Botswana

29 oktober – 2 november 2013
Zodra we het vrij luxe en westerse Livingstone verlieten diende het Zambiaanse beeld zich weer aan. Kleine dorpjes, bestaande uit vier tot zes rieten hutjes met buitenspelende kinderen. Een waterput en een ‘grocery’, een pandje van 2×2 meter van waaruit men -vooral lang houdbare- producten verkocht. Verderop stond er een bier reclame op de gevel en de tekst ‘nite club’. Wat zullen ze daar doen? Komen daar de ridders bijeen? (Knight club), of is het een brei clubje? (Knit club), of bedoelen ze toch een bar? (Night club).

Toen stonden we voor het pondje: de grensovergang naar Botswana. Aan de ene kant van de Chobe rivier kregen we onze exit stempels, aan de overkant de nieuwe stempels. De Kwatcha’s werden omgewisseld in Pula’s waarop we weer een omreken factor verzonnen. De komma slechts een plaatsje naar links en dan hadden we ongeveer de dollar prijs, dat was gemakkelijk.

Chobe National Park
Vrijwel direct reden we het noordelijk gelegen Chobe National Park in. We besloten om zoveel mogelijk aan de rivierkant te blijven, daar zouden we de meeste dieren aantreffen. Vanwege de heftige droogte trokken ze allemaal naar het water, in de bush was geen water meer te vinden. 1 Chobe game drive-071tEnorme groepen kudu’s lieten zich van dichtbij bewonderen, hun mooie horens trots omhoog geheven. Sommige mannen stoeiden wat met elkaar waarbij de gedraaide horens met elkaar in de knoop leken te raken. De gouden glans van de impala’s en puku’s schitterde in de zon en vrolijk huppelden ze door het hoge gele gras. De pumba’s keken ons nieuwsgierig aan maar zodra de camera tevoorschijn kwam wisten ze niet hoe snel ze weg moesten rennen die bange schijters. Voor het kleine baby olifantje zat er geen vluchten meer in, bewegingsloos lag hij aan de rand van een opgedroogde modderpoel. Of hij omgekomen is van de dorst of vast heeft gezeten in de modder wisten we niet maar het was wel erg zielig om te zien. We volgden de zandpaden, de sporen in het mulle zand trokken de auto van rechts naar links. Rechts was de afslag naar het water, we zagen de springbokjes als huppelen en de rode en zwarte lechwes dronken bij de rivier. Juist op het moment dat we die kant op wilden gaan zagen we ze uit de bosjes tevoorschijn komen, ca 30 olifanten stonden te schuilen en blokkeerden de weg, oeps! Toen we de andere kant op keken kwamen er nog ca 20 olifanten op hun gemakje aanwandelen, iedereen was van plan om naar de waterkant te gaan…. Wij besloten de volgende afslag maar te nemen, hier was het een beetje te druk, het zandweggetje was maar 2,5 meter breed en liep slingerend naar beneden.

2 Chobe rivier cruise-073tWe passeerden grote groepen buffels, het waren er ca 60 per groep. Het was echt opvallend hoe groot de groepen dieren hier waren en hoe vertrouwd ze schenen te zijn met mensen en auto’s. Toch moesten wij ons blijven realiseren dat ook buffels erg gevaarlijke dieren kunnen zijn, ook al lagen ze heel gemoedelijk in het gras, op slechts een paar meter van ons vandaan. Bewegingsloos lag hij onder de boom, het grote lijf van een olifant. Ten prooi gevallen aan een groep leeuwen, ongelooflijk dat leeuwen hier op olifanten jagen. Dit dier was duidelijk te groot voor een maaltijd, de leeuwen hadden hem achtergelaten om rustig in de schaduw uit te buiken. Helaas hadden ze zich te goed voor ons verstopt, ondanks onze zoektocht naar deze roofdieren kregen wij ze niet te zien.

