18 – 29 April 2015
Wederom een bijzonder moment: onze 60ste grensoversteek was een feit! Zonder problemen reden wij Zuid Afrika binnen. Na een paar ki kilometer werden we verwelkomt door de dieren in Kruger Wildtuin.
Kruger Wildtuin National Park
Het was niet de eerste keer dat we Kruger bezochten maar iedere keer was het toch weer anders. Deze keer brachten we een aantal dagen door in het zuidelijk deel van het park. Wij speurden kleine paadjes en grote open vlaktes af naar wild.
Een grote groep buffels graasden in de wei, de kleintjes ravotte samen. Een kleine kudu huppelde vrolijk achter haar moeder aan de weg over, vlak voor de auto langs. Het donkerbruine martertje stak even zijn puntige neusje onder de bosjes uit maar verdween toen weer snel in zijn holletje terwijl de vervet aapjes behendig van boom naar boom sprongen. Bij de rivier nam een groep olifanten zojuist een bad, met hun slurf sproeiden ze het verkoelende water over de rug. Verderop in de rivier genoten ook de hippo’s van hun bad. Hier geen helder bergwater, de hippo’s hadden zichzelf ruimschoots voorzien van een scheut groen schuim, hun bad was totaal bedekt met geurend kroos. Even glipten er wat van het groene goedje in de neus van de grote reus maar een flinke niesbui liet het weer snel verdwijnen. Vanaf de hoge boomtoppen keken de ooievaars toe en gniffelden even toen ze het geïrriteerde gezicht van de hippo zagen toen er een takje van de boom bovenop zijn neus belandde. Snel draaide de ooievaar zich om toen de hippo omkeek. Alsof hij er niets mee te maken had richtte de vogel zijn kop naar de zon en genoot van de warme stralen.
Hoewel het vanaf een grote afstand was werden ze toch gespot: drie cheeta’s lagen heerlijk te genieten op het rotsblok, het zonnetje had de steen verwarmd. Even tilde de grootste van de drie haar kop op en keek ons aan. De nieuwsgierigheid van de twee kleineren was gewekt en daar staken nog twee koppies boven het gras uit. Ze stoeiden een beetje samen waarbij de ene pardoes van de steen af rolde. Hoewel wij het fantastisch vonden om naar deze bijzondere dieren te kijken tikte het klokje door, de eerste sterren verschenen aan de hemel wat betekende dat de poort bij de camping spoedig zou sluiten.
Plotseling stuitte wij op een stilstaande file, slechts af en toe schoven de auto’s een metertje op. Al snel werd duidelijk wie de opstopping veroorzaakten: drie enorme leeuwen mannen sjokten op hun gemak over de weg. Zodra de voorste auto probeerde om links te passeren deden de leeuwen een paar stappen naar links. Zodra de automobilist het aan de rechterkant probeerde was dit een teken voor de dieren om juist naar rechts uit te wijken. Nog zeven kilometer te gaan en zes minuten resterende tijd tot aan de sluiting: wij waren niet de enigen die het wat benauwd kregen. Net op tijd gaven de leeuwen hun spelletje op en lieten de stroom auto’s passeren. Nog snel een groet en foto in het voorbijgaan, net op tijd bereikten we gezamenlijk de kampeerplek voor die nacht.
Baboons lagen uitgestrekt op het warme wegdek, de stoere man genoot van zijn vlooi beurt door de charmante baboon vrouw. De bruine blaadjes aan de bomen gaven de omgeving een herfstachtige sfeer, in tegenstelling tot Mozambique had de herfst hier duidelijk haar intrede gedaan. Tussen het hoge gras lag iets bruins verstopt, was het een klippie, een mooie ronde rots? De dubbele punten verraadde het dier: een enorme witte Rhino knabbelde aan het gras net naast de weg. Wat verschrikt keek hij op toen we vlak naast hem stopte. Uit zijn onrustige bewegingen begrepen we dat hij niet echt van ons bezoek gediend was waarop wij hem verder lieten grazen. Een pumba familie rende snel over, moeder voorop en vader als hekkensluiter achter een zestal baby wrattenzwijntjes. De impala’s hadden geen problemen met onze komst, rustig vervolgden zij hun bezigheden, af en toe staarde eentje ons aan met haar diep bruine ogen.
Het leek wel een Siamese tweeling, hun lange benen om elkaar heen gestrengeld en met de billen stevig tegen elkaar aan. Ritmische bewegingen met de nek werden volledig synchroon uitgevoerd. Met een flinke stoot van de kop werd de ander uitgedaagd waarop een korte stoei sessie volgde om daarna weer als twee standbeelden een kant op te staren. Het bijzondere gedrag van de twee giraffen vormde voor ons zowel een roadblock als een mooi schouwspel. De eenzame gnoe temidden van een groep zebra’s zocht de schaduw van de boom op. De zebra’s hadden echter minder last van de warmte en scharrelden wat tussen het hoge gras. liefdevol plaatste het mannelijke dier zijn kop op de rug van zijn gestreepte gezellin terwijl de baby een slokje nam bij zijn moeder: een vredig familie tafereeltje.
