Namibië – Epupa Falls

24 – 28 Februari 2015
De route voerde langs groene acacia bomen geplaatst in rode aarde, contrasterend met de stralend blauwe lucht. De golfplaten hutjes van de San bevolking schitterden in de zon, termietenheuvels van wel 3 meter hoog wierpen hun schaduw op de woningen. Een klein jongetje hielp zijn moeder bij de waterpomp, het zweet liep van zijn hoofd en deed zijn oranje-achtige San huid glanzen. De ezeltjes graasden wat tussen de weinige grassprietjes langs de kant van de weg, een klein geitje rende snel over.

Verderop veranderde het landschap, de aarde werd helder wit en de palmbomen stonden fier in het veld, de grote bladeren maakten een ruisend geluid. De dames waren gekleed in wijde bloemetjesjurken, t2 Kunene rivier_007een nieuwe Wibra vestiging zou hier vast goede zaken kunnen doen. Vrijwel alle plaatsnamen begonnen met een ‘O’: Ondangwa, Okutopala, Oshakati, Ongwediwa, Omagongathi en Oshikuku om er maar een paar te noemen. Wij bevonden ons in het uiterste noorden van Namibië. Hoewel het absoluut niet te vergelijken is met de Hollandse randstad betrof het hier het drukst bevolkte deel van Namibië, hier woonden namelijk 22 mensen per vierkante km terwijl er in het zuiden maar 0,5 personen per km2 te vinden waren. In de regio van Den Haag ligt dat aantal echter iets hoger: ‘slechts’ 6000 personen per km2!

Himba
Het water nam het beeld van het landschap over, weilanden stonden onderwater en het leek alsof de koeien groentesoep aten in plaats van droog gras. Wij reden door het moerasgebied en langs de Kunene rivier, aan de overkant zagen we Angola liggen. Kort daarop verraste de omgeving ons opnieuw, heuvels verrezen aan de horizon. t4 Epupa Opuwo_044Het vlakke oppervlak ging over in glooiende bergen met prachtige uitzichten over de groene vallei. Grove rotsblokken in combinatie met rode aarde voorzien van kleine boompjes. Het was vooral de Himba bevolking die hier haar leefgebied had gekozen. Hoewel de vrouwen vrijwel naakt liepen zagen ze er niet bloot uit. De rode klei bedekte hun lichaam en gaf het een mooie diep rode gloed. De talloze sieraden trokken de aandacht naar hun gezicht. Schoenen droegen ze meestal niet maar brede enkelkettingen versierden hun schenen. De borsten waren ontbloot en rijkelijk voorzien van koperen kettingen met prachtige kralen. Het haar droegen ze in een soort dreadlocks voorzien van klei, vaak ook met kralen.

t4 Epupa Opuwo_005Onder de boom had een groepje kinderen zich verzameld, de onderwijzer gaf ze hier les. In de ronde lemen hutjes was geen plaats voor een leslokaal maar dat scheen ze niet te deren, het ging prima op deze manier. Al zouden ze een schoolgebouw gehad hebben dan nog verkozen ze vermoedelijk de buitenlucht, iets wat we al veelvuldig in Afrika tegen waren gekomen. Verderop speelden een paar kindjes wat in het zand, de rivier lag er kurkdroog bij. Hun haren waren in twee strengen gedraaid en hingen als slangen over hun gezicht. Een kort rokje hadden ze om hun middel gebonden. De vrouwen droegen vaak een lederen dierenhuid als rok, de mannen hadden meestal een geplooide lap om. De baby’s waren naakt op een sierlijke ketting om hun nek en middel na. In een draagboek van dierenhuid werden ze op hun moeders rug gedragen. Doordat de mannen hun huid niet insmeerde met de klei zoals de Himba vrouwen had hun huid een veel donkerdere tint, tegen het diep zwarte aan. Hun speer droegen ze aan de band om hun middel, naast het hoesje van de mobiele telefoon.

Epupa Falls
Met een enorm kabaal stortte het water uit de Kunene rivier zo’n 60 meter naar beneden en vormde de dramatische Epupa Falls. Het water stroomde tussen de rotsen door in verschillende richtingen en zocht al draaiend en kolkend een weg t3 Epupa Falls_081naar beneden. De rond uitgeslepen rotsblokken toonde aan dat dat al een tijdje aan de gang was. Het water spatte op en zorgde voor een verkoelende douche. Bij zonsondergang werd het schouwspel nog sterker en deed het opspattende water ons erg denken aan de El Tatio geisers in Chili. Het begon harder te waaien wat een oorverdovend geluid teweegbracht, de grote rammelende palmbladeren in combinatie met het bulderende water.

Bergroute
Wij vervolgden onze route door de bergen maar niet voordat we extra diesel ingeslagen hadden. Aangezien hier geen Shell of Total tankstation te bekennen was waren wij aangewezen op de zwarte markt. Ergens in een schuur werd de brandstof vanuit een groot vat overgegoten in oude 5 liter waterflessen wat vervolgens in de tank stroomde. Nadat onze IbeX zijn buikje weer vol had werd de schuur gesloten en was er niets meer van het handeltje te zien.

t4 Epupa Opuwo_021Wij volgden de sporen, zand wisselde zich af met keien. Een prachtige route door een ruig gebied waarin we vrijwel niemand tegenkwamen. We doorkruisen droge rivierbeddingen vol diep poederzacht zand. Jonge baobab bomen zochten naarstig naar een slokje water, hun eeuwenoude familielid stond met zijn dikke grillige stam stroomopwaarts, kleine groene blaadjes prijkten aan de takken. We klauterden over de keien die het spontaan op een rollen zetten en hun weg naar beneden zochten terwijl wij gehoopt hadden op een beetje (be)grip van de stenen. Een wiel verloor zijn steun en de traction control sloeg aan. De auto helde vervaarlijk over en gleed vervolgens weer omlaag en zocht steun op de volgende rots. Voorzichtig kroop hij weer omhoog om vanaf de top een begaanbare route naar beneden te kiezen. Na wat spannende momenten keerde de rust weer terug en dartelden de struisvogels voor ons uit over het gravelpad.

t5 Opuwo_005Opuwo
Een bijzonder plaatsje in de noordelijke provincie. Verschillende Himba tribes leefden hier gemoedelijk samen met de traditionele Herero’s. Zo weinig kleding als de Himba’s droegen zo ingepakt waren de Herero’s. Lange meerlagige jurken compleet met hoed en wollen omslagdoek ook al vielen de mussen van het dak van de warmte. Daarnaast woonde er een moderne bevolkingsgroep in Opuwo waarvan vooral de jongeren gekleed waren volgens de laatste mode naar westerse maatstaven. Een sterk gemengd gebied, echter mensen met een blanke huid ontbraken compleet in het straatbeeld. Wij vormden daarom een bezienswaardigheid voor de inwoners maar ook een potentiële afzetmarkt voor hun zelf gemaakte sieraden.

Foto album Namibië Epupa Falls:

Namibia Epupa
Namibia Epupafeb 24, 2015Photos: 27
 

Nadat wij onze voorraadboxen weer wat hadden aangevuld met verschillende etenswaren verlieten wij het noorden van Namibië om een kijkje te nemen in het net nieuw geopende gedeelte van Etosha National Park: Olifantsrus….