Zuid Afrika – Karoo

11 – 19 Mei 2015
t1 Addo Elephants Park_172Aapje, aapje, aapje, olifantje…Het welkomstteam van Addo Elephants Park stond al klaar. Vrolijk met zijn slurf zwaaiend en met klapperende oren kwam de jonge olifantsman op ons af. Hoewel de olifanten in dit park een stuk kleiner waren dan bijvoorbeeld in de Kruger wildtuin was het toch wel weer indrukwekkend om zo’n dier op de auto af te zien komen. Nadat wij hem de ruimte hadden gegeven om te passeren sjokte hij weer rustig door. Buffels met een wollige bruine wintervacht en opvallend grote horens graasden in het gras. Verderop zagen we een grote groep elanden, tezamen met de zebra’s, de berg op klauteren.

t1 Addo Elephants Park_195Bij het water hadden de verschillende pumba families afgesproken, de kleintjes stoeiden wat met elkaar terwijl de mannen zich stoerder voordeden dan ze eigenlijk waren. De vrouwen maakten zich niet zo druk en keuvelden wat langs de waterkant. Grappig om te zien hoeveel verschillende soorten wrattenzwijnen hier vertegenwoordigd waren: zowel bruinen als grijzen maar ook degenen met de grote buschauffeur snor en die met de rechtopstaande kuif of juist sluikhaar. Pumba in verschillende verschijningen. Op dat moment kwam er een groep buffels aan, de kleintjes huppelden voorop, ze verheugden zich op het verkoelende water. Een van de vele kudu groepen hield zich een beetje op afstand, het werd ze een beetje te druk bij de poel, even later zouden ze op hun gemakje terugkeren.

t1 Addo Elephants Park_208Een olifantje van ongeveer een jaar oud keek ons nieuwsgierig aan, een paar van de paarse bloemetjes waarvan zij aan het snoepen was hingen nog aan haar slurf. De rest van de troep scharrelde wat tussen de struiken en om beurten staken ze op hun gemakje de weg over. De struikjes aan de overkant leken altijd groener tenslotte. Nadat de laatste grote olifant in de bosjes verdwenen was hoorden we een trompet geluid en zagen we een mini slurfje boven een bosje uitkomen. Verschrikt sprong het grijze baby’tje uit de struiken en rende met wiebelende poten op een drafje zijn familie achterna terwijl hij luid trompetterde. De kleine uk deed zich duidelijk dapperder voor dan hij was, blijkbaar was hij geschrokken van de auto. Zorgzaam keek zijn moeder om en nam de situatie in zich op, niets om zich druk om te maken waarop ze weer verder ging met eten. De baby verstopte zich snel onder haar flanken. ’s Avonds hoorden wij de leeuwen brullen en de jakhalzen janken, heerlijke geluiden van de bush.

Jeffrey’s Bay
De golven sloegen tegen de rotsen om even later uit te rollen over het witte strand. Veel gelegenheid om dit te aanschouwen namen we echter niet, we werden aangesproken door Trevor Frost waarop een boeiende avond volgde samen met hem en zijn vrouw Jane. t1 Addo Elephants Park_155Zij trakteerden ons op een heerlijk diner bij de plaatselijke restaurant de Viswijf. De familie Frost had een groot deel van hun (werkende) leven in de bush besteed, fantastisch om elkaars verhalen over bushcamps, ontmoetingen met dieren en mensen en onverwachte situaties te horen. Bij het afscheid kregen we een van Trevors boeken over zijn leven in de bush kado, een mooie herinnering aan een fantastische ontmoeting. (‘Scorched sounds of the Kalahari’, vervolg op ‘Where leopards cough’).

Jukuni
Wij vervolgden onze route langs de Sunshine coast. We passeerden de ruige Storm’s Rivier Canyon bij het bosrijke en heuvelachtige Tsitsikamma om vervolgens een bezoekje te brengen aan Jukuni Sanctuary. t2 Jukani_205Een rijke verzameling van grote katten waren hier opgevangen. Zo zagen we Bengaalse tijgers, waarvan zelfs ook een wit exemplaar, Siberische tijgers, een zwart luipaard, jaguars, puma’s, cheetah’s, en caracal katten. De meeste dieren waren afkomstig uit gevangenschappen en zodoende niet in staat om zelfstandig in de natuur te overleven. Hoewel de dieren hier wel in hokken leefden hadden ze relatief veel vrijheid en vooral geen vijanden wat de blinde tijger erg goed beviel.

