Swaziland

20 – 21 November 2013
We klommen hoger de bergen in en volgden de geologische route die ons niet alleen prachtige uitzichten schonk maar ons ook attent maakte op de verschillende steensoorten die zich in dit gebied bevonden. Via vele haarspeldbochten kwamen we langs zandsteen, ijzerts, lava en lapis.

Swaziland-001tDe grensovergang van Zuid Afrika naar het Koninkrijk van Swaziland ging erg soepel en snel, wij waren de enigen bij deze kleine grenspost. Een nieuwsgierige blik van wat agenten in de auto, een kletspraatje en een stempel in ons paspoort was voldoende. Een officier was nog wel geïnteresseerd in de werking van onze daktent maar gelukkig konden we hem daar vanaf praten want het begon te regenen en wij hadden geen zin in een nat bed. Vrolijk gekleurde huisjes lagen verspreid tegen de heuvels van Bulembu, omgeven door bloeiende rododendrons. Vriendelijk lachende mensen zwaaiden enthousiast naar ons, waarbij ze vaak de duim opstaken als compliment voor onze ibeX Landi. Er reden niet veel van dit type auto’s in het koninkrijk rond.

De lucht werd donkerder, de wind stak op en al snel slaagden niet alle bomen erin hun takken bij elkaar te houden waarna ze met een heftig gebaar op de grond vielen en wij de takken ternauwernood konden ontwijken. Swaziland-011tIn de verte zagen we lichtflitsen die zich sterk aftekende tegen de steeds donkerdere hemel, even later gevolgd door een harde knal. We zochten een hoge plek op om dit schouwspel te bekijken, de bliksemschichten doken steeds aan een andere kant op om in de fractie van een seconde weer te verdwijnen. De donder weergalmde in de valleien. Toen werd het de donkere wolken te zwaar, vol overtuiging werd er een enorme hoeveelheid regenwater en hagel over het land uitgespreid. In het engels zeggen ze: ‘it rains cats and dogs’ , zouden ze het hier in de stad Piggs Peak ‘raining piggs’ noemen? De goten langs de weg konden de stroom niet aan, de weg veranderde in een snelstromende rivier, op weg naar het laagste punt. Huisjes in het dal moesten het ontgelden, ze werden omringt door het water. Schoolkinderen renden als verzopen katjes in hun uniform naar huis, sommigen gebruikten hun schrift om hun hoofd droog te houden maar helaas zonder veel resultaat. Toch bleven ze lachen en uitbundig naar ons zwaaien. De zandstorm in Sudan had de voorruit aardig aangetast en het veranderd in semi frost glas. Het maakte het focussen in dit weer er niet gemakkelijker op, zeker niet toen het landschap ook nog in een dichte mist gehuld werd.

De betonnen brug over de rivier had het begeven, de helft van het water stroomde inmiddels in alle heftigheid over de brug heen in plaats van er onderdoor waarbij grote takken meegesleurd werden. Swaziland-020tDe bus stond aan de kant, de passagiers waren inmiddels uitgestapt, zich beradend over een oplossing. Voorzichtig reden wij het water in, we hielden de reactie van de auto goed in de gaten, wij wilden niet graag stroomafwaarts meegevoerd worden tenslotte. Ray peilde de betonplaten en probeerden te beoordelen hoe de staat onder water was, zeker op de plek waar het water sterk kolkte. Wij verzamelden alle moed en gaven onze ibeX de opdracht om naar de overkant te zwemmen.

Swaziland-032tVol spanning keken de locals toe waarna een luid gejuich klonk en vele duimen de lucht in gingen: we hadden het gered! Er ontstond grote hilariteit toen we besloten om te draaien en nog een aantal keren heen en weer te rijden, nu voorzien van allerlei mensen hangend aan de zijbars: de ibeX veerdienst. Dankbaar namen de passagiers afscheid en wij vervolgden onze weg naar Milwane Wildlife Sanctuary.

Toen het iets droger werd trokken de kinderen weer naar buiten om te spelen en werd de arbeid op het land weer hervat. Op een sportveld voetbalden de kinderen terwijl de geiten en koeien op hetzelfde veld liepen te grazen. Regelmatig moesten ze voor elkaar uitwijken maar verder ging het er erg gemoedelijk aan toe, ze waren het duidelijk gewend om het veld met elkaar te delen.

De campsite bij Milwane bleek niet geschikt te zijn voor kampeerauto’s en misschien was dat maar beter ook, het grasveld was al een aardig moeras geworden. Mede vanwege het zware weer wat nog op komst was besloten wij onze intrek te nemen in het hostel. Toen de volgende dag bleek dat het heftige weer het park omgetoverd had in een grote modderpoel met overstroomde riviertjes en de meeste paden niet meer toegankelijk waren werd ons de geplande gamedrive ontzegt en besloten we verder naar het zuiden te trekken.

Foto album Koninkrijk Swaziland:

Swaziland
Swazilandnov 19, 2013Google Maps Location Photos: 15
 

Door naar Zuid Afrika Oostkust….