Kenia – Navaiha en Hells Gate

16 – 21 juli 2013
We reden richting het zuid westen, naar Naivasha. Het gezamenlijke links rijden kregen we al aardig onder de knie: aanwijzingen op een rotonde waren 1/4 voor links af, rechtsaf 3/4. Inhalen langs de vrachtwagens was een kwestie van samen kijken, ons stuur zit tenslotte aan de andere kant.

De routeplanner gaf aan dat we een asfalt weg op zouden gaan maar nee hoor, niets bleek minder waar: grote modderpoelen en gaten in de weg. Glibberend kwamen we de enorme diepe plassen door, de banden hadden inmiddels al aardig wat van hun structuur verloren door onze lange rit door vaak ruig terrein. Hakuna Matata! Geen probleem, met een grote lach stuurde Ray door de modder, geweldig!

Het landschap werd heuvelachtiger, met groene bomen en grote cactussen. Langs de kant van de weg boden vrouwen hun groente en fruit aan: vooral aardappels, wortelen en tomaten. Zodra er een auto afremde kwamen ze er snel op afgerend om hun waren van dichtbij te tonen en aan te prijzen. De boeren vervoerden vaak op de fiets grote aluminium melkflessen.

Naivasha
1 Naivasha-002tIn de buurt van Naivasha werd het bosrijker, afgewisseld met enorme kassen, voornamelijk van bloemenkwekers met zeer Nederlandse namen zoals van den Berg.
We vonden een mooi kampeerplekje aan het Naivasha meer, grote vogels vlogen af en aan en de aapjes slingerden in de bomen. De hippo’s spetterden in het water. De vissers verkochten ons wat van hun vangst die ze net uit het meer gehaald hadden. De zon begon te zakken, een heldere maan kwam door. We sprokkelde wat hout en maakte de barbeque aan om Choma vis/ aardappel te maken. Of zullen we het gewoon aangebrande gerechten noemen?! Het oorspronkelijke Keniase gerecht smaakt ook wat aangebrand.. (zie receptenpagina). We besloten dat dit een ideaal plekje was om eindelijk onze champagne te openen en te toasten op ons 25 jaar samenzijn.

Hells Gate
DCIM101GOPROVlakbij Naivasha ligt het Hells Gate National Park wat we graag wilden bezoeken. Wij besloten dit op een bijzondere manier te doen: we huurden fietsen. Nadat we de beste van het gammele collectie uitgezocht hadden en zeker wisten dat deze geen lekke banden hadden gingen we op pad. Al snel voelden we de zadelpijn opkomen en bleken de remmen en versnellingen niet al te best maar we hielden vol. Een prachtige route langs grove rotspartijen bracht ons heel dichtbij de zebra’s, buffels, pumba’s en apen.
Verderop in het park lag een grote kloof die erg indrukwekkend bleek te zijn om doorheen te lopen. Vanwege de klauterpartijen die hier nodig waren was dit niet mogelijk om per fiets te bezoeken maar gelukkig brachten onze benen ons wel in dit prachtige gebied. We klommen over rotsen en liepen door het water. We vonden warme bronnen, heerlijk om daar een douche te kunnen nemen, sommigen waren echter wel 45 graden: iets teveel van het goede.

3 Naivasha hippo-003tNa een zeer inspannende dag kwamen we moe maar voldaan weer bij het meer terug, dit was alle spier- en zadelpijn wel waard geweest! Plotseling hoorden we een vrolijk en bekend gelach en toen drie stralende gezichten in kano’s. Onze Schotse motorvrienden kwamen vol enthousiasme aangepeddeld, wat was het leuk om hun zo onverwachts weer te treffen! Zij waren niet de enigen die aan land kwamen, even later kwam ook een enorme hippo even een kijkje nemen op de campsite. Gelukkig stonden wij achter een hekje, ook al bestond dit slechts uit drie draadjes prikkeldraad….

Foto album Naivasha en Hells Gate:


Door naar Maraland in Kenia….