Malawi

22 – 30 September 2013
In slechts 40 minuten de grens over: een record! Hoewel het een behoorlijke chaos was lukte het ons toch om er snel doorheen te komen. Het scheelde natuurlijk ook dat we voor Malawi geen visum hoefden te kopen, een stempel in ons paspoort en op de carnet was voldoende.

1 Malawi Noord-001tOpgetogen reden wij ons nieuwe land binnen. Al snel werden we aangehouden door een agent die we hartelijk begroette en vertelden dat we het leuk vonden om nu Malawi te mogen bezoeken. Hij was duidelijk niet geïnteresseerd in ons enthousiasme, wat mokkend bekeek hij onze papieren en liep vervolgens al zoekend om de auto heen waarna hij constateerde dat we geen witte reflecterende stickers op de voorbumper hadden. Joepie, hij kon ons een boete geven! Volgens ons was dit meer een “mzungu-tax” die hij in eigen zak wilde steken. Dit vermoeden werd nog sterker toen hij aangaf dat er over de hoogte onderhandeld kon worden. Ray bood zijn excuses aan voor het feit dat we geen stickers hadden, simpelweg omdat we die regel niet kenden, een “stupid- tourist- mistake”. Ohhh…… weer een overtreding: het woord stupid mag niet gebruikt worden, dat was een grote belediging, ook al ging het over onszelf! Nadat daarover de lucht geklaard was nam Ray de agent mee naar de landkaart achterop de auto en dat deed weer wonderen. De man was onder de indruk van onze reis en begreep wel dat we niet alle kleine regeltjes per land konden weten. Zonder boete maar met de belofte dat we iets aan de witte stickers zouden doen mochten we door. De NL sticker die we nog hadden bracht uitkomst: keurig knipten we vierkantjes uit en voorzagen de bumper hiervan.

Nyika National Park
In de verte zagen we het helder turquoise Lake Malawi al liggen. Op een groot reclamebord stond de tekst: Dressed Chicken. We vroegen ons af wat dat was… Een aangeklede kip? Of zullen ze een gemarineerde kip bedoelen? Bij een leeg stalletje hing een bord: Wine upo, de wijn is op? Ergens anders stond de tekst op de gevel: Mr Mwenge and his family welcomes custumers cash. In elk geval eerlijk: het gaat ze om het geld.. In de buurt van Chitimba klommen we de berg op, op weg naar de Mushroom farm Camp. We waren al gewaarschuwd dat dit een lastige weg was en dat was niet overdreven. Met difflocks aan kropen we langzaam omhoog gedurende 11 km over de losse keien en rotspunten. Na 20 haarspeldbochten en talloze iets minder scherpe bochten kwamen we bij de campsite aan. De auto stond naast de afgrond zodat we vanuit de daktent een prachtig uitzicht over het dal en het meer hadden.  De baboon zat op zijn gemak aan wat verse blaadjes te knabbelen.1 Malawi Noord-011t

Tijdens onze wandeling naar de Mantchewe waterval liepen we langs een schooltje. Voor we het wisten hadden we een groep van 50 kindjes achter ons aan die ons allemaal graag een hand wilden geven om gezellig mee te wandelen. Zeker 20 minuten huppelden ze mee, elkaar afwisselend om ons vast te mogen houden. De waterval en vooral het uitzicht waren prachtig, het water kletterde van 125 meter naar beneden terwijl wij bovenaan vanaf de rand toekeken. Gekleurde vlinders fladderden rond. De auto geurde naar vers brood wat zojuist uit de oven kwam. Het rode stof steeg op achter de auto en vormde een gekleurde laag in en op de auto, de wegen rondom het Nyika National Park waren wederom stoffig en zanderig.