Plotseling stak het prachtig gevlekte dier de weg over om zich aan de overkant nog even nieuwsgierig om te draaien en ons intensief aan te kijken. Wij stonden oog in oog met een luipaard! De schemering had inmiddels haar intrede gedaan, de camera had moeite met het vastleggen van dit mooie moment. Kort daarop verstopte het dier zich in de bosjes, rustig afwachtend op ons vertrek waarna hij zijn weg weer kon vervolgen. Na de cheeta’s en leeuwen was dit onze derde katten ontmoeting in een paar dagen. Even later werd dit aantal zelfs uitgebreid. Wij draaiden de hoek om richting ons camp voor die nacht. Wij leken de enige weggebruikers, het diepe rood van de ondergaande zon gaf het landschap een bijzondere sfeer. Onverwachts verscheen de volgende kat naast ons venster, snel liet Ray het raam oplopen, het kwijl droop vanuit de mondhoeken van het dier omlaag. Hoewel wij het fantastisch vonden om wederom een ontmoeting met een luipaard te hebben vormden wij niet graag zijn hapje die avond.
Onder duizenden sterren genoten wij van de prachtige avond toen wij geritsel hoorden langs het hek. Op zijn gemakje sjokte een genetkat langs het gaas en minutenlang volgden we het bruin-wit gevlekte dier. Zijn volle staart zwabberde vrolijk achter hem aan, het zwarte puntje, fier in de lucht. Ondanks de vele bezoeken die wij de afgelopen twee jaren aan de wildparken gebracht hadden was het ons nog niet eerder gelukt om een genetkat te spotten.
Een prachtige kudu man poseerde voor de camera, zijn enorme horens staken waardig in de lucht, de goudgele haren op zijn borst wapperden in de wind. Even verderop zwaaide de olifant ons uit. Hij klapperde wat met zijn oren, slingerde met zijn slurf en groette ons met zijn kraaloogjes. Ons bezoek aan Kruger kwam ten einde. Naast talloze kleine dieren zoals verkleurmannetjes, schildpadden en bezige mestkevertjes hadden wij deze keer ook de volledige big-5 gespot: de buffels, Afrikaanse olifanten, de neushoorn, leeuwen en zelfs de luipaarden. Wat een geweldige ervaring!
Gauteng
Een prachtige route door het binnenland, compleet met kleurige bloesems langs kleine dorpjes vormde de Genesis route richting Gauteng. Naast tomaten en ui werden verschillende citrusvruchten afkomstig van de vele fruitplantages te koop aangeboden in de padstals.
Toen we de mijnenstreek inreden werd de lucht donkerder en dreigender. Ter hoogte van Badplaats kwam het met bakken uit de lucht, in tegenstelling tot wat de naam deed vermoeden was er hier meer water van bovenaf dan van onderaf, dit werd badderen in de regenplassen. Bij een boerderij vonden we een plekje voor de nacht en in gezelschap van een aantal locals beleefden wij een bijzondere avond aan de bar. Naarmate de alcohol vloeide, waarbij ook wij steeds meer aparte mixen toegeschoven kregen, daalde het niveau en vernamen wij geregeld met gekromde tenen hun stellingen en opinies. Al met al een gezellige maar ook aparte avond.
Lion park
Slechts een telefoontje bleek voldoende te zijn om ons te overtuigen, een detour langs Mulbarton-Johannesburg op weg naar onze vrienden Magda en Louis. Een aantal heerlijke dagen volgden vol verhalen en ervaringen maar ook lachend en heerlijk etend. Wij waren weer even thuis in ons Afrikaanse huis. Gezamenlijk brachten wij een dag door in het Lion park. Voor het eerst zagen wij hier naast de ‘gewone’ leeuwen een groep stralend witte leeuwen. Ook luierende cheetah’s, zowel gestreepte als gevlekte hyena’s, giraffen en bokken hadden ze hier verzameld. De camera maakte overuren met vele dierenfoto’s tot gevolg.
Golden gate
Langs uitgestrekte landerijen waar vooral mais verbouwd werd maar ook dikke stieren rondscharrelden vervolgden wij onze route naar het zuiden. Opvallend was de huidskleur van de mensen die wij onderweg tegenkwamen. De roodbruine glans deed ons sterk denken aan de San bevolking die wij in Botswana hadden ontmoet.
Bergen verrezen aan de horizon, wij bereikten Golden gate. In het mooie dorpje Clarence genoten we van een bier-, en ciderproeverij van de lokale brouwerij. Op het dorpsplein stonden een aantal oude auto’s opgesteld, even waanden wij ons terug in Uruguay. Toen wij de volgende ochtend wakker werden had de herkenning aan Zuid Amerika nog sterkere vormen aangenomen: met slechts +1C en rijp op de tent was het knetterkoud. We waren in Winter Wonderland aangekomen! Gelukkig bracht het zonnetje hier een beetje verandering aan maar de herfst liep hier al duidelijk ten einde en de winter was in aankomst. Prachtige kleuren en grillige rotsformaties maakten de wandeling door het berggebied meer dan de moeite waard. Baboons speelden op de rotsen en vogels vlogen af en aan terwijl de wind om de rotspunten gierde.
Foto album Golden gate:
Op de valreep van onze lange reis doen we nog een nieuw land aan:
Lesotho – Malealea….