Uganda – Zuiden

14 – 19 augustus 2013
De kinderen dansten en zongen uit volle borst. Een deel van het lesprogramma werd binnen gegeven maar de fysieke vakken werden op de naastgelegen heuvel in de buitenlucht gedaan. Eigenlijk was het een combinatie van verschillende lessen: naast het muzikale deel werd er ook aan hun Engelse teksten gewerkt en hadden ze een fysieke uitdaging aan de vele sprongen die bij de traditionele Ugandese dansen hoorden. Na schooltijd gingen de kinderen bij de hotels langs om hun kunsten te laten zien en horen om daarmee een extra zakcentje voor de school te verdienen. Vast niet iedereen had zoveel plezier in het geld verdienen, in de bergen zagen we mensen een vreselijk zware taak uitvoeren. Met grote bijlen werden er handmatig grote rotsblokken uitgehakt die door de volgende groep in kleinere stukken gehakt werden om vervolgens door de laatste groep tot kiezels geslagen te worden.

Lake Bunyonyi
2 Zuid Uganda-015tBij het diepste meer van Uganda was het heerlijk vertoeven. Een mooi plekje met uitzicht over het water, vergezeld door vele vogels. Het zonnetje werd regelmatig afgewisseld door heftig onweer en regenbuien waarbij de temperatuur gemakkelijk met 10 graden daalde waarna de zon weer tevoorschijn kwam. We hadden het er maar druk mee om de was buiten te hangen, weer binnen te halen om vervolgens weer buiten te hangen. Helaas waren we niet altijd helemaal op tijd waardoor het erg lang duurde voordat onze was eindelijk echt droog en opgeborgen was.

Kabale
Kabale is de grootste stad in het zuidelijk deel van Uganda en hier wordt dan ook de meeste handel gedreven. Sommigen waren nog wat meer gedreven in de handel dan de anderen: spontaan en geheel onterecht werd ons een bedrag parkeergeld gevraagd waar ze zelfs in de PC Hoofdstraat in Amsterdam vreemd van zouden opkijken. Vrouwen liepen met enorme ladingen op hun hoofd, vaak op weg naar de markt. Blijkbaar was het voor deze dames gemakkelijker om spullen op hun hoofd te dragen dan in hun armen want ook na aankoop van slechts een paar aardappels legden ze dit op hun hoofd om hun handen vrij te hebben bij de volgende aankoop.

1 Onderweg naar Bwindi-007tZagen we in de hoofdstad Kampala vooral brommertjes en minibussen om mensen te vervoeren, hier waren het vooral fietstaxis, ondanks het bergachtige gebied. Om het de gasten comfortabel te maken hadden ze vaak zachte kussens op de bagagedrager. Verderop zagen we kinderen vast oefenen voor dit werk: uit ruwe boomstammen hadden ze een soort step-fiets gemaakt waarmee ze in hoge vaart van de bergwegen afreden. Beelden van ons neefje Constantijn op zijn houten fiets kwamen weer boven. Wij vervolgden onze route naar het zuiden via mooie bergwegen waarbij we af en toe nog een blik konden werpen over het Bunyonyi meer. De bergen waren gedeeltelijk voorzien van bossen maar ook waren er grote stukken vrijgemaakt voor landbouw. Her en der scharrelde wat vee rond.

Kisoro
In de buurt van Kisoro werd het weer drukker. Het bleek markt te zijn in dit stadje. Niet alleen groenten en fruit maar ook goederen en vee werd er verhandeld. Kisoro biedt niet alleen plaats aan Ugandese handelaren maar ook mensen uit de buurlanden Rwanda en Congo bieden hier hun waren aan en doen hun inkopen. Vanwege de problemen en onrusten in buurland Congo is deze grens echter tijdelijk gesloten. Hoewel we het niet goed konden omschrijven vonden we de sfeer in Kisoro een beetje vreemd, het had wat weg van Maralal in Kenia. Wij besloten door te rijden naar Cyanika de grens met Rwanda.

Terugblik
Header zuid Uganda-002Terugkijkend op onze tijd in Uganda kunnen we volmondig zeggen dat we het hier erg naar ons zin gehad hebben! Het landschap was afwisselend maar overal mooi en groen. De mensen waren super vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Net als bij de meeste contacten die we in Sudan hadden gehad waren de Ugandese mensen ook zeer geinteresseerd in onze reis en ervaringen, niet alleen in ons geld. Hierbij moeten we echter wel opmerken dat vooral de kinderen in het zuid westen van het land waarschijnlijk vaker verwend worden door de blank toeristen want in tegenstelling tot de rest van het land kregen we hier vaker Mzungu give me Money te horen. Ondanks dat wij meerdere keren uitgenodigd zijn om in Uganda te blijven lokte de rest van onze reis ons en verlieten wij het 5e Afrikaanse land, ons 15e land van deze reis.

Foto album zuid Uganda:


Door naar Rwanda….