Vwaza Wildlife Reserve
Vwaza NP-088tWe waren nog maar net op de campsite aangekomen toen een groep van wel 70 olifanten ons kwamen bezoeken. Met omhoog geheven slurven trompetterden ze naar de auto die hen onbekend voorkwam, zeker nu de daktent omhoog was. Vol spanning keken wij van even verderop toe. Toen bleek dat de auto onbeweeglijk stil bleef staan hadden ze niets meer te vrezen en kwamen ze onze kant op. Zeker 10 kleintjes verstopten zich achter de grotere maar keken af en toe nieuwsgierig tussen de poten van mama door om een glimp van ons op te vangen. De grote flaporen van de baby’s waren nog niet in verhouding met de kleine koppies, wat gekreukeld lagen ze op hun achterhoofd gedrapeerd. De olifanten naderden ons op nog geen 3 meter afstand. De grote stier toonde ons uitgebreid hoe stoer hij wel niet was en dwong daarmee respect af, wat was dit indrukwekkend! Gewapend met een 500 mm lens klikten wij er op los hoewel dat bijna niet ging: de dieren waren veel te dichtbij.Vwaza NP-099t
De kleine baboons renden elkaar achterna en sprongen van boom naar boom terwijl de ouderen en groteren om hun gemak wat rond keken en hun geblaf lieten horen als er een andere groep te dichtbij kwam naar hun zin. Honderden hippo’s knorden en gromden vanuit het meer op slechts 100 meter van de kampeerplek. Af en toe kwamen ze aan land scharrelen maar liever dobberden ze wat in het water rond. Na een prachtige zonsondergang werd de hemel gevuld met talloze sterren, de melkweg vormde een mooie baan met licht. De helder rood fonkelde planeet Mars stond net boven de horizon. De volgende ochtend, net na zonsopgang zagen we wederom een groep olifanten aan ons voorbij trekken, vanuit onze tent aanschouwden wij de stoet.

Vwaza NP-012tDe gamedrive toonde ons verschillende nieuwe dieren. Zo waren er de indrukwekkende Great Kudu’s in mooie kleuren, de mannetjes voorzien van prachtige geweien. Ze waren wat schuw en meesters in het verstoppen maar toch kregen wij ze ook goed te zien. De Puku waren nieuw voor ons, deze soort gazellen komt niet overal in Afrika voor. Ook zagen we een grote groep Red Lechwes. De Tsetse vliegen vonden we minder leuk. Ze volgden ons overal en namen een plekje op de bullbar in om vervolgens snel naar binnen te glippen als ze de kans kregen.

Noorden
We volgden de weg langs het meer en verder door naar het noorden. De begroeiing werd dichter, het werd moeilijker om de dieren te zien. Helaas zagen we ook hier platgebrande stukken tussen de bomen door, hier was zeker geen eten voor de dieren te vinden. Plotseling zagen we wat wits tussen de takken door: de slagtanden van een enorme olifant. Het bleek een groep van 5 stoere olifantenmannen te zijn die rustig maar zelfverzekerd voor ons de weg overstaken. Zij waren niet de enigen waarvoor wij moesten stoppen, enorme takken en bomen versperden regelmatig de weg en het was steeds een puzzel hoe we er voorbij konden komen. De grootste uitdaging kwam even later: de weg hield gewoon op bij een diepe greppel. Ooit had hier een eenvoudige brug gelegen maar die was al langere tijd niet meer begaanbaar. Het leek er op dat grote en dikke overhangende takken en dichte begroeiing het onmogelijk maakten om de greppel te passeren. Toch lieten wij ons niet zomaar kennen! Vwaza NP-126tHoewel de greppel ontzettend steil was zagen we misschien toch een mogelijkheid. Er stonden genoeg stevige bomen, we konden altijd nog lieren als dat nodig was. We namen onze offroad lessen nog even door en waagden de gok. Niet te snel maar vooral ook niet te langzaam, op het juiste moment insturend en alle obstakels goed in de gaten houdend reden we de greppel in. Het was spannend maar ondanks de gladde banden kregen we genoeg grip om vervolgens weer omhoog te klimmen en even later stonden we aan de overkant: bravo! Onderweg hadden we toch wel het een en ander geraakt, de daktent was veranderd in een taktent.
Helaas…. aan de overkant was geen weg te bekennen, dit gebied was echt onbegaanbaar. Er zat niets anders op dan terug te keren en onze greppelactie te herhalen.
Daar stond hij dan midden op de weg, een indrukwekkende olifant. Af en toe klapperde hij wat met zijn oren. Hij verloor ons geen moment uit het oog maar was ook niet van plan om opzij te gaan. Dit was duidelijk een Afrikaanse olifant: hij had alle tijd! Ze zeggen hier: de blanken hebben de horloges, de Afrikaners hebben de tijd. Na ongeveer een kwartiertje zo tegenover elkaar gestaan te hebben verloor de olifant zijn interesse en trok hij samen met zijn soortgenoten verder het bos in. Even later zagen we hem weer bij de campsite langskomen, in kolonne liep er een stoet richting het water en de acacia bomen. In Rwanda hadden we de olifanten niet kunnen vinden maar hier in Malawi waren ze in grote getale, geweldig!

