Algemeen
Het klimaat op Tobago is tropisch. Er valt ongeveer 200 cm regen per jaar en er zijn twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot januari en het droge seizoen van januari tot juni. Anders dan andere Caraïbische eilanden, hebben Trinidad en Tobago maar in zeldzame gevallen te maken met tropische stormen. Tobago heeft een oppervlakte van 300 km² en een bevolking van ongeveer 50.000 mensen, 17.000 daarvan wonen in de hoofdstad Scarborough . Het eiland is van vulkanische oorsprong. Het is 42 km lang en 10 km breed. Het hoogste punt is Pidgeon Peak (572m).


Geschiedenis
Tobago werd in 1498 ontdekt door Christoffel Columbus. Hij noemde het eiland, dat werd bewoond door Cariben Indianen, Bella Forma. Later werd de naam gewijzigd in Tobago, waarschijnlijk naar tabak. De oorspronkelijke bewoners werden door de Spaanse kolonisten vrijwel uitgeroeid, de rest ging op in de nieuwe bevolking. Het eiland is in totaal 22 keer van bezitter veranderd. Onder andere Frankrijk, Nederland, en ook Groot-Brittannië hebben het eiland in handen gehad.
In de tijd dat het eiland Nederlands bezit was, werd het Nieuw Walcheren genoemd. De Zeeuwen - onder opdracht van de Vlissingse gebroeders Adriaen en Cornelis Lampsins - stichtten er een nederzetting die zij Nieuw Vlissingen noemden, later omgedoopt tot Lampsinsburg.

Op 3 maart 1677 vielen de Fransen tijdens de Eerste Slag bij Tobago Lampsinsburg en de Nederlandse schepen aan. De Nederlandse bevelvoerende commandant, commandeur Jacob Binckes wist de Fransen een strategische nederlaag te bezorgen hoewel dit wel voor grote verliezen zorgde.  Op 6 december werd Tobago tijdens de Tweede Slag bij Tobago opnieuw door een Franse vloot aangevallen en deze keer veroverd, waarbij commandeur Binckes sneuvelde. Met de Vrede van Nijmegen (1678) kwam een definitief einde aan Nieuw Walcheren en werd geheel Tobago Frans gebied.
In 1814 kwam Tobago uiteindelijk in Britse handen en in 1888 werd het met Trinidad tot één kolonie samengevoegd. Als deel van de West-Indische Federatie werden de eilanden in 1958 onafhankelijk en in 1962 namen ze de naam Republic of Trinidad and Tobago aan.


Bevolking
De twee meest dominante etnische groepen op Tobago zijn de afstammelingen van Afrikaanse slaven en de Hindoestanen. Er zijn veel verschillende religies in Tobago. De twee grootste zijn de Rooms-Katholieke Kerk en het Hindoeïsme. De Anglicaanse Kerk en de Islam hebben een kleinere groep aanhangers. Er zijn erg veel kerken op het eiland! De meeste waren echter niet voor bezoekers opengesteld.

Het Engels is de enige officiële taal. Lokale varianten van het Engels-Creools worden echter het meest gesproken. Dit gaf voor ons soms nog wel wat verwarring omdat het erg lijkt op het Engels maar we het toch niet altijd verstonden. Daarnaast wordt de lokale variant van het Caribisch Hindoestani, het Trinidad Bhojpuri, gesproken.