Botswana – midden – zuid

2 – 10 november 2013
Hoewel we veel vertellen over de ontmoetingen met de dieren is het niet zo dat we mensenschuw zijn geworden hoor. Onderweg ontmoeten we ontzettend veel leuke mensen waar we mooie en gezellige momenten mee beleven. Sommigen zijn locals, anderen reizigers, vakantie vierders en natuurlijk ook mensen met hulp en ontwikkelingsplannen in de verschillende landen. De contacten zijn vaak kort maar kunnen wel heel intensief en boeiend of juist grappig zijn. (Today we met Cornholio: he asked for TP = toiletpaper..). Een aantal mensen zijn we al meerdere keren tegengekomen en hopen we binnenkort weer te treffen. Emma,Fred,Eileen1tMet mede reizigers delen we ervaringen en mooie plekjes en goede of juist slechte wegen. Anderen zijn meer geïnteresseerd in ons globale verhaal. De locals vinden het vaak erg leuk om de landkaart te bekijken en hun landenkennis te testen. Lang niet iedereen is zelf buiten de landsgrenzen geweest. Wij horen graag meer over het land en haar inwoners, over de leefwijze en de gebruiken maar ook over de geschiedenis en anekdotes. Vaak bewonderen mensen onze moed maar zelf hebben we helemaal niet het gevoel dat we zo dapper zijn, we zijn gewoon aan het genieten en dat doen we steeds ergens anders.

Gweta
Over een strakke asfaltweg op weg naar Gweta. onze volgende bestemming. Hetgele gras schitterde in de zon en tekende sterk af tegen de heldere lucht. Een aantal struisvogels huppelden langs de kant. De Australische Fred maakte het zich ‘gemakkelijk’ achterin in de auto, liggend tussen de bagage gaven we hem een lift. Dit scheelde hem weer een busrit of hobbelen achterop een vrachtwagen, backpacken is toch iets lastiger in Afrika dan in Azie wat wij zelf veel gedaan hebben.

Samen met een gids volgden we een stukje van de route die de missionaris Livingstone rond 1885 heeft genomen. We zagen zijn naam ingekrast staan in de 500 jaar oude baobab boom. 1 Gweta-006tDikke wortels lagen op de grond, alsof ze steun zochten om de dikke gembervormige stam tegen te houden. Vooruitlopend op het regenseizoen kwamen er al wat kleine blaadjes en hier en daar een bloem aan de boom. Aan ‘e’en… kant van de boom hingen vogelnesten, dit was de westkant. De dieren beschermen hun nest graag tegen de harde wind en regen die meestal uit het oosten komt. Livingstone gebruikte deze aanwijzing om zijn koers te bepalen. Ook spinnen hadden een soort nest gemaakt, geen web zoals we die kenden maar meer een vogelnestje. Grotere vliegende insecten dachten hier een schuilplaats in te kunnen vinden maar het enige wat ze hier vonden was de dood, in de armen van de spin. We zagen vreemde insecten en kregen uitleg over de small five:
Leopard Tortoise, Rhinoceros Beetle, Ant Lion, Elephant Shrew, Buffalo Weaver
Ntwetwe Pan
We volgden het hobbelige zandpad en reden door het stralende okergele gras. Verderop werd het lichter, we zagen een zilveren lijn aan de horizon verschijnen. 1 Gweta-014tBoven het zilver een weerkaatsing van het okergeel en daarboven een kobaltblauwe lucht waartegen witte wolken in grillige vormen afstaken. De zilveren strook werd breder en nam de plaats in van het gele gras, we waren op de adembenemend mooie zoutvlakte aangekomen. De zoutvlakte strekte zich over vele kilometers uit en het enige wat klonk was het geruis van de wind en het geknars van het zout onder onze voeten. Flinterdunne laagjes zout hadden zich kunstig opgestapeld en vormden ragfijne structuren. Na de regenperiode zou dit gehele gebied weer onder water staan, nu was het kurkdroog en konden wij er overheen lopen, genietend van dit prachtige gebied.