1 Chobe game drive-106tAls versteend stond hij achter de boom, het leek wel een standbeeld. Ondanks dat wij zijn aandacht probeerden te trekken reageerde hij niet, stokstijf bleef hij staan. Toch wilden wij deze enorme kudu graag beter bekijken, dit was wel een hele mooie man. Uiteindelijk gaf hij zich gewonnen en wierp hij ons een volle blik toe. Snel schoten wij wat plaatjes waarna wij hem bedankte en hem verder met rust lieten. Langs de kant stonden drie olifanten, twee grote en een iets kleinere. Voorzichtig schatte wij onze kansen in om te beoordelen of we er langs konden rijden. Dat was geen probleem, ware het niet dat er net een groep van 28 olifanten aan kwam die zich bij hen wilden voegen. Okee, wij lieten ze voorgaan, dieren hebben tenslotte altijd voorrang. Verderop zagen we nog een Roan antilope deze hadden we nog niet eerder gezien. Helaas was ze nog iets te ver weg om goed te bekijken.

In de namiddag namen we deel aan een boottocht over de Chobe rivier en hierdoor kregen we het mooie natuurgebied vanaf de andere kant te zien. De Chobe rivier vormt de natuurlijke grens dus aan de ene zagen we Botswana liggen en aan de andere kant Namibië. 2 Chobe rivier cruise-087De dieren maakten het niet echt uit in welk land ze graasden, de olifanten en buffels zwommen rustig over en de hippo’s dobberden een beetje in het midden rond. De enorme krokodil lag lekker te zonnebaden op de kant, zijn bek opengesperd vanwege de koelte. De waterbokken vermaakten zich prima in het waterrijke gebied, hier zijn ze op hun best. Leeuwen zagen we hier niet, die houden niet zo erg van water. Ook zijn ze niet geïnteresseerd in de waterbokken, deze scheiden namelijk een bepaalde stof af zodra ze aangevallen worden en daarmee bederven ze de smaak van hun vlees, geen aantrekkelijk hapje voor de roofdieren dus. Grote en gekleurde vogels scheerden over het water, op zoek naar vis. De zon ging onder en dompelde het landschap onder in prachtige kleuren.

Elephant Sands
De snelweg naar het zuiden liep gedeeltelijk door natuurparken, we hadden een goed zicht op de struisvogels, de olifanten, de duikertjes en thomson gazelles. Het uitzicht werd afgewisseld met stukken landbuwgrond waarom vooral graan verbouwd werd. Een deel van de weg was wat breder, dit deel van het asfalt deed tevens dienst als landingsbaan voor de vliegtuigen. Bij een checkpoint werden we verzocht om onze voetafdrukken in een modderbadje achter te laten, ook de auto moest met haar banden door het water en de koelkast werd gecontroleerd op vers vlees. We betraden een beschermd gebied.

1 Olifantjes-007tWij hadden ons net op het terras geïnstalleerd met een heerlijk koel drankje toen de eerste olifant vrolijk kwam aangehuppeld, op weg naar de poel die zich vlak voor ons bevond. Vrolijk stampte hij in het rond en maakte nog wat extra modder los van de bodem om dat vervolgens over zijn rug te sproeien. Nadat hij afgekoeld was wandelde hij op zijn gemak de bush weer in. Even later kwam er een groep van 18 olifanten onze kant op, ook de kleintjes hadden wel zin in een modderbadje maar nog liever: vers drinkwater! Op nog geen 3 meter van ons vandaan lag een drinkplaats waar de dieren gezuiverd water konden drinken, geen zout water zoals in de modderpoel. Geweldig om de dieren van zo dichtbij te zien genieten van deze verkoeling!

De olifanten vertrokken weer maar kort daarna kwam er opnieuw een groep dieren aan. Vier grote mannen deze keer, nu in gezelschap van het eenzame mannetje wat we eerder gezien hadden. De jonge jongen was net uit zijn eigen groep gezet met de opdracht om zelfstandig verder te leven. Hij was nu op zoek naar aansluiting bij de mannengroep. Voorzichtig maakte hij kennis, knuffelde wat slurven en toonde zijn respect aan de ouderen. Zijn nieuwe vrienden leken hem te aanvaarden maar er was nog geen sprake van een echte binding met de groep, het was allemaal nog erg pril en aandoenlijk.

