21- 25 juli 2013
Het zandlandschap wisselde zich af met landbouw en op de achtergrond verrezen de bergen. Grote groepen schapen, geiten koeien en ezels liepen langs de kant. Gelukkig kwamen ze in tegenstelling tot de Ethiopische dieren niet steeds de weg op. Het landschap werd heuvelachtiger en bosrijker. In Narok zagen we een slagerij die ook slaapplaatsen aanbood. Eerder hadden we al een combinatie van slagerij en kerk gezien, net als slagerij en kapsalon maar een slagerij en hotel was nieuw voor ons!
Maasai Mara National Park
We naderden het woongebied van de Maasai en weer zagen wij de gekleurde omslagdoeken en kralen kettingen, hoewel minder uitbundig dan we eerder in Marsabit gezien hadden. De weg werd slechter en veranderde vervolgens in een vreselijk wasboard pad. Angstvallig hielden wij de auto in de gaten, zou hij niet uit elkaar vallen?! Gelukkig, onze IbeX hield ook deze twee uur vol.
Het prachtige park toonde ons al snel vele zebra’s, gazellen en grote groepen olifanten, compleet met kleintjes. Ook zagen we zeker 100 luie hippos, prachtige donkere giraffen, buffels en stoere roofvogels. De gnoe’s waren echter veruit in de meerderheid, ontelbare dieren zwierven over de grote uitgestrekte vlaktes. Uren reden we door het uitgebreide natuurpark, genietend van de vele dieren.
De zon begon te zakken, het werd tijd om een plekje te zoeken voor de nacht. Hoewel we genoeg mooie plekken zagen om wild te kamperen en we ook totaal self supporting waren besloten we dat het toch te gevaarlijk was temidden van alle wilde dieren, jammer… De luxe lodges waren helaas iets boven ons budget ($ 590,00 pn). Bij de gate met de Tanzaniaanse grens vonden ze het wel gezellig als ze bezoekers voor de nacht kregen en boden ons een parkeerplekje aan. Hoewel dit ook geen omheind gebied was voelde het toch veiliger met een nachtwaker. De heldere volle maan wierp haar licht over het terrein.
We werden gewekt door het gebrul van leeuwen in de buurt, tijd om op te staan en weer een mooi gebied te bezoeken. Jullie hebben een sterke auto, maak daar gebruik van en neem niet de standaard route maar volg de tracks langs de rivier was het advies. Een pad door het hoge gras leidde ons. Uren zwierven we hier rond zonder een andere auto tegen te komen, heerlijk! Sommige dieren keken ons wat verbaasd aan, deden een stapje opzij maar waren over het algemeen niet bang wat ons de gelegenheid gaf om ze van dichtbij te bekijken. Tussen het hoge gras zagen we een zandkleurige kop: daar lag nog een leeuwin! Helaas lieten de cheetah’s zich niet aan ons zien, dit zijn erg goede verstoppers.
De Maasai Mara is een natuurreservaat van 1700 km2, is een onderdeel van de Serengeti-vlakte en ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte. Het landschap bestaat voornamelijk uit grasvlakten met daarop af en toe acacia’s en rivierbos. Er stromen twee belangrijke rivieren door het park, de Talek en de beroemde Mara. De vele gnoes bevinden zich in de regentijd op de uitgestrekte vlakten van de Serengeti. Gedurende de droge tijd trekken ze geleidelijk naar het noorden. Aan het einde van het droge seizoen zijn ze aangekomen in de Maasai Mara, vooral in het groene noordelijke deel. Als de regentijd weer begint trekken de gnoes samen met de zebras en thomsongazelles massaal naar het zuiden. Wij waren er in de periode van de migratie, de dieren waren vanuit Tanzania naar Kenia gekomen op zoek naar vers voedsel en schoon drinkwater. Om dit gedeelte te bereiken moesten ze de rivier oversteken. De Mara rivier werd echter ook bewoond door vele krokodillen die samen met de roofvogels uit waren op een lekker hapje. Helaas haalden niet alle dieren de overkant, dit had ook te maken met het feit dat ze elkaar vertrapte tijdens de run door het water. Meerdere lijken dreven met de stroom mee, een luguber gezicht.
Maraland
Om nog even na te kunnen genieten van alle geweldige indrukken van dit natuurpark besloten we nog in het Maraland te blijven. We werden hartelijk ontvangen bij het sfeervolle Maasai Nkoirero Camp en kregen een plekje bij de buitenhaard met een mooi uitzicht over het landschap. Ze vonden het geweldig om onze verhalen over de reis te horen, ze kregen tenslotte niet zo vaak overlanders op bezoek. De auto en tent werden uitgebreid bekeken en de georganiseerde boxen maakten veel indruk: ‘its like a shop inside!’ ‘s-Ochtends werden we gewekt door een prachtige zonsopkomst die we door ons raam aan het voeteinde konden zien terwijl recht daar tegenover de maan langzaam achter de bergen zakte in het westen. In het zuiden stegen zes luchtballonnen op en gleden over het Maraland.
Kisumu
Op weg naar Kisumu reden we grotendeels over een onverhard hobbelpad en lieten we een rood stofspoor achter, alles rook ook naar stof. In de dorpjes waar we doorheen reden reageerden de kinderen enthousiast op onze komst en zwaaiden er op los. Vanaf Kisii werd het drukker, brommers volbeladen met personen en goederen passeerden we. Ook zagen we weer wat grappige tafrelen: enorme vrachtwagens met ladingen matrassen die hun goederen bij een oud gammel gebouw achterlieten, moest dat een nieuw hotel worden?! Verderop stonden doodskisten uitgestald en de winkel droeg de toepasselijke naam Space Furniture. De overige meubelcollectie was ook weer geweldig, we konden gewoon niet kiezen welk bankstel we het lelijkst vonden…
In Kisumu vonden we een campsite aan Lake Victoria. Een perfecte locatie, iets mindere sanitaire hygiene… herinneringen aan de campsite in Cairo kwamen weer boven. We waren er niet helemaal uit: was dit net zo vies of was onze norm inmiddels weer bijgesteld en viel dit wel mee? We besloten het de voordeel van de twijfel te geven en bleven. Vanuit het meer hoorden we het gemompel en gegrom van de hippos. Het geluid werd sterker, het klonk alsof ze met een heleboel ggg’s en rrr’en grappen en grollen aan het vertellen waren… Toen we vanuit ons tentje naar beneden keken zagen we drie hippos rond de auto scharrelen! Twee enorme dieren met ronde lichamen en korte pootjes. De derde was een kleintje, slechts zes maanden oud. Met hun kleine kraaloogjes in het lompe gezicht staarden ze ons aan, wat ze van ons dachten lieten ze niet weten en ze graasden weer verder.
Foto album Maasai Mara:
Door naar Uganda….