Zuid Afrika – Cape Town

19 – 29 Mei 2015
Wij vervolgden onze route door bergachtig gebied, afgewisseld met een woestijnachtige sfeer. Geen zandwoestijn deze keer maar uitgestrekte vlaktes fijne rotsen en keien in verschillende donkere kleurstellingen. Glooiende lijnen overheersten over de vallei, omsloten door sierlijke bergruggen.

t1 Franschhoek_010De geplande campsite bleek gesloten te zijn, net als de tweede. Naar aanleiding van een tip vervolgden wij onze tocht naar het Tankwa National Park om een plekje voor de nacht te vinden. De borden en de gps wezen ons de weg maar toen beiden in the middle of nowhere stopten met hun aanwijzingen konden wij geen park of entree ontdekken. De omgeving was echt prachtig en verlaten wat ons spontaan deed besluiten om een laatste wildkampeerplek te kiezen. Of we nu in of naast het park kampeerden kwamen wij niet te weten maar het belemmerde ons niet om van de schitterende zonsondergang te genieten en nog eenmaal de absolute vrijheid te ervaren.

Franschhoek
Dwars door de Verlaten kloof pas, gevolgd door de t1 Franschhoek_020Hottentot pas en uiteindelijk de schitterende Franschhoek pas. Een mooie route door het oude stadje Worchester waar vooral de vele goed onderhouden kerkjes pronkten. Zo bereikten wij de wijnstreek. De druivenplantages lagen er nu in het winter seizoen wat verlaten en dor bij maar de wijnkelders rondom Franschhoek bleken goed gevuld te zijn.

t1 Franschhoek_097De wijn bus bracht ons naar de eerste winery maar om 10:00 uur vonden wij het nog een beetje te vroeg dus dronken we een heerlijke koffie in de tuin nadat we de grote stalen wijnketels bekeken hadden. Bij de volgende stop kregen we vier soorten wijn te proeven, gecombineerd met handgemaakte bonbons. Verderop serveerden ze een combinatie van wijnen en olijfolie. De echte ‘South African experience’ kregen we toen er een wijnproeverij gecombineerd werd met diverse soorten biltong en droëwors. De wijnbus werd vervangen door de wijntram en in een slakkengangetje werden wij over het spoor naar de volgende twee wijn boerderijen t1 Franschhoek_086gebracht waar weer een selectie uit hun uitgebreide collectie op onze smaakpupillen wachtte. Na zes bezoeken en zo’n twintig glazen proeverij konden wij het echter niet meer geheel naar waarde schatten. Naast de wijnproeverij onderwierpen wij ons aan de lunch en diner test en bezochten verschillende restaurantjes in het sfeervolle dorpje. De tijd dat onze maaltijden vooral gebaseerd waren op avocado, tomaat en ui lag echt achter ons en wij smulden van de heerlijke (lokale) gerechten.

t1 Franschhoek_043Somerset West
Wederom waren wij welkom bij onze vrienden Bonnie en David. De heerlijke cottage stond weer voor ons klaar. We genoten van een aantal gezellige dagen met elkaar, gecombineerd met onze werkzaamheden rondom de auto. De bagage werd omgepakt, de winterkleding hoefde niet langer in Afrika te blijven, in tegenstelling tot de zomerkleding die wel in de auto bleef. Een grondige schoonmaakbeurt was op zijn plaats en Ray veranderde de baljoints aan de voorkant, ze hadden het behoorlijk zwaar gehad de afgelopen 27 maanden en waren duidelijk aan vervanging toe.

t1 Franschhoek_116We namen afscheid van onze vriendin Kate in Cape Town, beleefden de voorlopig laatste gezellige avond met onze vrienden Julika en Serge in Somerset West en tenslotte zwaaiden Bonnie en David ons uit. Met een wat gemengd gevoel lieten wij de auto achter, onze IbeX vriend kreeg een mooi plekje bij Duncan in Cape Town, in afwachting van de vervolgplannen. Het vliegtuig wachtte op ons. Met moeite maar ook met een dankbaar gevoel over onze fantastische reis namen wij uiteindelijk afscheid van ons geliefde continent Afrika.

Foto album Zuid Afrika Cape Town:

Zuid Afrika Cape Town
Zuid Afrika Cape Townmei 15, 2015Photos: 21
 

Terug naar Nederland waar een nieuwe fase op ons wacht….