Republiek Namibië

Namibië is een land in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Ook de Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden behoort tot Namibië. In het noorden vormen de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi natuurlijke grenzen met Angola en Zambia, in het zuiden is de Oranjerivier de grens met Zuid-Afrika. Namibië heeft een oppervlakte van  824.292 km². Met minder dan 2 miljoen mensen bewonen ze op dit immense oppervlakte: een bevolkingsdichtheid van 2 bewoners per vierkante kilometer!

 

Sinds 1891 is Windhoek de hoofdstad van de Republiek Namibië. Ten tijde van de apartheid tijdens de Zuid-Afrikaanse bezetting moesten de blanken, de kleurlingen en de zwarten strikt gescheiden wonen. Blanken woonden in de stad, de kleurlingen en de zwarten woonden in de townships. De township voor kleurlingen in Windhoek heet Khomasdal, voor de zwarten is het Katutura.

 

Namibië is door verschillende landen bezet geweest: de Nederlanders, Britten, Duitsers en Zuid Afrikaners hebben hun sporen nagelaten in de Namibische geschiedenis. Vanaf de jaren '60 streed Namibië voor onafhankelijkheid en dit werd uiteindelijk op 21 maart 1990 de waarheid en kon het land grotendeels zelfstandig verder. In 1994 werd ook het laatste stuk van Walvisbaai door de Zuid Afrikaners terug gegeven aan Namibië.  

 

In Namibië hadden wij geen taalproblemen: de omgangstaal is Afrikaans, dit was voor ons goed te verstaan. Naast Afrikaans is ook het Engels en Duits wijdverspreid. De inheemse talen zoals Herero, Oshiwambo, Otjiherero, Damara/Nama, Setswana, SiLozi en Rukwangali konden wij echter niet verstaan!