Ethiopië – Omorate

26- 28 juni 2013
Omdat we van plan waren om vanaf hier een groot stuk onbewoond gebied te doorkruisen was het verstandig om dit samen met andere reizigers te ondernemen zodat we elkaar konden helpen als dat nodig zou zijn. Het werd een soort zwaan kleef aan en al snel hadden we een grote groep bij elkaar. 1) Turkana route met de groep-089tMet drie auto’s en drie mtoren gingen we de Omorate/ Turkana route rijden. Chris 1 en Julie uit Zuid Afrika in hun auto, de Schotse motorrijders Archi 1, Archi 2 en Chris 2, en tenslotte de Zweedse Elin en Amerikaan Chris 3 in hun auto. Dankzij de auto’s konden de motoren deze route nemen, zelf hadden ze absoluut geen mogelijkheid gehad om de voorraad van 150 liter benzine mee te nemen, we zouden immers gedurende ca 800 km geen benzinestation tegenkomen. In Konso deden we de laatste inkopen. Om diesel te verkrijgen hadden we permissie nodig van de lokale overheid. Gelukkig gaf dit geen problemen, al snel hadden we het benodigde papier voorzien van handtekening en stempel in ons bezit.

Turmi
De route naar Turmi via Key Afar was prachtig, een perfecte asfalt weg door de zeer groene heuvels met weinig ander verkeer. Vanaf Key Afar werd het asfalt vervangen door een goede gravel weg die duidelijk niet veel bereden werd. De dieren die op de weg stonden waren vaak niet van plan om uit te wijken als ze ons hoorden komen. Pas als we vlak voor ze stonden en toeterden stonden ze mopperend op om ons door te laten. We kwamen in het gebied van de Hamar stam. 1) Omorate-017tWe zagen de traditionele kledij gemaakt uit dierenhuiden en het haar kunstig ingevlochten met kralen en soms veren. De huidskleur van deze mensen was een stuk donkerder dan we eerder hadden gezien. De vrouwen droegen vaak enkel een rok, de borsten bloot en hun nek rijk versiert met kettingen. De mannen waren vaak bewapend met een groot mes of zelfs een AK 47 op de rug maar straalden tegelijkertijd vriendelijkheid uit en zwaaiden naar ons.
Het zonnetje straalde ons tegemoet, het was duidelijk warmer in het zuiden. We vonden een mooi kampeerplekje bij de Buska lodges met een lekkere (koude) douche. Wendy genoot van een goede Ayurvedische lichaamsmassage, wat een heerlijke ontspanning!

Omorate
Op weg naar Omorate werden de velden grijzer van kleur, af en toe afgewisseld met gele maisvelden, even verderop rode zandvlaktes. Grote groepen witte vlinders volgden ons en vlogen vooruit. De temperatuur steeg nog verder tot boven de 35C.
1) Omorate-009tIn Omorate kregen we onze exitstempels, we waren bijna bij de grens. De paspoorten werden plechtig gestempeld waarbij de ambtenaar zijn wens uitsprak dat hij ons graag weer terug zou zien in Ethiopie. De man die over de stempels van de Carnet de passage voor de auto ging wilde ons eigenlijk helemaal niet naar Kenia laten gaan of deed hij gewoon moeilijk om belangrijk te zijn? Wat geklets over Nederlandse koeien in Ethiopië en de Nederlandse hartensnoepjes boden uitkomst: de stemming keerde en we kregen onze stempels. In het dorp zagen we mensen in prachtige kleuren en zowel mannen als vrouwen droegen vele armbanden en kettingen, kleurige rokken en kunstig gevlochten haar wat bij sommigen in verschillende kleuren was gemaakt, een waar schilderij! Talloze kinderen schaarden zich weer om de auto. We kochten nog wat groenten, wisselde geld bij een handelaartje en de laatste brandstof werd op de zwarte markt getankt, wij waren klaar voor de Turkana route!

We namen afscheid van Ethiopië schudden de laatste mensen de hand waarbij we met onze linkerhand ons rechteronderarm vasthielden en onze rechterschouder die van de ander aantikte. Onze klok zette we weer op de Europesche tijd, in Ethiopie gebruiken ze tenslotte een andere tijdsindeling. Bij zonsopgang beginnen ze met het tellen van de uren, bij ons is het dan inmiddels 6 uur. Midden op de dag (voor ons 12 uur) is het 6 uur. Als de zon ondergaat is het voor de Ethiopiers 12 uur, bij ons 18 uur. Op zich een logische indeling, het was voor ons echter even opletten bij het maken van tijdsafspraken. Ook wat de kalender betreft hebben de Ethiopiers een bijzondere indeling. Ze hebben 12 volle maanden, iedere maand heeft 30 dagen. De restantdagen vormen de 13 maand maar dat aantal dagen kan soms wat verschillen, afhankelijk van de maan. Qua jaartelling lopen ze ruim 7 jaar achter op onze telling, het was inmiddels oktober 2005 geworden.

Foto album Omorate:


Door naar Kenia….