Zambia – Victoria Falls

7 – 17 Februari 2015
‘Neptune farm – we are on the ground’ sierde het grote bord aan de kant van de weg. Wat vertwijfeld sloegen wij het bospad in, leidde dit naar de campsite die we in gedachten hadden? We werden hartelijk ontvangen door een gepensioneerde heer. Zittend aan de kitscherige bar in zijn woonkamer vertelde hij ons van alles over zijn ervaringen in verschillende landen op meerdere continenten. t1 Livingstone_003Helaas waren het meestal geen vakantie uitjes geweest, deze zeer bereisde man was generaal van het Zambiaanse leger geweest en had in die hoedanigheid veel oorlogs-, en probleemgebieden bezocht. Toch wist hij ook veel positieve herinneringen op te halen en regelmatig klonk zijn schaterlach door de kamer. Hoewel de campsite zelf er wat armoedig uitzag en er door de power cut geen elektra en stromend water aanwezig waren besloten we hier toch te blijven. We kregen de sleutel van de ‘mooiste chalet’ en twee emmers met water, zo konden wij ons op sanitair gebied redden.

Nsobe
Een hele andere ervaring hadden we bij het Nsobe Game Park. Geheel onverwachts vonden we hier een fantastische plek aan het water. t1 Livingstone_026Terwijl de eendjes wat rond de auto scharrelden op de campsite renden de vervet aapjes over het veld en doken in de vuilnisbak in de hoop op iets lekkers. De kleintjes stoeiden samen en rolden over elkaar heen waarna ze als een speer de boom in schoten. Vinnig trok moeder aap aan de arm van haar zoon waardoor hij ondersteboven de boom weer uit kukelde. ’s Middags deden we een game drive over het uitgestrekte privé terrein en stonden wij oog in oog met zebra’s en impala’s maar ook een enorme groep black lechwe kwam ons tegemoet. In totaal waren hier wel 15 soorten antilopen aanwezig. Even verderop stond de eenzame donkere giraf wat aan een boomtop te knabbelen. Een enorme leguaan dook in het water om een paar visjes te pakken te krijgen.

Lusaka 
Het nieuwe stadion glansde ons tegemoet, de enorme parkeerplaatsen van de nieuwe winkelcentra lagen er keurig bij terwijl er in de winkels nog flink geklust werd voor de opening. Nieuwe restaurantjes en t3 Lusaka_013barretjes waren geopend en om klanten te trekken prezen ze hun verse koffie, lekkere broodjes en pizza’s uitgebreid aan. Toen we hier 16 maanden geleden waren was het ons al opgevallen dat deze stad in beweging was maar dat alles zo snel uit de grond gestampt werd hadden we toch niet verwacht, een booming city. Gelukkig waren de zebra’s, giraffen en kudu’s nog niet van de campsite verdreven en keerde het Afrika gevoel weer terug.

Livingstone
Door een prachtig groen heuvelgebied vertrokken wij naar het westen, richting Livingstone waar de Victoria Falls op ons wachten. t4 Livingstone_014Onderweg werden we aangehouden voor een politiestop en wij bereidde ons voor op een kletspraatje met de heren maar al snel werd de auto omcirkeld door vrouwen met stoffers en poetsdoekjes. Ze vroegen om een donatie voor de vrouwendag die ze georganiseerd hadden. Een stap in de richting om meer stemrecht voor de vrouwen te krijgen en het huiselijk geweld onder de aandacht te brengen. Terwijl wij luisterden naar hun standpunt en vervolgens iets in de box stopten verwenden de dames onze IbeX met hun poetsdoek tot de voorkant glom. Voor de gehele auto hadden ze helaas geen tijd, de rij achter ons groeide gestaag.

t2 Victoria Falls_006Victoria Falls
Met een oorverdovend geluid kletterde het water naar beneden, al vanaf het eerste uitzichtpunt hadden we een prachtig zicht op de enorme watermassa die hier naar beneden donderde. Dit beeld was absoluut niet te vergelijken met de Vic Falls die we in de droge periode gezien hadden, toen was het niet meer dan een klein en zielig straaltje geweest. In tegenstelling tot toen zagen we nu niets van de enorme zwarte rotswand, die was volledig bedekt door de waterval.

