden. Het uitzicht bestond uit lage groene bomen, met hun 3 a 4 meter te hoog om overheen te kijken en te laag om een bosrijk gevoel te verzorgen. Dit werd afgewisseld met grote graanvelden die met besproeiingsapparatuur vochtig gehouden werden, een hele andere vorm van landbouw dan we lange tijd gezien hadden. 3 Onderweg naar Lusaka-037tVrachtwagens volgeladen met olie en andere goederen schoten met hoge snelheden rakelings langs ons op de betrekkelijk smalle weg. Dat het niet met alle vrachtwagens even goed afliep was duidelijk te zien: gekantelde aanhangers, gebroken assen en compleet in puin gereden wagens lagen langs de kant van de weg. Velen inmiddels geheel gestript, bij andere was alleen de container leeggehaald.

Lusaka
De camping bij Lusaka bleek een echte verrassing: de aapjes, giraffen, kudu, waterbokken en zebra’s stonden ons al op te wachten in het aangrenzende bos. De zebra’s kwamen regelmatig een kijkje bij de auto nemen. 4 Lusaka Eureka-078tHelaas hadden niet alleen de dieren hun weg naar deze plek gevonden maar ook de enorme overlander-vrachtwagens vol toeristen. ’s Avonds stond het veld helemaal vol met kleine tentjes en ’s ochtends vroeg vertrokken ze weer, waarbij ze vaak niet nalieten om de piepende deuren een aantal keren goed dicht te gooien. Of ze besloten om hun barbeque vlak naast onze tent even leeg te kloppen en goed te reinigen, ook al was het pas 5:00 uur: goedemorgen mensen!

Lusaka bestond dit jaar 100 jaar maar was tegelijkertijd een moderne stad waar alles vol op te krijgen was. De auto kreeg verse olie en wij genoten van een heerlijke ijsje. De koelkast en proviand lade werden goed gevuld en Ray bracht een bezoekje aan de kapper. Heerlijk om weer eens wat meer ‘westers’ mee te maken.

Foto album Zambia Centraal:

Zambia Centraal
Zambia Centraalokt 15, 2013Photos: 38
 

Door naar het zuiden van Zambia….