Egypte – Caïro

5 – 8 Mei 2013
Nadat we alle benodigdheden voor de auto rond hadden besloten we gelijk door te rijden naar Caïro, wellicht haalden we het nog op tijd om met zonsondergang bij de piramides te zijn…. Onze westerse mentaliteit bleek dus nog niet helemaal aangepast te zijn, uiteraard gingen we dat helemaal niet halen!

2 Port Said-013tRuim voor Caïro begon de enorme drukte en de verkeerschaos. Tafrelen uit Istanbul werden hier herhaald. De vele deuken en krassen op de autos om ons heen gaven aan dat echte aanrijdingen niet geschuwd werden om net een paar centimeter voor te dringen. Er werd luid en vooral veel getoeterd om kenbaar te maken dat men er aan kwam, alvast als waarschuwing…. Naarmate we dichter bij het centrum kwamen nam het aantal autos en tuktuks toe, ze kwamen van alle kanten aanscheuren. Inmiddels werd het donker maar daar maakte men geen probleem van, een enkele keer deden ze hun lichten aan (als ze die hadden) zodra ze in de buurt van een kruispunt kwamen om ze daarna weer snel uit te doen, een vorm van energiebesparing?!

Campsite
Op weg naar de campsite in het midden van Caïro. Dapper storten wij ons in het verkeer van de kleinere wegen, vol kuilen en gaten. Nu moesten we ook op gaan passen voor paard en wagen en volbeladen ezeltjes. Inmiddels waren we Drew en Bernard met hun Toyota kwijtgeraakt in alle drukte. Onze routeplanner had geen rekening gehouden met de avond besteding van de Egyptenaren: de zandstraten waren omgetoverd tot nachtmarkten, overal kraampjes en een drukte van jewelste. Maar…. volgens de gps coördinaten waren we er bijna! Helaas, padvinders als wij zijn, we konden het echt niet vinden… Na drie uur over onverlichte doodlopende zandweggetjes en nachtmarkten rondgereden te hebben waren wij ons geduld aardig kwijtgeraakt. Net voordat we het definitief opgaven en we al uitkeken naar een hotel besloten we de jongens te bellen die inmiddels aangekomen waren op de camping.
Bij de campsite hadden ze sinds de revolutie -bijna 2,5 jaar geleden- geen buitenlandse toeristen meer gehad. Zouden meer reizigers het gewoon niet kunnen vinden zonder bordjes? Helaas hadden ze ook het sanitair minstens 2,5 jaar geleden voor het laatst schoongemaakt en gerepareerd… we laten het aan jullie verbeelding over hoe het er uit zag maar laten we maar zeggen dat we wederom onze grenzen aan het verleggen waren!

Visa
4 Selma Campsite Cairo-001tOorspronkelijk was het helemaal niet onze bedoeling om Caïro in te gaan maar het aanvragen van diverse visa maakte het noodzakelijk. Na onze eerste rit door Caïro besloten we dat dat genoeg was. Omdat de jongens er net zo over dachten boekten we een taxi via de campsite. Een oud en gammel Fiatje kwam voorrijden en bracht ons vervolgens van ambassade naar ambassade totdat onze paspoorten voorzien waren van een visum voor Soedan en eentje voor Ethiopie. Hoewel het gevoel van veiligheid niet echt toenam zouden we in elk geval geen schade aan onze auto krijgen.

Gizah piramides
3 Pyramide Cairo- Gizeh-036tTerwijl er op de ambassades voor ons gewerkt werd bezochten wij de piramides en graftombes van Gizah. In de tijd dat dit gebouwd werd was El Gizah een zelfstandig stadje. Inmiddels is het in zijn geheel opgeslokt door Caïro en staan de piramides dus min of meer in de stad.

Het was een geweldig gezicht om de piramides te zien. Ze torende hoog boven de zandwoestijn uit met op de voorgrond het statige beeld van de sfinx. Te paard trokken we langs de verschillende piramides en graftombes, genietend van het wisselende uitzicht.

Foto album Caïro:


Verder naar de Egyptische woestijn…