Rubber
1 Malawi Noord-015tOnderweg naar Chintheche reden we langs grote rubber plantages.
Velden met bomen waar diepe groeven in gesneden zijn. Het plastic er onder vangt het rubber op.
Langs de weg staan verkopers die grote stuiter ballen verkopen, gemaakt van rubber band.

 

Chintheche
Een mooi wit zandstrand, het zonnetje, zwemmen en snorkelen in Lake Malawi: heerlijk! ’s avonds gingen de vissersboten het meer op, een ketting van lichtjes werd weerkaatst in het water. Wat was dat?! Even was het duidelijk zichtbaar maar daarna verdween het weer in het water om even later weer iets dichterbij de kant op te duiken…. een krokodil!! Het hele dorp liep uit om dit enorme dier te zien, sinds 2008 was er geen krokodil meer gezien in dit gedeelte van het meer. Vermoedelijk was het een mannetje die een nieuw territorium zocht, we besloten het zwemmen maar even te laten.

Lilongwe
city of stars.jpgDit jaar geen Pinkpop en Parkpop maar City of Stars festival! We moesten even doorrijden om op tijd in de hoofdstad te komen maar het was gelukt. Het Music en Art festival combineerde verschillende kunstvormen en muziek. Zo waren er optredens van dichters en toneelspelers maar ook gaven acrobaten een geweldige show, werden er nieuwe films gepresenteerd en verkochten kunstenaars hun werk. Onder het genot van lekkere hapjes en drankjes genoten wij van de muziekoptredens op verschillende podia. De muziek was erg gevarieerd, zowel westerse als Afrikaanse stijl. Hiermee kwamen ze duidelijk tegemoet aan de smaak van de bezoekers, ongeveer de helft waren blanken, de andere helft Afrikaners. De sfeer was geweldig, iedereen had het duidelijk erg naar zijn zin. De zon was al lang onder, de sterren wierpen hun licht over het festival terrein, voor ons was dit een latertje! We hadden de festival smaak helemaal te pakken, de volgende dag bezochten we een gospel muziek festival. Deze keer was het vooral een feestje van de lokale bevolking, er waren verder geen blanke toeristen te bekennen.

We bezochten het Lilongwe Wildlife Reserve, een plek waar dieren opgevangen worden omdat ze (tijdelijk) niet in het wild kunnen leven. Zodra er echter een mogelijkheid bestaat worden ze weer uitgezet in de bush. Deze organisatie werkt nauw samen met Stichting Aap in Nederland en zodoende hadden we er al regelmatig over gehoord. Interessant om de opvang nu ook te zien.

Foto album Malawi:

Malawi Vwaza
Malawi Vwazasep 24, 2013Google Maps Location Photos: 41
 

Film Olifanten op 3 meter afstand, Vwaza Wildlife Reserve, Malawi

Door naar Zambia….