Phnom Penh

Het is slechts 340 kilometer van Siem Reap naar Phnom Penh maar de bustocht duurt toch 6 uur! De snelweg gaat namelijk dwars door dorpjes heen dus regelmatig moesten we afremmen voor koeien die overstaken of fietsers en brommers die op dezelfde weg rijden. Het is al een hele vooruitgang dat het een geasfalteerde weg is, voorheen was het slechts rode aarde wat in het regenseizoen veranderde in modder. Bij aankomst in Phnom Penh stonden vele tuk-tuks en taxi’s ons al op te wachten die ons graag ergens naartoe brachten maar wij wilden graag lopend op zoek gaan naar een hotel, dat vonden ze maar vreemd.

 

Omdat alle hotels vol bleken te zitten kwamen we uiteindelijk bij een ranzig guesthouse terecht die nog voor één nachtje een plekje had. Daar hebben we toen maar voor gekozen en met kleding aan hebben we daar geslapen. De douche en het toilet hebben we gelaten voor wat het was... Het grote voordeel van deze plek was echter dat we een ruim balkon hadden waar we heerlijk van de avond en de sterrenhemel konden genieten.

Ca. 5% van het huidige Cambodja bestaat uit rivieren en meren. De grootste rivieren zijn de Mekong, die het land in noord-zuidrichting doorstroomt, en de Tonlé Sap, die in het centrum van West-Cambodja het gelijknamige meer vormt. De Mekong stroomt via Tibet, China, Birma, Thailand en Laos naar Cambodja. Bij de hoofdstad Phnom Penh splitst de Mekong zich naar het westen in de Beneden-Mekong en naar het oosten in de Bassac. Beide armen monden via het zuiden van Vietnam uit in de Zuid-Chinese Zee. De Mekong stroomt ca. 500 km door Cambodja en is op sommige plaatsen 5 km breed. Wij hebben veel langs de rivier gezeten, een heerlijke plek om rond te kijken en het Cambodjaanse leven te observeren en de drukte van deze stad wat los te laten.

In tegenstelling tot Siem Reap wilde hier iedereen van alles aan ons verkopen: nee, ik hoef geen boek, geen zonnebril, geen tuk-tuk, geen taxi, geen boek, geen zonnebril, geen tuk-tuk, geen taxi, geen zonnebril………

Er zijn grote verschillen in Phnom Penh, er zijn vrij veel bedelaars waaronder jonge kinderen maar ook zie je veel dure auto’s rondrijden zoals Land Rovers en Lexus. Men toont dan ook graag het merk van de auto dus dit staat er met grote letters op. Tegelijkertijd zie je een familie een bad nemen in de rivier en daarin ook de kleding wassen en de tanden poetsen. Deze mensen hebben waarschijnlijk geen stromend water thuis of zelfs niet eens een plek om te wonen. Er zijn in de stad veel gezinnen die op straat leven.

Oud en nieuw hebben wij gevierd in een bar waar veel buitenlandse mensen komen, vooral expats.

Het was een gezellige avond met twee Australiërs. Een groot hotel had dit jaar voor een verrassing gezorgd: er was een groots vuurwerk wat vanaf de overkant van de rivier afgestoken werd. Dit was het eerste georganiseerde vuurwerk sinds de val van de Rode Khmer.

De lokale bevolking van Phnom Penh kwam massaal kijken dus de rivieroever zat helemaal vol en iedereen keek zijn ogen uit!

 

Royal Palace Phnom Penh

In Phnom Penh hebben we het Royal Palace bezocht met daarin de Pagode. De koning woont hier niet maar het geheel wordt goed onderhouden en veel bezocht door de toeristen. Volgens de grondwet van september 1993 is Cambodja een constitutionele monarchie met een democratisch meerpartijensysteem en een gekozen volksvertegenwoordiging. De Koning is het staatshoofd van Cambodja, symbool van de nationale eenheid en moet daarvoor als hoogste politieke scheidsrechter optreden, maar is wel aan de grondwet gebonden en heeft daardoor een voornamelijk ceremoniële functie.