Meerkatten
Nieuwsgierig stak hij zijn kleine koppie uit het holletje om het vervolgens weer snel terug te trekken. Kort daarna kwam hij weer heel even tevoorschijn en keek ons met zijn kleine kraaloogjes aan: een meerkatje. De wind verjoeg hem weer naar binnen en nu werd ons geduld echt wel even op de proef gesteld maar uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het en kwamen er 9 meerkatjes naar buiten gekropen. 2 Gweta Meerkat-002tZe gingen parmantig rechtop zitten waarbij ze hun staart als steunpunt gebruikten. Na een grondige inspectie bleek de kust veilig te zijn en ravotte de kleintjes wat met elkaar. De zwangere moeder had het er maar zwaar mee, met haar pootjes op haar buik leunde ze achterover alsof ze net een enorme maaltijd achter de kiezen had. Links wierp de zon haar stralen op het landschap, rechts klampten dikke donkere wolken zich samen en werd het donkerder. Daar waar de zomer- en herfstsfeer bij elkaar kwamen ontstond een prachtige regenboog.

Pans
Getroffen door de enorme schoonheid van de zoutpan besloten wij de komende dagen in dit gebied te blijven. Onder politie escorte werden we het eerste stukje op weg geholpen om daarna voor lange tijd geen andere mensen tegen te komen. We zwierven over de Makgadikgadi Pans, de Ntwetwe Pan en de Nkokwane Pan. We kampeerden een aantal nachten op deze enorme uitgestrekte vlaktes met prachtige uitzichten waar de wind soms hard overheen raasde. 3 Ntwetwe Salt Pan-017tEen afwisselend landschap van zoutvlaktes maar ook reden we door struikgewassen met gemeen prikkende takken die krassen op de auto trokken hoewel wij ze zoveel mogelijk probeerden te ontwijken of omhakten. De weg ging over in een karrenspoor en even later was er niet veel meer over dan een vaag spoor met aftakkingen in verschillende richtingen. Ook onze gps was af en toe het spoor bijster maar met behulp van het kompas reden we naar het zuiden. Behalve okergeel en lichtgrijze landschappen troffen we ook gebieden aan die bedekt waren met zwarte en zelfs smaragdgroene stenen. Herinneringen aan de witte en zwarte woestijn in Egypte kwamen weer bij ons boven. Prachtige luchten en ’s nachts een diepdonkerblauwe hemel, bedekt met miljoenen sterren. Een geweldig gevoel van vrijheid overviel ons en dankbaar realiseerden wij ons hoe gelukkig wij waren dat we deze reis samen konden maken.

Kubu Island
Grillige rotsblokken troonden trots boven de horizon uit, samen met de enorme baobab bomen die fier rechtop stonden ondanks hun bijzondere ronde vormen die ons deden denken aan kabouters maar ook aan verhalen uit ‘Lord of the Rings’ en de ‘The Hobbit’. Net als in Cappadocia- Turkije zagen we gezichten in de grillige boomstammen en wijzende vingers in de richting van een tot monster gevormde wolk. 3 Ntwetwe Salt Pan-050tWe reden over de zandvlakte, over een aantal maanden zou dit omgetoverd worden tot een groot meer en de broedplaats van de flamingo’s vormen. Op dit moment leek er geen leven mogelijk in dit droge gebied maar als vanuit het niets kropen de mieren langs om een klein stukje gemorste mie mee te slepen naar hun holletje. Enorme sprinkhanen en andere vreemdsoortige beesten stelden zich aan ons voor.

