Ethiopië

6 – 10 juni 2013
Na slechts 3 uur papierwerk en stempels was het geregeld: we verlieten Sudan en staken de grens over naar Ethiopië. Het was een drukte van jewelste aan de andere kant, al direct een hele andere sfeer dan Sudan. Een konvooi van 70 UN trucks kwam vanuit de tegengestelde richting, volgeladen met watertanks en pick-ups. Bij de dorpjes stond veelal bewaking om de trucks door te laten.

1 Onderweg naar Gorgora Ethiopie-041tHet vlakke landschap maakte plaats voor met gras begroeide heuvels en het uitzicht kreeg een groene uitstraling. Het deed ons wat aan het landschap van Bali denken, alleen ontbraken de rijstvelden. De route van Mettema naar Aykel bestond vrijwel in zijn geheel uit dorpjes met huizen dichtbij de weg gelegen. Hierdoor hadden vooral de kinderen snel door dat we langsreden en holden ze hun huis uit om ons met een luid Oeioeioei te begroeten en uitbundig te zwaaien. Andere kinderen kwamen net uit school, met de schriften in de hand werden we welkom geheten.

1 Onderweg naar Gorgora Ethiopië-045tHet hoogteverschil werd groter, de heuvels werden bergen waar de weg zich doorheen kronkelde. Regelmatig moesten we stoppen voor de enorme groepen ezels en koeien die onder begeleiding van hun herder over de weg liepen, op weg naar het volgende grasgebied. Kleine kalfjes en donzige ezeltjes verscholen zich achter hun moeder of huppelden vooruit. Ook grote groepen mensen waren onderweg. Vaak blootvoets, de vrouwen met enorme zakken op hun hoofd. Na ca 2,5 maand door Islamitische landen gereisd te hebben waren we nu in een Christelijk land aangekomen. De moskees maakten plaats voor kerkjes en de hoofden van de vrouwen waren onbedekt. Door de hoogte nam de temperatuur af en zou uiteindelijk naar ongeveer 20 graden zakken.

Aykel
In Aykel werd het weer tijd om te tanken. We hadden ons laatste Sudanese geld voor Ethiopisch gewisseld, 150 bir. We realiseerden ons echter nog niet hoeveel (of eigenlijk hoe weinig..) het was. Na 8 liter tanken waren we door ons geld heen, de tank was inmiddels verder gevuld. Met een slang en emmer probeerden ze de teveel getankte diesel er weer uit te halen maar dat viel niet mee. Aan slechts 8 liter hadden wij uiteraard ook niet veel. Digitaal betalen was iets wat ze niet kenden en er was geen bank in de buurt. Gelukkig waren ze bereid om euros te wisselen waarna wij de tank geheel opvulde en weer verder konden. In Sudan hadden we voor het zelfde geld bijna 35 liter kunnen tanken. De tijd van het goedkope tanken was definitief voorbij helaas…

Gorgora
2 Gorgora Tim & Kim -001tWij volgden een 2 uur durende gravel/ wasboard road die later overging in een zeer hobbelige zandweg, onze auto werd wederom op de proef gesteld! Hiermee bereikten we de hogere en zeer afgelegen maar geweldige campsite van Tim en Kim in Gorgora aan Lake Tana op een hoogte van 1830 meter. (Echter wederom zonder telefoon en internet verbinding). Met overdag ca 25 graden was het mooi weer maar voelden het voor ons fris aan: lange broeken, vest en dichte schoenen werden weer tevoorschijn gehaald. snachts sliepen we sinds lange tijd weer met een deken. We genoten van een paar dagen schone toiletten, het heerlijke door Kim klaargemaakte eten en de gezelligheid met Tim en Kim, de  dieren en de overige gasten.

Hulp
3 onderweg naar Simien Mountain Park-013tWij trokken weer verder. Onderweg kwamen we vele waterputten tegen die door ontwikkelingsorganisaties geslagen zijn om de locals te kunnen voorzien van water. Helaas bleken echter veel van dit soort plekken niet gebruikt te worden, men verkoos vaak het lopen naar een vrijwel lege rivier boven het gebruik van de put, ook al moesten ze daarvoor vaak behoorlijke afstanden afleggen en de zware jerrycans terug sjouwen. Ook de met goede bedoelingen gebouwde klinieken waren niet overal even functioneel. Het ontbrak men vaak aan vakmanschap en medicijnen waardoor er soms niet meer dan een bord van de sponsor over is. Het was wel fijn om te zien dat de scholen gebruikt werden hoewel de kinderen bij hun eerste Engelse les Give me pen, money and tshirt lijken te leren. De kinderen zagen er gezond en stralend uit, geen dunne spillebenen en dikke buiken. De kleding was niet al te schoon maar dat gold ook voor de volwassenen. Vooral de oudere generatie hield erg veel de hand op en keek ons vaak boos en verontwaardigd aan als wij ze een vriendelijke groet en glimlach schonken in plaats van geld. Een ding is zeker: als bedelen een sport wordt bij de Olympische Spelen weten wij al welk land gaat winnen! In Gondar zagen we een bijzonder gebruik van de wellicht uit het westen afkomsige rolstoelen: ze hadden er een komplete kraam op gebouwd en deed nu dienst als kleurrijke winkel waar sjaals, riemen en andere accessoires verkocht werden.

Na alle rust in Sudan was het voor ons wel even wennen in Ethiopië: werkelijk overal zijn mensen. Ze staarden ons allemaal ongegeneerd aan, namen iedere beweging in zich op maar probeerden zich ook overal mee te bemoeien.

Foto album noorden:

Ethiopië noord
Ethiopië noordjun 10, 2013Google Maps Location Photos: 34
 

Door naar het hoger gelegen Simien Mountains National Park in Ethiopië…