Ethiopië – Simien Mountains NP

11 – 12 juni 2013

1 Simien Mountain-079tVergezeld door een scout, uitgerust met een AK 47 machinegeweer, trokken we de bergen van Simien Mountain NP in. De al wat oudere man zat achterin de auto, tussen onze boxen in maar dat deerde hem niet. De groene heuvels met grasland gingen over in bergen en wij laveerden steeds verder omhoog waarbij we verschillende dorpjes passeerden. Hoewel het bewolkt was werden we getrakteerd op schitterende uitzichten, grove rotspartijen en glooiende valleien. Om aan de enorme vraag naar brandhout te kunnen voldoen worden er vele bomen gekapt in dit gebied. Duidelijke tekenen van erosie van het land waren te zien. We passeerden vele boeren en hun dieren, op weg naar hun akkerland. Ook kinderen vanaf een jaar of 7 liepen mee, grote zakken en hakhouwelen sjouwend. Vrachtwagens volgeladen met mensen functioneerde als busvervoer naar de verderaf gelegen gebieden.

2 Bavianen SM-026tPlotseling zagen we daar de eerste stoere baviaanman, de met stenen gooiende aap was op zoek naar voedsel. De felle rode vlek op zijn buik en zijn stoere kuif waren duidelijk zichtbaar. Verderop zat een groep vrouwtjes wat aan elkaar te vlooien en ondertussen te genieten van het zojuist doorgekomen ochtendzonnetje. Kleine apen renden achter elkaar aan, de ander uitdagend tot een spel. Zodra ze daar genoeg van hadden sprongen ze weer op de rug van hun moeder die inmiddels verder doorgelopen was. Een ander zocht een plekje op de schoot van moeder om te genieten van een heerlijk melk ontbijt. De baviaan families waren enorme groepen, verspreid over verschillende plekken in de bergen. Iedere keer als we een groep tegenkwamen was het weer geweldig om te zien hoe de verhoudingen binnen de groep lagen, wie bijvoorbeeld de stoere mannen waren en bij wie de kleintjes hoorde. Ze lieten zich van zeer dichtbij bekijken en fotograferen, sommigen op nog geen twee meter afstand, terwijl zij rustig doorgingen met vlooien en relaxen.

1 Simien Mountains-001tWe klommen hoger, de lucht werd donkerder, de temperatuur daalde naar net boven de 5 graden. Op 3500 meter begon het te regenen, op 3750 meter hoogte werd dit hagel. Het landschap kleurde zich wit, de palmbomen bleven er echter trots bovenuit steken, wat een mooi contrast! Bliksemschichten verlichtte de donkere lucht. De zeer laaghangende bewolking vormde een deken over het landschap. De mensen wikkelden zich in lappen en dekens en zochten een schuilplekje, wachtend op beter weer. De weg veranderde langzaam in een modderpad, het regenwater stroomde als beekjes vanuit de bergen over het pad.

2 Bavianen SM-119tGrote gieren deden zich te goed aan een karkas van een paard en ook de hond at graag een hapje mee. Verderop zagen we zelfs een zeldzame Ethiopische bergwolf! Iets minder zeldzaam waren de kinderen die ook hier weer overal tevoorschijn kwamen. Met zelfgemaakte mutsjes, mandjes en muziekinstrumentjes probeerden ze iets bij te verdienen maar ook schroomden ze niet om ons regelrecht om geld te vragen.
Hoog in de bergen vonden we een campsite waar we de nacht doorbrachten. Tijdens het koken kwamen de baboons bij de auto kijken maar blijkbaar rook het niet echt lekker dus zochten ze plekje verderop om ons te bestuderen: we waren met z’n allen aapjes aan het kijken!

3 Ibex SM-079tWe klommen nog hoger, tot 4000 meter. Wij waren niet de enigen die dit aan onze conditie merkte, de Toyota van onze medereizigers kreeg niet voldoende lucht en kwam niet helemaal naar boven. Onze IbeX Defender moest hard werken maar slaagde er prima in om ons naar boven te rijden. Op deze hoogte kregen we onze verrassing te zien: een grote groep in het wild levende Ibexen stond ons op te wachten!! Stoere mannen op de uitkijk, vrouwtjes grazend met hun jongen. Ze vertoonden hun klimkunsten op de rotsen, dat deden wij ze niet na.. De naderende bewolking ontnam ons langzaamaan het zicht en de hele omgeving werd ingesloten in een dikke mist, gevolgd door de volgende regenbui. Gelukkig waren wij nog net op tijd geweest om deze unieke Ethiopische Ibexen te zien en foto’s te maken!

Foto album Simien National Park:

Ethiopië Simien Mountain
Ethiopië Simien Mountainjun 11, 2013Google Maps Location Photos: 44
 

Door naar het Ethiopische Lalibela…