1 Olifantjes-100tVanuit de bush kwamen er nog meer olifanten aangehuppeld, grote en kleinere, hele oude dieren maar ook kleine baby’s. De groep groeide uit tot wel 100 dieren die om de beurt een plaatsje bij het water probeerden te bemachtigen. Soms met wat geduw en trompetgeschal maar over het algemeen ging het er gemoedelijk aan toe. Tot het water op was. Iedere dag wordt er 120.000 liter water aangeleverd, de truck rijdt 6x per dag maar toch slagen de olifanten er steeds weer in om alles in een paar flinke teugen op te drinken. Hoopvol keken ze ons aan: konden wij de kraan even voor ze aanzetten? Ze namen een kijkje in de keuken van het restaurant, grote slurven werden door het raam naar binnen gestoken. Helaas, het gezuiverde water was op en zou niet voor de volgende dag geleverd worden. De groep verwachtingsvolle olifanten zwol aan, een moeder met wel heel klein baby’tje liep doelbewust op het water af. De kleine kon haar maar nauwelijks bijhouden, ze was nog erg wankel op haar pootjes en haast slaapdronken probeerde ze moeder bij te houden. De zon scheen haar stralen op de kleine flaporen die lichtroze oplichtte.

Plotseling werd het onrustig in de groep, grote mannen stampvoette en duwden met hun kop tegen de billen van de ander waarbij er af en toe per ongeluk ook met een slagtand geprikt werd. De dieren probeerden zich los te maken uit het gedrang waarbij ze weer tegen anderen opbotsten die het daar niet mee eens waren en mopperden. Toen bleek waar dit gedrag vandaan kwam: van achter af kwamen er een aantal wilde honden aan en hoewel de olifanten veel en veel groter waren bleken ze erg angstig voor de honden te zijn. Verheugd keken wij toe, de wilde honden zijn vrij zeldzaam en moeilijk te spotten. De honden renden om de olifanten heen, slobberden wat uit de poel en verdwenen weer in het donker. 1 Olifantjes-066tDe gehele nacht brachten de olifanten door rondom het water, vanuit onze daktent konden we de dieren op ca 20 meter afstand zien. Dorstig en wat onrustig scharrelden ze rond. De grote man vond het allemaal wat te lang duren en besloot actie te ondernemen. Het kostte hem vrijwel de gehele nacht maar toch slaagde hij er in om de waterleiding op te graven die vlak naast de auto lag. Als het even niet meezat blies en trompetterde hij door de buizen, het geluid schalde over de campsite. Een paar druppels water en veel gebroken slangen waren het gevolg. Een aantal dieren kwam de campsite op, zoekend naar water rondom de auto’s en grote trucks. De dettol voorbereiding had zijn werk weer gedaan, op slechts 2 meter afstand waren ze voorbij gelopen maar geen interesse getoond in onze watertank hoewel wij wel wat spannende momenten meemaakten. Tegen de dikke olifantenlucht kon onze dettol echter niet op, een van onze vrienden liet een flinke scheet precies bij ons open gaas, de tent bolde helemaal op en giechelend verstopten wij ons onder het laken en hoewel die ook niet zo fris meer rook was het heel wat beter dan die olifantenstank die wel een half uur bleef hangen: bah! De slogan van deze plek luidde niet voor niets: ‘Elephant Sands, where elephants rule’.

Er heerste grote blijdschap toen de truck aankwam met schoon water, het was het wachten waard gebleken. De dieren bleven de gehele dag rond de poel hangen en wij konden uren naar ze kijken, vanuit het zwembad, de bar of gewoon in onze luie stoel, fantastisch!!

Foto album Botswana:

Botswana Chobe NP
Botswana Chobe NPokt 30, 2013Google Maps Location Photos: 23
Botswana Elephants Sands
Botswana Elephants Sandsnov 1, 2013Google Maps Location Photos: 26
 

Door naar het midden en het zuiden van Botswana….