Oudtshoorn
Een prachtige bergroute door het Kammanassie Nature Reserve volgde. Uitzichten over het lager gelegen dal wisselde zich af met nauwe doorgangen door de t3 Onderweg_013canyons gevormd door oranje en witte rotsen. Een rijk flora en fauna maakte het geheel compleet. Vervet aapjes sprongen van boom naar boom en het riviertje sijpelde naar beneden en vormde een watervalletje tussen de rotsen door. Glooiende heuvels namen het landschap over en voerde ons naar Avontuur. Anders dan de naam deed vermoeden bleek het een rustig dorpje in de vallei te zijn. Bloeiende Aloë Vera planten, overstekende bruine martertjes en huppelende struisvogels verlevendigden het beeld. Dit was van oudsher het struisvogelgebied tenslotte. Een flink aantal struisvogel boerderijen boden zowel dieren als eieren te koop aan maar ook gebruiksvoorwerpen en geschenkjes zoals gekleurde veren plumeau’s en lantaarns gemaakt van uitgeblazen eieren.

Cango Caves
Indrukwekkende vormen, kleuren en structuren lagen verborgen onder de rotsen.De cango caves bleven eeuwen lang onontdekt, de bushman waren de eersten die een van de grote zalen gebruikten als onderkomen. t5 Cango Caves_061De dieper gelegen ruimtes beschouwden zij als de woonplaats van de aardmoeder. De grootste hal had een fantastische heldere accoustiek, wat zou het mooi zijn om hier naar een concert te kunnen luisteren met dit bijzondere decor. Pas in de 18e Eeuw zijn ontdekkingsreizigers verder de grotten in geklommen en ontdekten het natuurschoon. Stalagmieten ontmoetten de stalactieten na druppel voor druppel gegroeid te zijn. langzaam sijpelde het water de grot in en liet de sculpturen met nog geen 1mm per 100 jaar groeien. Het sediment wat met het water meekwam kleurde het geheel. Een prachtig kunstwerk van de natuur, ieder plekje was anders vormgegeven, echt prachtig om daar tussendoor te mogen wandelen.

Swartberg Pass
Over het gravelpad slingerden wij tussen de rotspartijen door, onder overhangende rotsen door en langs steile afgronden. Okergele stenen werden afgewisseld met diepe steenrode tinten, gecombineerd met een rijke variatie aan plantensoorten. t6 Swartberg Pass_009Verderop had het helder groene mos de rotsen gekleurd, het leek alsof de vlakke panelen geschilderd waren. 1583mtr bedroeg de top van de berg, een groene vallei lag aan onze voeten. De wind gierde over de top, zowel onze haren als de vacht van de grote baboons wapperden in de wind. Een stukje verder werd het dal gevormd door een canyon, de heldere planten in de diepte verraadde water in de bodem en toonde wat ooit de route van de rivier was geweest. Zodra wij de bergketen doorgestoken hadden bereikten we een uitgestrekte open vlakte waar de donker bruine aarde en de goudgele graspollen de hoofdtinten vormden. Een enkel schaapje en wat klipdasjes scharrelden door het schijnbaar dorre gebied. Dit landschap deed ons sterk aan Namibië denken.

Karoo nationaal park
Een kudu keek ons aan met haar diepe bruine ogen. Een groepje springbokjes sprongen sierlijk met alle vier de poten in de lucht. Op het hoogste punt leken ze even te zweven om daarna weer elegant op hun hoefjes neer te komen om de sprong kort daarna weer te herhalen. t7 Karoo NP_005De groep elanden renden snel de bergen in zodra ze ons aan zagen komen, net als de rode hartebeesten. Ook de oryxen bleven op gepaste afstand. Wij volgden de 4×4 routes door het gebied, gekenmerkt door sterke hoogte verschillen, grove keien op het pad en doorkruisen van droge maar mulle rivierbeddingen. Hoewel het landschap prachtig was met haar pastelkleurige rotsen troffen wij helaas niet veel dieren aan op deze route. Een groepje struisvogels wapperden even met hun vleugels en schudden met hun kont veren maar zetten het daarna op een rennen, richting de veilige bergwand.

Foto album Zuid Afrika – Karoo:

Zuid Afrika Karoo
Zuid Afrika Karoomei 11, 2015Google Maps Location Photos: 30
 

Onze route door de bergen voor het laatste stukje richting Zuid Afrika – Cape Town….