Namibië – Noord

19 – 22 januari 2014
Het plan was om via Dobe de oversteek van Botswana naar Namibië te maken, in Dobe nog even voltanken en de laatste pula’s gebruiken. Een zandpad ging over in een heel los zanderig pad, eigenlijk hadden we best de banden iets af kunnen laten voor deze trip maar ja, zo lang zou het vast niet meer duren. De weg splitste zich een aantal keren, op de gok kozen we een pad, nergens stonden borden en de gps herkende de verschillende weggetjes niet. Ohh.. sorry.. vrijwel reden we iemands erf met een klein hutje op, de eindbestemming van dit pad. Een stuk of tien halfnaakte kleuters en peuters keken ons verbaasd aan terwijl de vrouw lachend opkeek maar toen weer verder ging met de was. Verderop stond nog een verlaten roze gebouwtje, vermoedelijk een schooltje. Dit was Dobe, iets anders dan we verwacht hadden en uiteraard geen tankstation te bekennen.

Inmiddels waren we te laat, de grenspost was gesloten. We zochten een plekje in de bush om te kamperen. De ruiter kwam op zijn ezel voorbij maar niemand leek ons op te merken. Later bleek dat de grensbeambten wel een vermoeden hadden dat we ergens verstopt zaten maar ze maakten er geen punt van, ze vonden het juist wel grappig. Vrolijke Botswaanse beambten gaven ons de benodigde stempels en haasten zich toen naar de auto waar ze zeer aandachtig luisterden naar Ray’s uitleg over de route die we al gereden hadden. Ze waren duidelijk onder de indruk en zwaaide ons enthousiast uit. Nadat wij en de auto een voetenbadje hadden gehad ivm mond en klauwzeer gingen de hekken open en stonden we in Namibië. Ook hier waren de stempels snel geregeld. De politieman nam zijn taak erg serieus om de auto goed te inspecteren, of was hij gewoon nieuwsgierig? Grondig bekeek hij de motor, geen idee waar hij naar op zoek was, het motornummer was van bovenaf niet te vinden wisten wij uit ervaring. Toen we uitlegden dat de auto ons huis is en dat de boxen achterin vol zaten met kleding en kookgerei besloot hij zijn zoektocht te staken en met een stevige handdruk en een grote glimlach wenste hij ons verder een goede reis.

1t Onderweg naar Etosha-001De zandweg ging over in gravel, een vrij saaie weg die nog uren zou duren lag voor ons. Via Grootfontein reden we naar Tsumeb waar het steeds heuvelachtiger werd. In de verte hing een donkere wolk waar af en toe felle flitsen uit kwamen. Twee jongens maakten uitbundige gebaren waarbij ze een fietspomp nadeden en naar hun autoband wezen. Ze hadden net een lekke band gehad en de reserveband was erg zacht, ze wilden graag een beetje lucht, onze compressor kon ze gelukkig helpen. Ze namen geen risico en wilden extra veel druk op de band, als dat maar geen klapband zou worden… Dankbaar en allerlei goede wensen uitsprekend gingen ze weer op pad.

Etosha
Om naar het westen te gaan konden we natuurlijk gewoon de snelweg nemen maar er was een veel leuker alternatief: door Etosha National Park. Nog voor de ingang lag de leeuwenfamilie ons al op te wachten: de leeuwin met haar drie baby leeuwtjes en de stoere vader met een grote zwarte manen kraag. Ze lagen vlak langs de weg en de kleintjes waren net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hun en de dapperste nam steeds een klein stapje dichter naar ons toe tot zij slechts een metertje van de auto verwijderd was. We overnachten vlakbij de leeuwen op een mooie kampplaats Steenbok genaamd.

2t Etosha-029’s Ochtends werden we gewekt door leeuwengebrul, tijd om op te staan. De jakhals maakte een wandelingetje door het gras maar werd plotseling opgeschrikt door de african wildcat die vlak voor hem het bosje indook. Zebra’s graasden in het door de kleine bloemetjes geel kleurende landschap. De hartebiesten met hun kleintjes genoten van het zonnetje terwijl stoere roofvogels over de open vlaktes scheerden op zoek naar een prooi.

Olifanten namen een stof en modderbad, de kleine olifant daagde haar moeder uit tot een slurf spelletje waarbij ze de ene 2t Etosha-260keer links van de boom haar moeder aantikte om daarna snel naar de andere kant te lopen en vanaf die kant van de boom haar moeder aan te tikken. De girafjes dronken uit de zoutrijke plas midden op de weg, de oryx met scheef gegroeide horens stond een beetje afgezonderd van zijn soortgenoten met spitse rechte spiesen, hij voelde zich duidelijk een uitzondering. Paarse en witte bloemetjes sierden de velden.

Aan het einde van de weg hing een hele donkere wolk, rechts en links scheen de zon maar in het midden kwam een zeer lokale regenbui recht naar beneden. Een enorme bliksemschicht schoot door de donkere wolk, was dit soms een onderdeel van de lichtshow van de rockcats?! We zagen het al voor ons: de cheetah met donkere bril als leadsinger, de wildcat energiek achter de drums, de leeuw grommend als bas en het luipaard relaxed met zijn basgitaar terwijl de leeuwinnen de achtergrond zangeressen vormden. De jakhals en wilddog waren vast de roadies…We reden door naar het sprokieswoud voor nog meer fantasie. Het woud bestond uit vreemd gevormde moringa bomen, een botanische bijzonderheid.

2t Etosha-215De zon brak weer door en de temperatuur steeg van 28 naar 33 graden. Het kleine baby impala’tje waggelde op haar wijd uitstaande pootjes, de navelstreng bungelde nog onder haar buikje. Onwennig struikelde ze over een takje en viel bijna om maar gelukkig was mama in de buurt en botste ze tegen haar aan. De springbokjes trokken hun kop in, kromden hun rug zo hoog mogelijk en sprongen vervolgens met vier poten tegelijk de lucht in.

Oppi- Koppi
Via een afwisselend heuvelachtig landschap reden wij over een gravel weg verder naar het westen. De struiken toonden hun frisse groene blaadjes en de helder blauwe lucht 4t Kamanjab-015straalde ons tegemoet. Het wegdek werd grover en ging over in keitjes met gaten en waterplassen vol modder. Af en toe stak er een pumba, kudu of giraf over, verder kwamen we urenlang niemand tegen. Bij Oppi- Koppi in Kamanjab vonden we een heerlijke -voor overlanders gratis!- campsite en genoten van het lekkere zwembad, het goede restaurant en natuurlijk de gezellige bar. ’s Avonds kwamen ook het stekelvarken en de genet wildcat langs, prachtige nachtdieren.

Foto album Namibië Noord:

Namibie Noord
Namibie Noordjan 19, 2014Photos: 37
 

Verder door naar Namibië Kaokoland….