Khama Rhino Sanctuary
We werden gewekt door een prachtig vogelconcert, vele bont gekleurde vogels schaarden zich rond ons kampeerplekje. Een eekhoorntje kwam een kijkje nemen en pikte graag een graantje van ons ontbijt mee. De komende dagen stond in het teken van dieren spotten en deze keer ging het vooral om de neushoorns. IMG_4891tWij volgden de rhino-toiletten en wederom bleken we geluk te hebben: in totaal kwamen we 29 van deze enorme dieren tegen! Sommigen rollend in het zand, anderen badderend in de modderpoel of verscholen op een schaduwrijk plekje. Een moeder liep met haar baby naar de waterplas en toen we beter keken zagen we dat deze dame een wel hele bijzondere hoorn had, dit was vast Rhinokkio! Haar hoorn was helemaal naar beneden gegroeid in plaats van naar boven, het bemoeilijkte het grazen maar toch slaagde ze er in om wat groene grassprietjes te pakken te krijgen. De zon kwam vroeg op en gaf het landschap een rode gloed. De pumba en jakhals zaten net aan hun ontbijt te peuzelen toen we langs reden. Grote groepen gnoes kuierden over het pad, op weg naar de waterplas. De zebra’s, topi’s en puku’s sloten zich bij hen aan. De pumba had een andere route in gedachten, zijn enorme snor verraadde zijn beroep als buschauffeur. Haastig ging hij er weer vandoor, op naar de volgende stop van waar af hij ons aanstaarde. Op een sukkeldrafje staken ze vlak voor de auto langs over, gelukkig reden wij langzaam anders hadden we zomaar een aanrijding met een enorme neushoorn gehad. Het zicht van deze lompe prehistorische dieren is zeer beperkt dus waarschijnlijk hadden ze ons helemaal niet aan zien komen. Toen ze alle zes vlak voor de auto stil stonden staken ze hun neus in de lucht en snuffelden ze wat. Wij hielden ons muisstil, deze gevaarlijke dieren waren nu wel hel dichtbij en Wendy zat op het dak van de auto. Toen ze uit gesnuffeld waren sjokten ze weer verder, ons met een verhoogde hartslag achterlatend.

Het was schattig om de vele jonge dieren te zien: baby zebra’s, jonge kudu’s en steenbokjes maar ook zwangere topi’s. 1 Rhino Sanctuary-119tDe kleine giraffen kwamen niet boven de auto uit terwijl de poten van de meeste volwassen dieren tot bovenaan onze daktent reikten. Behalve zwarte zebra’s met witte strepen en witte met zwarte strepen zagen we hier een nieuwe variatie. Witte zbra’s met zwarte en bruine strepen. De struisvogelfamilie stapte parmantig rond, de 15 kuikens huppelden om hun lange poten heen. Met ca 30 graden was het een heerlijke temperatuur en we genoten van dit mooie park met haar uitgestrekte pannen, maar ook van de kleinere paadjes door het struikgewas waar af en toe wat impala, kudu en thomson gazelle koppen bovenuit staken. Bij de poel stonden twee neushoorns samen met een groep zebra’s, de oryx durfde niet echt dichterbij te komen maar had wel dorst. Stapje voor stapje naderde hij het water terwijl de zon begon te zakken en wij genoten van dit prachtige schouwspel.

Markeerpunten
Hoe zuidelijker we kwamen hoe meer bomen er in bloei stonden. Het voorjaar was begonnen. IMG_5379tEen half jaar geleden hadden we Europa uit haar winterslaap zien ontwaken, prachtig om te zien hoe de natuur weer tot leven kwam, nu gebeurde dat op het zuidelijk halfrond. Onderweg een belangrijke plaatsmarkering: we passeerden de Steenbokskeerkring. Uiteraard moesten de ibeX steenbokjes hier even bewust bij stilstaan en werden er weer een paar foto’s gemaakt. Even later bereikte wij een volgende mijlpaal: we passeerden onze 30.000 km grens op de reisteller!

Gaborone
Aangetrokken door het rijke culturele leven in de hoofdstad besloten we naar Gaborone te rijden. Helaas bleken er geen theater of muziekvoorstellingen te zijn dit weekend, alles was gesloten. Hoewel de stad zelf niet echt bijzonder was kon de bioscoop samen met een bezoek aan de kroeg enigszins onze culturele behoefte stillen en was het een leuke weekend stop.
Foto album Botswana midden – zuid:

Botswana Gweta Salt Pan
Botswana Gweta Salt Pannov 4, 2013Google Maps Location Photos: 23
Botswana Khama Rhino Sanctuary
Botswana Khama Rhino Sanctuarynov 6, 2013Google Maps Location Photos: 43
 

We maken even een uitstapje naar het noord – oostelijke deel van Zuid Afrika maar komen later weer terug in Botswana….