9 – 14 mei 2013
Nadat alle officiele zaken afgehandeld waren was het tijd om de stad te verlaten en verder te reizen. Helaas betekende het wel dat we afscheid moesten nemen van Bernard en Drew waar we de afgelopen week veel mee opgetrokken hadden. Zij hadden er voor gekozen om de kustweg richting Soedan te nemen. Wij wilden juist graag het westelijke woestijngedeelte in. Eigenlijk was het de bedoeling geweest dat vrienden van Bernard met hen mee zouden reizen maar dit ging om verschillende redenen niet door. De Toyota had echter al wel de naam Thelma gekregen. Op de laatste avond kregen wij de eervolle vermelding Louise dus hoewel ze fysiek een andere route namen was het stel Thelma en Louise weer bij elkaar!
Al vroeg vertrokken we uit Cairo, toch verbaasde het ons hoeveel mensen er om 6:00 uur al op straat waren. Zodra we de stad uit waren veranderde het landschap al snel in een grote open zandvlakte wat later overging in een duinlandschap met kleurschakeringen tussen beige, bruin en zwart.
Wij zijn niet de enigen die graag wat te drinken lusten in deze warmte (er gaan liters en liters water doorheen..), ook de auto had dorst dus gingen we op zoek naar diesel: Solar. Wat vertwijfelt stonden we op een kruispunt, waar zouden we dat kunnen vinden? Onmiddelijk stopte er iemand met de vraag waarmee hij ons kon helpen waarna we hem volgde langs drie benzinestations. Helaas…. nergens solar verkrijgbaar… bij een benzinestation stonden hele rijen autos verlaten autos, er was al drie maanden geen solar meer geleverd. De zwarte markt bleek de enige oplossing. We werden naar een achtertuin gebracht waar in het schuurtje voldoende jerrycans bleken te staan die we voor een zeer redelijke prijs konden kopen.
In het westen van Egypte liggen de prachtige zwarte en witte woestijnen, de perfecte locatie om olv bedoeienen een mooie tocht te maken en te logeren in de woestijn onder duizenden sterren. Ter voorbereiding op de sterk wisselende situaties kregen we een offroadtraining zandrijden wat erg nuttig bleek te zijn. De bandenspanning werd omlaag gebracht maar het was wel even puzzelen wat voor onze auto de juiste verhouding was. Ondergrond, zwaarte van de auto en haar belading en de steeds wisselende buitentemperatuur -van warm (35 graden) naar heet (+50 graden.)- speelde een rol. Het aanvoelen en durven te spelen met high en low gear en een hoog toerental in de lage versnellingen is toch wel wat anders dan rijden in de stad. Nadat we een aantal keren vastzaten bij het beklimmen van de steile duintop was het ons duidelijk dat dat echt alleen met 70 km per uur met difflocks aan in de 2e versnelling zou lukken om vervolgens de auto kaarsrecht naar beneden te sturen en in de 1e versnelling super langzaam naar beneden te laten rollen. Toen waren we er klaar voor, samen met Ben en zijn Toyota trokken we met twee gidsen vanuit Eden Garden bij de Bahariya oase de Black Desert in, op weg naar het White Desert National Park.
Een prachtig duinlandschap bedekt met een zwarte laag steentjes afkomstig van de zwarte rotsen vormde de zwarte woestijn. Gebieden met zacht zand afgewisseld met keien en harder zand en glooiende heuvels. Even verderop veranderde het uitzicht en maakte de zwarte stenen plaats voor de witte. Het zand werd nog veel fijner en onze banden gaven het gevoel alsof we door en over zachte poedersneeuw zweefden, een heel onwerkelijk gevoel! De stralend blauwe hemel vormde een mooi contrast met het gele zand en de stralend witte rotsen. De zon zorgde voor schaduweffecten net voorbij de bijzonder gevormde rotsen. Aangezien de wind veelvuldig aanwezig is in de woestijn en meestal uit dezelfde richting komt is het gesteente van de rotsen uitgeslepen waardoor er prachtige sculpturen ontstaan. Op een van deze bijzondere plekken hadden wij onze eerste overnachting. De zon zakte achter de bergen en maakte plaats voor een stralende sterrenhemel. De daaropvolgende nachten waren op andere plaatsen maar allemaal even bijzonder.
De sterk aanhoudende wind ging ons op een gegeven moment parten spelen toen er een heftige storm opstak en het opwaaiende zand ons het uitzicht totaal ontnam. Er zat niets anders op dan te schuilen bij een kleine oase en wachten tot de wind weer ging liggen. De oases vormden bijzondere plekken in het zeer droge landschap. Uit het niets verschenen er palmbomen die hun voeding verkregen uit de natuurlijke warmwaterbron. Op sommige plekken vonden we bassins waar het warme water instroomde. De bovenste werd gebruikt om water uit te halen om mee te koken, de tweede mochten we als bad gebruiken en de onderste was voor de kamelen bedoelt. Grote groepen kamelen kwamen wij tegen, meestal in de buurt van een vallei met oasse.
Het bleef ons verbazen maar iedere keer wisselde het landschap en liet de natuur zich van haar mooiste kant zien. De woestijn is zoveel meer dan alleen een grote zandbak! Talloze fotos waren het gevolg hoewel het erg moeilijk is om de intensiteit van het landschap weer te geven. De absolute stilte, afgesloten van telefoon en internet bereik en het idee dat wij de enigen in dit gebied waren gaf een heerlijk gevoel van vrijheid.
Plotseling kwam er een nieuwsgierig vosje bij ons kamp, met grote oren en sprankelende oogjes, op zoek naar wat lekkers. Toen hij wat kreeg toegeworpen volgden er al snel meerdere vosjes en werd ons restaurant omsingeld door vossen.
De gidsen bleken ook geweldige koks te zijn en drie keer per dag kregen we heerlijke gerechten voorgeschoteld.De tent die ze naast de auto opzette was sfeervol en bood plaats aan de keuken en het eetgedeelte wat wij het restaurant noemde. Het kampvuur, de mierzoete thee, de Shisha waterpijp en de live bedoeinenmuziek maakte het geheel compleet.
Het waren fantastische dagen vol bijzondere indrukken qua ruimte, de stilte maar ook de intensiteit van de natuur en uitdagingen op rijgebied. Weer vele indrukken rijker verlieten wij de Egyptische woestijn.
Foto album woestijn:
Van west het westen naar het oosten: door naar de Egyptische kust….