Van alle kanten kwam het water ons tegemoet: opgespat maar ook condens en spetters van de waterval. Of ook de regen haar aandeel hierin had werd niet helemaal duidelijk, de zon scheen nog volop tenslotte. t2 Victoria Falls_066Hoe het ook zij, het feit was dat wij al snel volledig doorweekt waren en klaar waren voor het ‘wet-t-shirt-contest’. Hoewel de fotocamera het minder leuk vond hadden wij maar wat plezier om de situatie, als verzopen katjes genoten wij van het prachtige uitzicht. Gelukkig was het hier niet zo koud als bij de Iguazu watervallen in Brazilië en Argentinië! Zelfs op de schuin aflopende brug over de kloof stond een laagje water en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt door twee jongetjes die deze plek omtoverden tot een waterglijbaan. Wij waren niet de enigen die hier met een grote lach rondliepen, overal kwamen we kleddernatte maar vrolijke mensen tegen.

t2 Victoria Falls_099Prachtig heldere kleuren vormden een dubbele regenboog, langs het water tot diep in de kloof. Even verderop werden de kleuren via de donker blauwe lucht op het helder groene gras geprojecteerd, een fantastisch schouwspel. Het water stortte met veel geweld naar beneden terwijl in de verte het onweer klonk waardoor het dramatische effect nog meer versterkt werd.

 

Kabula 
Verder naar het westen namen de gaten in de weg toe tot het een zigzag route tussen de kuilen door werd, het leek Tanzania wel. De route leidde langs de goed gevulde Zambezi rivier die in directe verbinding stond met de Vic Falls in Livingstone Tussen het groene gras schemerde hier en daar wat rood en wit zand tevoorschijn, we kwamen duidelijk al meer in de richting van Namibië waar deze grondsoorten veelvuldig voorkwamen. Een enorme groep hippo’s had een lekker plekje in de zon gevonden: op de witte zandbank in de rivier.

Plotseling maakte de auto een vreemde beweging en een raar geluid, de rechter achterkant zakte naar beneden. Grondig onderzoek was niet nodig, een klapband was de oorzaak, met een hard sissend geluid liep de band vinnig leeg. De veroorzaker liet zich echter niet zien. Al snel stopte er een automobilist om ons hulp te bieden maar dat was niet nodig. In nog geen half uurtje hadden we alles weer gefikst, hadden we de band verwisseld en waren we weer op pad. t5 Sioma_004Dit ging een stuk sneller dan bij de jongens die we even verderop tegenkwamen, bij gebrek aan goed gereedschap en een compressor was de klus een stuk lastiger. Hun grootste probleem zat hem echter in de verschillende maten van de band en de verbogen velg waarbij er niet alleen lucht uit het gaatje ontsnapte maar vooral langs de aansluiting van beide. Naarstig werden er tissues tussen de kier gepropt maar dat bleek toch niet afdoende. Al binnen een half uur nadat we de jongens met een -zo goed mogelijk opgeblazen band- hadden achtergelaten stonden ze weer langs de kant. Wij startte een tweede compressor ronde maar veel vertrouwen hadden we niet in het project. De jongens maakten zich er echter totaal geen zorgen om, bij gebrek aan een krik werd de auto opgetild en opgewekt werd het wiel weer onder de auto geplaatst. Het gaatje hadden ze inmiddels gedicht met een gevonden bout. Ach ja, in Afrika moet je extra creatief zijn zo bleek maar weer eens!

Foto album Zambia Victoria Falls:

Zambia Victoria Falls
Zambia Victoria Fallsjan 17, 2015Google Maps Location Photos: 32
 

Wij brengen een bezoek aan de speciale dieren in Mukuni, Zambia….